Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme dvouměsíčního chlapečka a mám pocit, že jeho tatínka extra nezajímá… Když příjde domu první co udělá je, že se pomazlí s kočkou, pak mi dá pusu a pak jen na malýho koukne..na ruce ho měl asi tak 4×..,když začne plakat, že si ho nikdo nevšímá, tak na něj dělá pššt místo toho, aby k němu šel a něco mu povídal..když mu ukazuji co umí Pája nového, třeba držet hlavičku docela dlouho, tak se sotva trhne od televize řekne,,hmm'' a dál televize… Je mi to hrozně líto…myslela jsem si, že je to tím-malé miminko, nemluví, nehraje si, ale roste a partner je stále stejně chladný..co mám dělat lidičky?
Chlapy prostě pokaděný uřvaný mimina nezajímají tak moc, jako ty pětiletý, co s nima můžou hrát fotbal nebo se jinak aktivně bavit ![]()
Já teda znám víc chlapů, který byli stejný jako ten tvůj, báli se na to dítě šáhnout, ono je to pro ty tatínky ještě celkem nuda, když v něm ještě nemají toho parťáka… Taky mám doma takovýho chlapa, co si neví rady, když malej pláče, tak to vypadá jako nezájem, ale není to nezájem, jen strach, aby mu nějak neublížil… Takový ty poprděný chlapy z mimin, ty neznám. Sem tam někdo z nich šel s kočárem na procházku, ale většinou za tím byly jiné úmysly než že by si chtěli užívat miminka, tedy doufali, že večer „něco bude“ ![]()
Ono to přejde, až bude mimčo větší, akčnější, já už to taky pozoruju, když malej leze po tatínkovi, skáče mu po hlavě nebo na něj aspoň z postýlky slintá, že už toho přítel dělá víc, koupe, krmí, svléká, obléká…
No můj partner teda je zlatej a moc pěkně se o syna stará a zajímá se o něj. ale myslim, že je to spíš vyjímka. uvidíš až s malým „něco bude“, že bude i tatínek akčnější. a nemyslím tím jen hraní fotbalu - někdy stačí, když se mimčo začne smát nahlas a tatínci jsou jako pominutý:)
Třeba jenom neví co dělat s tak malým miminkem. Ptala si se ho na to proč neprojevuje zájem?
Mému taky chvíli trvalo než si na malého zvykl, prvních šest neděl malej prořval a to si ho fakt ten můj skoro nevšiml, přišlo mi i že na něj žárlí, to u chlapů bejvá..jednou mě to dost mrzelo až jsem brečela, to byly malému asi tři týdny..můj přišel z práce a malej nááhodou neřval, ležel na gauči a koukal a on si kecnul do křesla a ani mu neřekl ahoj..tak jsem mu narovinu řekla co se děje, proč nemá malého rád a on že má, ale že malej je prostě moc malej a on neví jak s ním zacházet co mu říkat, tak si ho radši nevšímal..dnes mu je skoro pět měsíců, už si s tatkou hrajou, pařej na počítači, už táta i přebaluje a převléká, ale malej ho začal fakt brát až tak od těch 3,5 měsíců, kdy už začal žvatlat a usmívat se..předtím kolem něj tatínek jen chodil a koukal..vydrž oni to ti chlapi nemaj lehký, když ted máme na mazlení naše mimísky a na ně už není tolik času, cíti se odsunutej a věř že ho to přejde, jen začne být s malým legrace.. ![]()
@Lolina B. neboj, toho mýho začala malá zajímat až začala dělat lumpárny, takženěkdy kolem toho 10.m, roka… Teď jsou jí 2 a čtvrt a jsou nerozlučná dvojka…
Zakladatelko dva mesice nejsou nic… chlapi se "materstvi " musi naucit, muj manzel mi s malou zacal vic pomahat az ji bylo 5 mesicu, od zname vim, ze jeji muz zacal deti vnimat az tak od 3 let, az si umely rict, co potrebuji, do te doby pro nej byli mimozemstanci. A jinak muj chlap taky neproziva pokroky ve vyvoji, ma me za blazna, kdyz se raduju z kazdeho prdu
za tech deset mesicu zivota male si mozna tak vsiml, ze uz jen nelezi, ale leze po byte.
U nas nejvic zabralo, kdyz malou dostal manzel na starost a ja u toho nebyla. On se nebal, ze na nej hazim kontrolni oko, vse si osahal… Ze zacatku to bylo treba par minut, pak uz ji zvladal hlidat pul dne, cely… Nenapadne bych tveho partnera zapojovala - muzes chvilku podrzet maleho, tady mu ukaz hracku, potrebuju si odskocit atd.
Těžko říct. Ale jestli je vůči dítěti vyloženě chladnej, moc bych si to nemalovala. Pokud jen neví, jak na něj, tak se to s věkem zlepší. ![]()
Neptala jsem se ho…aby se neurazil,,,tak mě těší, že to tak bylo i u jiných a změnilo se to..
… Mám už pocit, že nejsme rodina, ale jen spolubydlící… ![]()
Příchod miminka do rodiny je změna a chce to trochu času než se vše vrátí do zajetých kolejí. Nedavno se malý narodil a chlapům to většinou dýl trvá než si zvyknou.Dej tomu čas a uvidíš jestli se to srovná. Jestli ne tak nezbívá než, že si s ním budeš muset promluvit.
Můj dnes už manžel se má k dítku hezky od začátku od porodnice. Od začátku jsem ho nechala přebalovat, koupat. Zapojuješ svého přítele do péče, jako že mu třeba řekneš, ať dnes malého vykoupe on? Taky by mohlo pomoci, kdybys začala chodit někam např. cvičit a on by byl s malým sám, nebo když bude malý kňourat je aby se choval, dej ho do náruče tatínkovi (klidně i u té televize).
@Lolina B. píše:
Tak myslíš, že se to změní, až bude větší?
urcite… meho ex taky maly zajimal jenom „formalne“ dokud byl kocarkovy a neslo s nim nic podnikat, ale ted uz spolu chodi kopat micem, koupat se apod. Takze urcite to prejde, az ditko bude delat neco jineho nez kadit, brecet a lezet… ![]()
Zapoj ho do starostí a péče o něj. Koupat, přebalovat, houpat, kočárkovat. Od televize si ten vztah těžko vybuduje…