Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holký, chci se zeptat jestli jde udělat pas nebo obcanka na pockani? Dneska jsem dostala nabídku jet za svagrovou do Švýcarska, ale malej nemá pAs ani občánku. Myslete ze bych mohla jet s nim jen na rodný list a nebo opravdu musím Mít pas. Předem děkuji za odpověď
Ne, rodný list není cestovní doklad. Musíš mít pro něj platný cestovní doklad, jinak riskuješ krátký pobyt ve vazbě a dítě nějakou chvíli v péči tamní sociálky, pokud by vás někde kontrolovali.
Bez pasu opravdu ne. Riskovala bys viz prispevek vyse. Myslim, ze pas na pockani vystavit lze, ale i tak je to urad od uradu - nekde si ho hned odneses, jindy to trva treba 2 dny. Osobne si myslim, ze ted mimo sezonu ti vystavi kladicky do 14 dnu. Jak rychle ho potrebujes?
Doklad ti vystaví, u nás byl ale problém v tom, ze malá ani v mesici, ani ve dvou ne otevřela za cca 20 minut na fotku oči
. Nepomohlo lechtání, rámusení s hračkami, tleskání, prostě nic. Prý je to časté, je tam ostré světlo a miminko prostě oči neotevře. Což musí. A fotí ho v jejich autosedačce, aspoň u nás. Pas je cca do 2 prac. dnů. Jen abys počítala i s tímhle. Tak jsme místo moře byli v Beskydech a dobrý
.
@Levandule121 potřebují ho do 14.1. Jelikož pritel má poslední týden dovolenou.
@kristyna95 pas zařídíš, ale…
Mému miminku bylo nejlépe v prostředí, které znalo. Mě bylo nejlépe u pračky, myčky, s mužem zásobovačem za zády.
@Levandule121 Děkuji
snad to půjde zaridit
hned v pondělí jedu na úřad a zjistím co a jak ![]()
@Capelucita tomu memu zlobidlu je nejlíp v autě
ten v autě spí jak zabity ![]()
@Radka1979 V autosedačce? To je super. Já klukům dělala oběma ve 4 týdnech (máme Německo 5km a jezdíme tam na nákupy) a musela jsem mít přes sebe bílej hadr a držet ho opřeného o sebe ![]()
Radka1979 - byli jste u moře pak další rok? Když už dítě nemělo problém otevřít oči?
@Jana Martinková
Dítě už pas má a je mu 8 měsíců, takže se na dovolenou u moře teprve chystá v létě
.
@kristyna95 dlouhodobý pobyt v autosedačce není dobrý pro vývoj dítěte. Ale - je to na tobě.
@Capelucita tak Já mám polohovatelný vajíčko, tak by to nemel byt takový problém ![]()