Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tobě stačí občanka a dítě musí mít svůj vlastní doklad s fotkou, do dokladů rodiče už to zapsat nejde. Takže vyřídit buď dětskou občanku (platí po EU) nebo pas.
Já ti teda asi moc neporadím, ale ja takhle jezdim s prcek do nemecka, nekdy jedem autem, nekdy pesky (mame to fakt za barakem) a mam malyho jen v obcance (ted jsem mu teda nechala udelat pas, ale to ma kvuli dovce, ten ani sebou do nemecka neberu) nikdy me nekontrolovali, tak doufam ze mit ho v obcance stačí ![]()
@market.s.87 Nestačí, kdybys narazila na blbce tak budeš mít problém. Dítko musí mít svůj doklad (nebo tedy ještě cca 14 dní stačí kdybys ho měla v pase, ale v OP ne).
@silvija píše:
Nestači ted občanka podle novy zakon je potreba pas
Pro dítě i pro dospělé stačí v EU OP, pro zbytek světa je třeba mít pas.
@silvija píše:
Nestači ted občanka podle novy zakon je potreba pas
Ne tak úplně, po EU bude stačit OP i nadále, jen musí být dítka vlastní.
@Michaela23 píše:
Tobě stačí občanka a dítě musí mít svůj vlastní doklad s fotkou, do dokladů rodiče už to zapsat nejde. Takže vyřídit buď dětskou občanku (platí po EU) nebo pas.
Přesně tak. Teď v průběhu EURA bych to bez dokladu opravdu neriskovala.
Hlavně vše nové platí až od konce června!
Poté už musí mít každé dítě svůj vlastní doklad - buď „dětský“ OP (tam je ale nějaké omezení, kde všude to platí) jinak svůj PAS - ten pak bude platit všude.
Už neplatí jakékoliv zapisování do pasu nebo občanky, nebude to bráno jako náhrady za tyto doklady.
To je pořád dokola.
Buď pas, nebo občanku, dělá se i dětská občanka, která v rámci EU stačí. Děti se do pasu nezapisují, ale na stávající zápisy se dá vyjet až do 26. června.
@mag píše:
Pro dítě i pro dospělé stačí v EU OP, pro zbytek světa je třeba mít pas.
Dnes jsem byla pro svojí občanku na úřadě…měli tam dětskou židličku u foťáku, tak jsem prohodila, že už jsou pěkně vybavení na ty dětský pasy. Pani říkala, že oni dělají dětem jen občanky a ty ve státech EU stačí.
@silvija píše:
Ted ten novy zakon je že detsko musi mit mne ted se narodi mimi i chceme jet na EU s nim tak zjištovali co a jak…takže nebude stačit jen občjanka treba pas
Moc nerozumím tomu, co píšeš (jsi cizinka?), ale na cesty po EU stačí dětský občanský průkaz - je to aktuální informace.
@Raduš.ka44 píše:
Moc nerozumím tomu, co píšeš (jsi cizinka?), ale na cesty po EU stačí dětský občanský průkaz - je to aktuální informace.
Ahojki holky, mám takový problém. Snad mi tu zas někdo nenapíše, že už se na něco podobného někdo ptal. Teď se ptám já. Chci jet s malým do Polska na nákupy. Musíme mít oba pas podle nového? Nebo jen já a napsat ho tam? Nebo stačí občanka a napsat ho tam? Moc díky.