Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Chodit s pásovým oparem do práce je sobecké. Sama jsem pásový opar měla a bylo to šílené. Měla jsem takové bolesti, že jsem byla ráda, že jsem ráda a při představě, že nakazím někoho dalšího mi seplo svědomí. Pásový opar mi předala právě kolegyně, která si takhle bezstarostně chodila do práce a nikomu nic neřekla. Za mě prasárna…, i když bych to v práci asi taky vydržela, jen jsem kolegiální…
Jo jinak naše dítě neštovice nedostalo. A ani jsem nikoho dalšího v blízkém okolí nenakazila. Ani manžela, který neštovice rovněž neprodělal ani jako dítě, to jsme měli skutečně obavu.
Já měla pásový opar na noze v docela malém měřítku, tehdy jsem chodila na základní školu a doktorka řekla, že je to vysoce infekční..museli jsme to nahlásit ve škole a dva týdny jsem ležela doma a poctivě mazala..a to nám řekla, že pak máme radši ložní prádlo vyvařit..
otázka co ji řekla doktorka..asi je to i v horizontu let u člověka jiné..ja bych to asi neriskovala a odložila. ![]()
V tehotenstvi jsem se vyhybala i cizim detem obecne. Nebyla jsem si jista, ktere detske nemoci jsem prodelala a ktere ne. K pasovemu oparu bych nejela na navstevu ani netehotna. S ditetem vubec. To musi pochopit kazdy trochu soudny clovek.
@Trojlístek mě s nim do práce poslala doktorka. Nedá se jim nakazit. Je to reaktivace viru planých neštovic v tele. Může kontaktem vyvolat plane neštovice.
Děkuji všem za reakce, jenom se mi potvrdilo, že nikam jezdit nemáme… Zakl.
Teda, kdyz to tady tak ctu, napada me otazka. Jak pak ti nemocni reaguji na to, kdyz se kvuli tomu z navstevy omluvite? Ja s tim mam neustale u nekoho problem…naposledy tchyne. Meli jsme jet k nim, ale jeden clen jejich rodiny mel neidentifikovatelnou vyrazku, priteli jsem oznamila ze nejedu (mame 5 letou holcicku a 3 mesicniho chlapecka) pritel se nastval a nemluvil se mnou, pry by k detem vubec nechodil. Pred tim take u nich, ten samy clen rodiny, pri navsteve prisel k autosedacce s malym, s silenou rymou a kaslem a zacal na sedacky chrchlat, pak zacal resit jestli nahodou nechytl od nekoho anginu. Moje matka zas kratce po navratu z porodnice vesele chodila na navstevu s silenym kaslem, ktery chytla od kolegyne a nemohlase ho zbavit. Vsichni ze me delaji hysterku, pry to prehanim.
@verona02 Myslím, že to nepřeháníš. Sobeckost a blbost lidí nezná mezí. Ono ty nemoci obecně jsou jen na zlost. I ve školce se to neustále mele jen skrz neukázněné rodiče. Pětileté dítě už by mohlo být celkem imunitně stálejší, ale tříměsíční bude s imunitou asi někde jinde. Tohle téma by určitě vydalo na další diskusi a že jich tu na toto téma je…
Sama když jsem nemocná tak na návštěvy ani nemám náladu, ona i rýma je dost otravná a zdá se, že to nic není, přitom je to brána k mnohem horším infektům.
Ovšem je škoda, že nemáš podporu v partnerovi. U nás doma jsme za jedno a pak se nikdo blbě nediví, že se nehrneme k nemocným známým, či když jsme sami nemocní.
Ona taková ta množstevní tlupa, kde je každý zahleděný jen sám do sebe je dost nakažlivá ![]()
@mag píše:
@Trojlístek mě s nim do práce poslala doktorka. Nedá se jim nakazit. Je to reaktivace viru planých neštovic v tele. Může kontaktem vyvolat plane neštovice.
Pásový opar není přenosný v takovém to smyslu sáhnu na tebe a máš to, nicméně je to hrozba pro imutně oslabené jedince. Oslabení můžeme být, aniž si to uvědomujeme. Vždyť už jen stres je vstupní bránou pro kde jakou nemoc.
Obnovuju diskuzi, prosim prosim o radu, aem na zacatku tehu 6tt a sestra mi dnes rano volaka, ze ma pasovy opar, kolem genitalii, v utery kdyz sme si prali do noveho sem ji dala pusu, a navsteve pouzila po ni wc, muzu to od ni chytnout, v utery jeste puchyrky nemela, jen pry bolestivou kuzi. moc dekuji za odpoved