Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
V tomhle se neshodnou ani doktoři. Moje dětská dceru poslala s vyrážkou do školky, kde mají naštěstí stejný názor. A když se nakazil syn, zástup mi přikázal zůstat doma do odeznění příznaků. I na internetu to najdeš různě ![]()
Moje děti pátá a různá jiná podobná nemoc úplně minula nebo o ní nevím. Takže jsem tohle neřešila vůbec. Jen neštovice vím, že měli všichni tři moji.
Ale do práce nám posílají děcka osypané. V únoru to měla půlka patra a postupně to naskakovalo dalším a dalším. Flekaté tváře, břicho, ruce. Jsem si říkala, jsem zvědavá, jestli teď to chytí syn. Že on v jedné té třídě byl. A ne. To je moje zkušenost. Pohybuje se to okolo v práci běžně.
Pry s vyrazkou uz dite neni infekcni.. ale ja malou nechala doma. Az byla vyrazka uplne pryc, tak sla do skoly
U nás ve školce to měli teď, děti s vyrazkou nevzali, ze jsou ještě infekční ![]()
Nám dětská doporučila nechat pár dnů doma, protože jinak je riziko, že něco lapne dalšího (školka). Jinak pokud by vyrážka nemizla, některé děti ji mají delší dobu (i 3 týdny) by nám napsala papír. Naštěstí dítě mělo cca po 8 dnech po vyrážce.
Mám to u mladšího, ten do školky ještě nechodí (zapomněla jsem se zmínit)myslela jsem i například ven na hřiště apod☺️
U nás s žádnou vyrážkou dítě do školky nevezmou, maximálně po potvrzení od dr., že již do kolektivu může. Teď mně psala doktorka něco podobného, ale původ vyrážky byl jiný.
Já jsem to nepoznala, takže v kolektivu byl. Později jsme se dozvěděla, že v únoru měla 3/4 třídy červené tváře. Učitelky to braly takže pokud je dítě v pohodě, tak se to tím kolektivem jen prožene.
Nedávala bych do institucí hlavně z toho důvodu, že tam toho lítá hodně a dítě oslabené nemocí to chytí raz dva. Takže až bude plně fit (a vyrážka je symptomem nemoci, ať si myslí kdo chce co chce
).
@Dollorres to je zvláštní, že si toho nevšiml ani žádný jiný rodič a nebo učitelky. Ta vyrážka velmi částo není jen na obličeji. A tenhle rok toho bylo dost, aspoň co vím. Syn před měl akorát rýmu a pak vyrážka.
Syn měl 5tou nemoc asi před měsícem. Byl bez teplot. Ze školky mi volaly v půlce dne, kvůli rudým tvářím. Další den už měl viditelnou vyrážku a zmizela mu po týdnu. U nás je to ale školka, kde se snaží poslat děti domů i za kýchnutí… Ven jsme chodili, ale ne do vyloženě dětského kolektivu (herny, hřiště,…)
Dala jsem po vymizení vyrážky, naštěstí ji děti neměly dlouho. Školková byla doma týden, starší naskočila vyrážka ve středu, v pátek už ji neměla, takže v pondělí šla.
@kocourGarfield píše: Více
Oni si toho podle mě všimly, jen to neřešily.
Já si té vyrážky všimla na těle poprvé, když v bazénu se pěkně vybarvila. A to chodí i na bazén se školkou.
Později měl relativně dost červené tváře.
Kdyby se o té 5. nemoci tolik v únoru nepsalo, tak bych si myslela, že je to jen nějaká kožní reakce.
Ahoj holky. Máme pátou nemoc a chci se zeptat, kdy jste dávali děti zpět do kolektivu. Když zmizela vyrážka nebo i s ní? Teplotu nemáme. Co jsem četla, tak děti do kolektivu mohou bez omezení, protože údajně při výskytu vyrážky už není infekční. A jak jste to měli vy? Předem děkuji za odpověď ☺️