Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky, poslední měsíce mě trápí různé příznaky, u lékařů jsem zatím na nic konkrétního nepřišla a už jsem trochu zoufalá, tak zkouším, jestli se v tom někdo nepozná
Pár let beru lék na vysoký tlak a mám zvýšený cholesterol. Také mám PCOS. Přes rok mám tinnitus na levém uchu-to jsem přičítala tomu tlaku. Před pár měsíci mě ucho začalo i pobolívat, být citlivé na hluk, hlava mě bolela a měla jsem krátké závratě, u kterých se objevilo i brnění po těle - jakoby projela taková vlna s tím zamotáním hlavy. Tak jsem začala kolečko - ORL, neurologie, kardio… Pak jsem měla i pár delších záchvatů, kdy mě bušilo srdce, brnělo tělo, strašná panika že umírám, zimnice, třes, motání hlavy, pak vyčerpání. Myslela jsem si, že mám infarkt nebo mrtvici a bála se kdy to zas přijde. Okolí říkalo že klid, že to je třeba krční páteř. Já už ale viděla, že mám třeba RS nebo nádor v hlavě (ten už jsem si pak i vsugerovala a byla si jistá, že umírám). Nicméně na ORL ani neuro se na nic nepřišlo, MRI byla taky ok a dostala jsem hořčík. Nedávno se mi přidaly i extrasystoly, které byly jeden týden hodně intenzivní, teď občasné, ale dle vyšetření je srdce ok, dle holteru extrasystoly kolem 4 % a dostala jsem jiný lék na tlak, který by mohl upravit i ty extrasystoly - ale to jsem ještě nevyzkoušela. Na krvi jsem také byla a štítná žláza ok. Poslední dobou už nemám moc ty delší šílené stavy jak sem popsala výše a ucho už mi nepřijde citlivé, spíš se mi občas krátkodobě motá hlava a mám jakoby zvláštní pocit paniky, nervozity, brnění po těle, bušení, nejistá chůze a trochu dezorientace. Nevím, jestli si mám myslet, že to jsou záda nebo tetanie nebo už nějaká úzkost, od té doby co to začalo mám šílený strach ze smrti a dost si představuji různé černé scénáře. Záda mě pobolívají trochu všude možně, mám sedavé zaměstnání, ale od nového roku se snažím cvičit a dávám si pozor abych na levé straně neměla ztuhlý a zvedlý trapéz (při čemž jsem se několikrát načapala). Omlouvám se za dlouhý text, ale už si přijdu jak blázen a hromádka neštěstí občas
![]()
Proč jsi nevyzkoušená ty léky na tlak, když jsi je dostala?
Jinak bys měla vyhledat psychologa a začít chodit na terapii - úzkosti a strach jsou důkazem. O tom by tě mohlo přesvědčit i to, že máš za sebou sérii vyšetření, kde se na nic nepřišlo…
Co leky na extrasystoly a tlak? Mamzel se s vysokým tlakem léčí uz 15 let a během té doby je několikrát lékařka měnila podle aktuální potřeby.
Jinak samozřejmě by to chtělo psychiatra a terapeuta a pracovat na nějakém sklidneni. Nebude to ale za měsíc. Je to běh na delší trať.
Brala jsem triasyn a ten mi vyhovoval. Ted mam kvuli tomu buseni predepsanou pulku cosyrelu, dnes jsem si ho vzala poprve. Vim, ze ty uzkosti je treba zacit resit, jen by me zajimalo jestli je to pricina nebo nasledek…
Každopádně si po vyšetřeních, které máš za sebou, troufám tvrdit, že se moc pozoruješ.
Jiný lék na tlak nasaď a nech jeho účinek rozběhnout (není ze dne na den).
Nepíšeš nic o svém životě, někdy jsou tyto stavy důsledkem vztahů kolem sebe.
Věnuj pozornost tomu, jak se cítíš, třeba půlhodinky denně (pořád se mi zdá, že to bude o 23 a půl hodiny méně než teď) a buď na sebe přísná.
Hodně se Tvým psaním prolíná strach, začni u něj-co Ti říká? Před čím Tě chrání? A co je za ním?
@AnNa0306 píše: Více
Ja mam bušení srdce ze stresu. A v perimenopauze se mi to ještě lehce zhoršilo. Asi by mi pomohly antidepresiva, ale zatím to zvládám úpravou životního stylu, péči o sebe a terapii. Reknu si, ze bušení přišlo a zase odejde a ze neni život ohrožující. Je to všem případě jen neprijemneost.