Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím holky,
Mám takový dotaz byla jsem na pohotovosti s gyn. Problémem bolesti v podbřišku bez MS,..
Pani doktorka z pohotovosti mi delala ultrazvuk a našla mi ovaria na vajecnich a diagnostikovala mi anovulacni cyklus, a ze se jedna o PCOS…
Dnes jsem byla u sve osetrujici gynekoložky ( poprvé) řekla jsem ji o te pohotovosti vsem co me trapi, tak me vysetrila udelala stery, ale nějak nic mi vlastne nerekla jestki je vse v pohode nebo neni a jestli tam neco je tak nevím co si myslet zmizet to asi nemohlo ne? Nebo mi daji vědět az po testech?
PCOS se diagnostiku pomocí ultrazvuku, hladiny hormonů + příznaky (jako třeba nepravidelná ms, hodně chloupků na místě kde je ženy běžné nemají, padání vlasů, obezita, neplodnost- s tím spojená právě ta anovulace). Ale každá žena nemusí mít vše, tudíž je diagnostika taková horší. Já měla třeba hódně nepravidelnou menstruaci, tu se mi teda poslední půlrok povedlo krásně srovnat, hormony mám trochu rozhozený, vaječníky na ultrazvuku s perličkami, ale prý taky žádný prušvich, chloupky nikde extra nemám a vlasy mi padají tak normálně, protože jich mám hodně
ovulaci mám podle měření bazální teploty snad taky. Přirozeně jsem ale zatím neotěhotněla, nicméně zase se ještě tak dlouho nesnažíme.
Ta nepravidelná menstruace, chloupky a přibírání na váze jsou asi takové nejtypičtější příznaky.
A jinak menstruaci máš pravidelnou?
No jako právě ja mam taky chlupy na mistech kde bych je mit nejak "nemela " bricho, par chlupu na prsou,.. když se oholim tak ráno mohu znova
Mam dost vlasů taky, ale padaj mi nevim prijde mi ze az moc, jsem dost unavena takova bez nalady většinou, dela se mi dost akne kolem pusy a na tvářích nemůžu se ho zbavit…
MS Jsem od prvniho zacatku mela nepravidelnou, vazila jsem dost kilo, ale nemela jsem ji treba pul roku…a porad to tak blblo do doby nez jsem zhubla 7 kilo a žila nejak lip…ted co mam pritele jsem zas nabrala a od ty doby co jsem nabrala tak MS zas neprisla, a diagnostikovali mi anovulacni cyklus. Tak nevím doktorka mi nejak nic nerekla jestli je vse v pohode nebo neni napsali mi antinu že prej mi to akné zlepsi, ale na tu zprávu z pohotovosti nejak nereagovala spis se mi zdalo že se jako pousmivala, ale tak nevim preci by si to nevymysleli? Jsem z toho hotová už 🙈
Obézní nejsem úplně hubená taky ne mám 167cm a 68 kg, ale prijde mi ze rychle pribiram a blbe se mi hubne, tuk mam hlavne v oblasti bricha.
Doktorku ani jednu zpochybňovat nechci o to mi vůbec nejde, spíš mi přijde divné že jedna řekne a vidi tohle, a druhá zas tohle a neni to ani měsíc od sebe
Ono on o týhle diagnóze vlastně nějak nikdo moc neví. Doktoři to právě většinou zaplácnou antikoncepcí nebo nějakými jinými hormony, který právě nahodí jakoby cyklus. Já právě měla menstruaci taky vždycky nepravidelnou a hubená jsem byla až moc. Jenže pak mi najednou nepřišla menstruace delší dobu doktorka mi předepsala hormony, který mi teda nějak moc neseděli a tak jsem je po třech měsících přestala brát. Trošku jsem tedy přibrala (což bylo v mém případě asi i dobře) ale jsem furt, myslím si, štíhlá, začala brát hromadu vitamínů a cyklus se sám po roce, co jsem ho neměla, dostavil. A po dalším asi čtvrt roce srovnal na krásných 29 dní +/- 1 den, ale byla to dlouhá cesta a trochu změna životního stylu…co konkrétně pomohlo nevím, každému navíc zabere něco jiného. Ale co vím, spousta holek s PCOS, co plánují v budoucnu miminko, ale aktuálně na to netlačí, spíš nejdříve zkouší přírodní cestu a až pak hormony, když třeba MŠ nebo ovulace není ani tak, nebo se dlouho nedaří přirozeně otěhotnět.
@Klaudi356 Dokud nebudeš chtít otěhotnět, tak gynekologové PCOS nijak řešit nebudou, můžou ale mírnit případné negativní projevy (např. ochlupení) hormonální léčbou. PCOS často mívají obézní anebo naopak hodně hubené ženy, pokud by to byl tvůj případ, můžeš zkusit upravit váhu, někomu to pomáhá.