Péče o dítě do 7 let a školka

Anonymní
16.8.17 17:29

Péče o dítě do 7 let a školka

Ahoj, mé dítě nastupuje od září do školky, zatím jsem na ÚP a od září jsem si chtěla najít brigádu abych se vešla s penězi do limitu UP. Bohužel novela je taková, že si nemůžu vydělat vůbec nic když budu na pracáku, takže buď bych si měla najít hlavní pracovní poměr nebo si platit zdravotní sama. Jelikož se starám o jinou osobu blízkou (bez nároku na jakoukoliv odměnu) tak nemám čas na to jít do práce na plný úvazek. Chtěla bych pouze brigádu aspoň prozatím.
V úvahu připadá být registrovaná na pojišťovně jako osoba pečující, tam si můžu vydělat nějakých cca 10 tisíc, ale problém je v tom, že dítě musí být ve školce jen 4 hodiny denně.
Chci se zeptat, na férovku, jak moc je to kontrolované? Máte to tak některá? Můžete psát anonymně, očekávám, že se do mě někdo pustí. Pokud to nepůjde a i ve školce budou proti tak bude chodit zatím jen na 4 hodiny a uvidí se.
Vím, že kamarádka tam dítě má na celý den a když tak ji budou krýt, ale je to běžná praxe?
Děkuji všem a přeji hezký den :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4200
16.8.17 17:36
@Anonymní píše:
Ahoj, mé dítě nastupuje od září do školky, zatím jsem na ÚP a od září jsem si chtěla najít brigádu abych se vešla s penězi do limitu UP. Bohužel novela je taková, že si nemůžu vydělat vůbec nic když budu na pracáku, takže buď bych si měla najít hlavní pracovní poměr nebo si platit zdravotní sama. Jelikož se starám o jinou osobu blízkou (bez nároku na jakoukoliv odměnu) tak nemám čas na to jít do práce na plný úvazek. Chtěla bych pouze brigádu aspoň prozatím.
V úvahu připadá být registrovaná na pojišťovně jako osoba pečující, tam si můžu vydělat nějakých cca 10 tisíc, ale problém je v tom, že dítě musí být ve školce jen 4 hodiny denně.
Chci se zeptat, na férovku, jak moc je to kontrolované? Máte to tak některá? Můžete psát anonymně, očekávám, že se do mě někdo pustí. Pokud to nepůjde a i ve školce budou proti tak bude chodit zatím jen na 4 hodiny a uvidí se.
Vím, že kamarádka tam dítě má na celý den a když tak ji budou krýt, ale je to běžná praxe?
Děkuji všem a přeji hezký den :mavam:

To není pravda. Novela Zákona o zaměstnanosti akorát zakazuje nově uzavírat DPP; ti, co DPP uzavřeli do 29/7, ji musí ukončit do konce října.
Nadále si však můžeš v tzv. nekolidujícím zaměstnání vydělat max. 5500.- hrubého a být dál v evidenci ÚP. Ale jen jako DPČ nebo v nějakém zkráceném úvazku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.8.17 17:39

Pokud pečuješ o osobu blízkou, tak máte PNP, od druhého stupně, i když nemáš žádné peníze, to za tebe platí stát, stačí tam dojít s tím papírem ze sociálky a nahlásit to pojišťovně.

Jinak co se týče školky a zdravotní pojišťovny, mohu psát rok starou zkušenost a VZP, chtěli potvrzení ze školky, kde ředitelka napsala, že chodí na 4 hodiny denně a moje čestné prohlášení. Ředitelka by mi to potvrzení nenapsala, potřebovala jsem to 3 měsíce zpětně a koukala do docházkových listů. Nakolik pak VZP kontroluje a jak, jestli je to dodržováno, to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.8.17 17:40
@renduli píše:
To není pravda. Novela Zákona o zaměstnanosti akorát zakazuje nově uzavírat DPP; ti, co DPP uzavřeli do 29/7, ji musí ukončit do konce října.
Nadále si však můžeš v tzv. nekolidujícím zaměstnání vydělat max. 5500.- hrubého a být dál v evidenci ÚP. Ale jen jako DPČ nebo v nějakém zkráceném úvazku.

aha, no já jsem se ptala právě na DPP tak mi to tak řekli, všechny brigády co jsem si našla nabízí jen takovou možnost smlouvy :cert:

• Citovat
  • Upravit
4535
16.8.17 17:40

Vyřiďtě si příspěvek na osobu, o kterou trvale pečujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.8.17 17:46
@Mallorka píše:
Vyřiďtě si příspěvek na osobu, o kterou trvale pečujete.

ten už má někdo jiný, je to složité :( dělám to ráda jen nemám tolik času chodit do práce na plný úvazek

• Citovat
  • Upravit
23966
16.8.17 18:07
@Anonymní píše:
ten už má někdo jiný, je to složité :( dělám to ráda jen nemám tolik času chodit do práce na plný úvazek

No jestli ty se staráš a někdo jiný bere peníze, tak si bl. bá. Ty peníze jsou právě kompenzace za ro, že nemůžeš jít do práce. Takže okrádáš sebe a svoje dítě.
A dotaz na pojišťovnu, známé to kontrolovali do hodiny. Jednou nechala dceru ve školce spát, moc to chtěla. A hned musela vysvětlit důvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.8.17 18:10
@Anonymní píše:
ten už má někdo jiný, je to složité :( dělám to ráda jen nemám tolik času chodit do práce na plný úvazek

jak někdo jiný když ty pečuješ? 8o 8o 8o

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.8.17 18:11

@Netopirek tak ono je na tom, kdo příspěvek bere zda dá tomu kdo pečuje peníze, ale rozhodně by měla být nahlášená jako osoba pečující

• Citovat
  • Upravit
21311
16.8.17 18:15

Ahoj, mamka děla ředitelku školky a tohle občas pro pojišťovnu vypisuje. Kontrola prý nikdy nepřišla, ale stejne to píše podle pravdy, protože proč by měla riskovat a podvadet :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.8.17 18:18
@Anonymní píše:

tak ať ti ten někdo, kdo z toho má výhody, dává alespoň na zdravotní. A nepočítá se ti to do důchodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.8.17 18:19

Nezlobte se, nemůžu tady vysvětlovat přesné důvody proč a o koho se starám, prozradila bych se, je to hrozně specifické a může tady sedět kdokoliv :)
ale jste hodné všem díky za odpovědi

• Citovat
  • Upravit
69235
16.8.17 18:20
@Netopirek píše:
No jestli ty se staráš a někdo jiný bere peníze, tak si bl. bá. Ty peníze jsou právě kompenzace za ro, že nemůžeš jít do práce. Takže okrádáš sebe a svoje dítě.
A dotaz na pojišťovnu, známé to kontrolovali do hodiny. Jednou nechala dceru ve školce spát, moc to chtěla. A hned musela vysvětlit důvod.

ty peníze náleží vždycky tomu postiženému, nikdy ne jako kompenzace tomu pečujícímu, to jen u dětí, u dospělých to náleží tomu nemocnému, ten s nimi hospodaří tak, jak uzná sám za vhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.8.17 19:03

Takze ty se staras o nekoho zadarmo a sama „nemas co do huby“ 8o? Za co platis najem, energie, jidlo, osaceni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.8.17 19:20
@magdickakocicka píše:
Takze ty se staras o nekoho zadarmo a sama „nemas co do huby“ 8o? Za co platis najem, energie, jidlo, osaceni?

kdes vyčetla to, že nemám co do huby?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin