Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, máme malé miminko a abych hned přešel k věci… Přítelkyně chce odejít, malé jsou čtyři měsíce. Vyhrožuje mi, že změní příjmení, že už jí neuvidím a tak dále. V první řadě chci říct, že absolutně nechci mámě dítě brát, agresivita je z její strany. Dočetl jsem se, že do dvou let neexistuje střídavá péče. Trvalé bydliště má dcerka u mě doma a přítelkyně má byt cca 90 km daleko. Takže teď už jen čekám kdy se přítelkyně s dcerkou zvedne a beze slova odejde. Otázka prosím zní, opravdu nemám šanci malou si na víkend vzít domů, potulit, užít si jí? Mala se narodila předčasně, takže pije z flašky, mléko máme furt zamrazene doma. Takže o kojení by v tomto případě až tak nešlo. A druhá otázka, opravdu si může vzít dítě a odejít bez mého svolení? A za třetí, jak by vypadala střídavá péče při takové dálce? Já mám dům na který mám ještě hypotéku, takže řešit podnájem někde blíže nepřipadá v úvahu. Někde jsem dočetl, že se dítě nemůže přestěhovat daleko od otce, je to pravda? Jde mi i o malou, nechtěl bych, aby takhle cestovala sem a tam takové dalky. Manželskou poradnu jsem navrhoval, neúspěšně…Děkuji za všechny odpovědi
Snaz se prvni napravit vztah s matkou. Zeny s kojencem neopousteji jen tak z pleziru otce svych deti.
Tvuj nejzasadnejsi ukol v peci o zenu a dite v tak krehkem obdobi je milovat je a starat se o ne.
Tva prava jsou prakticky nulova. Nikdo nedonuti zenu se vratit zpet a kojence ti zadny soud nesveri. Vzhledem k vzdalenosti nedostanes stridavku ani pozdeji.
@VitaminC píše:
Snaz se prvni napravit vztah s matkou. Zeny s kojencem neopousteji jen tak z pleziru otce svych deti.
Tvuj nejzasadnejsi ukol v peci o zenu a dite v tak krehkem obdobi je milovat je a starat se o ne.
Tva prava jsou prakticky nulova. Nikdo nedonuti zenu se vratit zpet a kojence ti zadny soud nesveri. Vzhledem k vzdalenosti nedostanes stridavku ani pozdeji.
Tam kde matce šlo víc o dítě než o chlapa, kde má svůj byt a třeba zázemí rodiny, tam se klidně zdekuje i s kojencem.
Není pravda, že se může matka přestěhovat i s dítětem kam chce. Na bydlišti dítěte se musí domluvit nebo rozhodne soud. K odstěhování by měla mít souhlas otce. Být jím, pokud se vztah nedá zachránit a odstěhování zamezit, šla bych na ospod se informovat. Bude potřeba zajistit soudně svěření do péče. Kvůli věku bývá dítě ve výhradní péči matky, automaticky, ale lze hýbat s podílem péče. Bohužel zde přirozené vídání častěji po menších úsecích bude blokovat 90 km vzdálenost. Na víkend 4 měsíční miminko asi ne. I když..jsou rodiče, kterým takhle pravidelně od útlého věku hlídají dítě prarodiče. Takže ne vždy je to utopie. Já teda si to neumím představit, ale já jsem kojící matka, u nás šlo být s tátou v tom věku tak max 2h. Kojenec patří převážně k mámě. Ale podíl péče otce se má zvyšovat a je potřeba na něčem stavět. Nelze si vzít na 4 dny dvouleté dítě, které do té doby vidělo otce párkrát.
@VitaminC píše:
Ale stěhovat se bude partnerka. To asi nejde bez souhlasu otce.
@andelka83 @Havlova No jasne, ze potrebuje souhlas otce. Ale jak to chcete vymahat?
Ona se prestehuje, diteti zmeni trvale bydliste, on to napadne, nez dojde k reseni, je ctvrt roku v haji. A co pak, fakt si myslite, ze nejaky soud naridi, aby vratila pulrocni dite do mista minuleho bydliste. Tezko. Maximalne ji da k uhrade cesty.
@andelka83 Mame ctyrmesicniho ditete je vzdycky prednejsi dite nez muz. Pokud on to nepochopil, tak ted zustane sam. Jeho chyba.
@VitaminC jj, teorie a praxe jsou rozdílné věci. Známá se takhle soudí kvůli odstěhování druhý rok a jsou to nervy teda.
Vzhledem k tomu, že tato práva ale otec má a poukáže na ně, bude se domáhat podílu na péči a nebude mu to jedno, se aspoň snad zajistí trochu vstřícnější přístup matky. Některé si fakt myslí, že dítě otce nepotřebuje, otec dítě, a že si s jeho životem mohou dělat co chtějí.
@VitaminC píše:
@andelka83 Mame ctyrmesicniho ditete je vzdycky prednejsi dite nez muz. Pokud on to nepochopil, tak ted zustane sam. Jeho chyba.
Mámě ano, ale některým jde přednostně o dítě ještě než ho mají.
@andelka83 Pokud je ta holka aspion prumerne inteligentni, tak minimalne musi tusit, ze ji bez nej bude hur.
Nebo mozna je to takovej kreten, ze zit z rodicaku a alimentu, je to nejlepsi, co se ji muze stat.
@VitaminC Nebo je mozna úplně blba ona, ale pro tebe je vzdycky ten spatny chlap.
@j.a.n.i1 Tak mozna je, ale on si ji vybral a udelal ji dite.
@VitaminC píše:
@andelka83 Pokud je ta holka aspion prumerne inteligentni, tak minimalne musi tusit, ze ji bez nej bude hur.
Nebo mozna je to takovej kreten, ze zit z rodicaku a alimentu, je to nejlepsi, co se ji muze stat.
No já takovou znám. Dodnes si myslí, že je třeskute inteligentní. Chlap je záležitost pomíjivá. Zázemí měla. Tak o co jde.
@VitaminC píše:
@j.a.n.i1 Tak mozna je, ale on si ji vybral a udelal ji dite.
A ona měla dobrovolně dítě s ním. Oba jsou pro dítě důležití.
@andelka83 No dyt. Ona riskuje financni zazemi, on ze dite poradne neuvidi. Proto radim, at daj dohromady svuj vztah.
Znas jednu, oukej, ale to neni moc vypovidajici.
Ja vsechny holky, co znam a odesly na rodicaku, tak proto, ze byl chlap naprosto nemozny pro souziti s ditetem.