Pečovatelka OSVČ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Pečovatelka OSVČ
Ahoj holky,
Aktuálně se chystám na kuru pracovníka v sociálních službách, abych mohla lidem pomáhat jako pečovatelka. Chtěla jsem dělat v domovech, nebo u charity, ne vzhledem ke 12ctkám nebo tomu, že mám dvě malé děti, prostě x obvolaných prací nevyšlo. A že jsem psala snad všude možně.
Tak to beru z druhé strany, abych byla i dětem více časově flexibilní, přemýšlím, aby vše bylo legálně správně, udělat si živnost. Prostě rozhodit kontakty, dát si inzeráty, atd.. nečekám milionové výdělky, prostě tak normálně, aby člověk fungoval, poplatil co má atd..ale nikdy jsem nepodnikala a hlavou se mi honí hromada myšlenek. První co, tak si chci udělat ten kurz, ať mám na to kvalifikaci, zatím jen pomáhám babičce x let, s hygienou, doma, nákupy, k doktorovi a tak.
Třeba někdo bude vědět, má zkušenost atd.
V případě živnosti, kterou správně zvolit? Chtěla bych pomáhat seniorům, nebo osobám méně pohyblivým, s běžnými úkony jako hygiena, pomoc s jídlem, doprava k lékaři, uvařit, uklidit, nebo třeba i na zahradě posekat, popovídat si, vzít je na procházku, prostě fakt co bude potřeba. Na živnosti jsem koukala, to by byla asi volná? 78 nebo 79 z toho seznamu?
Další věc, co mi vrtá hlavou, asi bych teda buď dávala hodinovou sazbu, vedla si tabulku klientů a na konci měsíce vystavila fakturu?
Jelikož bych jezdila, dočetla jsem se na internetu, že se dá v rámci účetnictví nějak uplatnit ve výdajích pohonné hmoty, paušálně nebo dle skutečných výdajů. Jak se to dělá v praxi? A když bych byla OSVČ, auto kterým jezdím je moje, musela bych mít auto psané jako na OSVČ? Platila bych měsíčně zálohy sociální a zdravotní, potom daň z příjmu se platí až zpětně za celý rok? Takže si mám dávat každý měsíc částku bokem, abych to při daních zaplatila? Tomu třeba vůbec nerozumím. Ráda bych někomu pomáhala, fakt jo, ale děti potřebují jíst a někde bydlet, takže zadarmo to není v mých silách, takže tak nějak přemýšlím nad touto variantou no. Pokud byste někdo měli nějaké zkušenosti, budu ráda fakt za cokoliv, od čeho se nějak odpíchnout.
Předem moc děkuji 🙂
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@skorpilovaz ohledně podnikání se podívej na tyhle stránky, je tam všechno pěkně přehledně popsané.
Živnosti si můžeš nechat zapsat obě, případně se můžeš poradit přímo na živnostenském úřadě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jakpodnikat.cz
Pokud nebudeš uplatňovat slevu na děti tak se ti nejspíš vyplatí paušální daň.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pecovatelske sluzby maji cenik vykonu, napr. kolik za kazdou hodinu na nakupu+cena za tvuj cas na ceste ke klientovi, kolik stoji hodina za uklid a co jaky uklid konkr. obnasi, protoze trebas za myti oken je vetsi sazba, kolik za pomoc pri hygiene za kazdych zapocatych 15 min treba, atd.
Takze si sezen takovy cenik a mas se od ceho odpichnout. A vysi cen za ukony urcite nepodcenuj, protoze je vseobecne vsude a vse velmi draho a ani kure zadarmo nehrabe.
Mysli taky pri ocenovani sve prace na to, at vydelavas i na rezervu, kdy budes nemocna ty nebo dite nebo budes resit auto, dovolena…
K tomu vsemu nezapomen pripocist, ze si musis vydelat na soczdravpoj+15% na dan.
Trebas bych tohle i zkonzultovala s nejakou ucetni, at brzy nezjistis, ze jsi z prace vyrizena jak zadost, ale penez jen na prezivani.
Budes muset byt na klienty nejen mila, empaticka, ochotna, ale tez hodne asertivni, protoze nekomu podas prst a on by ti pak uhryz nejlepe celou ruku-takze ano, muzu vsechno tamto i ono, ale bude to stat tolik a tolik.
A chtit penize hned, za kazdy den na ruku pekne proti potvrzeni (pokud klient bude vyzadovat) a po case, kdyz naznas, kdo je spolehlivy, s kym se ti fajn pracuje, tak nechat za kazdy den podepsat vykaz a fakturovat trebas co 14 dnu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než se rozhodneě pro podnikání, tak si o tom něco přečti. Něco najdeš na internetu, knihy o daňnové evidenci si můžeš půjčit v knihovně nebo můžeš absolvovat kurz. Zákon o daních z příjmů si přečti v originále. Nedej na kusé informace někoho na fóru. To, co je výhodné pro jednoho, může být nevýhodné pro druhého. Např. auto. Můžeš ho mít i nemít v obchodním majetku, výdaje můžeš uplatňovat skutečné, paušálem nebo cestovními náhradami. Každá kombinace má svou výhodu a nevýhodu. Stejně tak je to s daní. Výdaje můžeš uplatňovat skutečné, paušálem nebo se můžeš přihlásit k paušální dani. Raději věnuj pár dní studiu, ať neplatíš zbytečně. Daň je pokuta za špatně vedené účetnictví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JTom píše: Více
Souhlasím s tím, aby si zakladatelka všechno dobře nastudovala. A zároveň doporučím, aby si našla šikovnou účetní nebo daňovou poradkyni, která jí spočítá jednotlivé varianty a postará se o daňové přiznání a přehledy na sociální a zdravotní pojištění, pokud budou potřeba.
A ta tvoje poslední věta znamená, že při správně vedeném účetnictví nikdo neplatí daň z příjmů? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky díky, toto je dobrej začátek, udělat si nějakou tabulku ceníku. No to já jsem právě takovej dobrák, co by pomáhal se vším co může, a pak byl sedřenej za pár korun, chce to si něco takového vypracovat. A je fakt že hned fakturovat asi lepší, pak mi po měsíci taky nemusí dát ani korunu 🙈
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Titty @JTom
Určitě se do ničeho nepustím jen tak po hlavě, že bych letěla na úřad otevřít si živnost to neee. Právě přemýšlím tak dopředu, stejně prvně chci mít ten kurz, ať nám nějakou kvalifikaci. Chci to dělat tak jak tak, ať na živnost nebo zaměstnanec, takže kurz budu potřebovat a bez něj do OSVČ zatím určitě nepůjdu.
To s těmi daněmi mě právě zajímá, jak to je. Pročetla jsem různý stránky a stejně v tom mám guláš, asi se budu muset fakt poradit s přímo s nějakou účetní, jak to je. Udělat si prostě nějakej ceník, spočítat si to měsíčně a pak s účetní co a jak dál. Představa je abych měla aspoň 20-25 čistého za měsíc, + soc. zdrav., pohonné hmoty cca, pak rozmyslet kolik teda za co brát, jestli by o to byl zájem (což to myslím že jo, inzeráty nějaký sem tam vidím), ale nechci to dávat někde veřejně, že něco takového nabízím, když na to nemám oprávnění, může se najít nějaký šťoural a akorát abych z toho neměla problémy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S daní si nedělej žádný problém. Stačí si přečíst pár příruček nebo kurz a všechno ti bude jasné. Pokud nemáš extrémní odpor k učení a papíru, tak se nenech uvrtat do paušální daně. Z takhle jednoduchého podnikání se daň z příjmů neplatí. Největším výdajem jsou pojištění. Podání přiznání a přehledů pojišťovnám je dneska už triviální. Jsou to jednoduché interaktivní formuláře posílané datovkou, takže chyba je prakticky vyloučená. Největším problémem bude nabídka a konkurence.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zakladatelko,.já si myslím, že to vidíš moc jednoduše. Když si představím, že bych poptávala takovou službu, tak určitě oslovím profesionální pečovatelskou službu a ne někoho, kdo to dělá sám na sebe. Většina lidí, co tu pečovatelku potřebuje, tak chce mít ty služby pravidelný. A když budeš marodit nebo pojedeš na dovolenou? Budou sepisovat smlouvu s další organizací? Nebo budeš mít někoho, kdo tě zastoupí?
Jinak na FB je několik skupin, ve kterých jsou PSS, tak se zeptej tam, jestli to někdo dělá jako OSVČ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlavně se předem podívej, jak vysoké musíš mít odvody na sociální pojištění, pokud chceš mít alespoň trochu normální důchod. Ono tě to pak třeba přejde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Annonymní_007 jenom ti jednodussi lidi se spolehaji na stat
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit