Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím!
Máme pejska z útulku, teď je mu 10 měsíců. Trénujeme přivolaní na stopovačce, dovolím si říct, že obstojně. Jen ze zvědavosti by mě zajímalo v jaký moment jste si řekli, že pustíte stopovačku na zem a necháte ji už na volno, nebo jste pustili pejska úplně? Kdy byl ten moment, kdy jste si řekli, že ted je už ten čas pokročit dál?
Zatím to samozřejmě neplánuji, ještě vim, že času máme dost, jsme spolu zatím něco málo přes 2 měsíce, ale zajímalo by mě jak jste to měli vy:)
Máme od 8m z útulku a pustila jsem ho tak po 2m s košíkem ale přivolání neměl dobré spíš se nás drží. Pouze na poli kde jsem viděla dokola že nic není vždy chvíli a pořád ho volala aby nebehal daleko. Teď už občas zaběhne do křoví tak ho moc nepoustim dokud to nebude dobrý. Pustili jsme moc brzy…ale teda on se mě drží, akorát z toho Křoví občas mu trvá dýl než vyleze. Já se bojím myslivců…pes by si neměl lítat kde chce
@LunaP píše: Více
Ty pouštíš psa na volno do křoví? To nemyslíš vážně. Toho myslivce bys potřebovala jako sůl, jde o porušení zákona o myslivosti. V křoví se schovává drobná zvěř. Koroptve tam mívají hnízda, zajíci mláďata. Pokud je tam objeví pes, samice mláďata opustí. Pes nemá v přírodě na volno co dělat.
@Janli no právě chci vysvětlit aby ho nepouštěli, po tom co se stalo už nepoustim do křoví ![]()
Zatím rozhodně nemám v plánu štěndo pouštět, dokud neuvidím, že se nechá odvolat z většiny běžných situací (např. cizí pes opodál, který vypadá jak super parťák na hraní apod..). Navíc určitě ne do křoví a do míst, kde na psa neuvidím, vyčítala bych si, kdyby se mu něco stalo a nebo se někam zaběhl. Takže na tohle si chci dát opravdu majzla. Spíš jsem chtěla právě poznatky po jak dlouhé době jste pouštěli a co bylo to, po čem jste si řekli, že je to ten moment, kdy pejskovi věříte, že uposlechne natolik, že mohl být na volno..:)
My jsme první fenu pustili ve 2 letech. Nynější v necelém roce. Byla teda na stopovacce a k tomu výcvikový obojek. V té době bylo na louce plno myši, takže stejně šla po dírách a neměla tendence zdrhat. Nyní poslouchá skvělé, při setkání se zvěří občas musí pomoc obojek, ale i to už zvládne s přivoláním. Lidí a psy, pokud to zrovna nejdou kámoši v pohodě.
Jo, promiň. Já vidím rudě, když vidím psy v lese na volno. Vím, co můžou napáchat za škody na mláďatech. A to stačí, aby je očichali a olízli.
Majitelé psů by si měli uvědomit, že nejsou jediní, kdo mají psa. Pes na volno sice nemusí ohrožovat lidi, ale jiné psy ano. Řeči o tom, že jejich pes je hodný a má psy rád, jsou známkou toho, jak málo lidi o psech vědí. Jestli sebedhodnější pes jinému psovi něco udělá nebo ne totiž nezáleží jen na něm, ale i na reakcích psů v okolí.
U fenek se to ještě s přimhouřenýma očima pochopit, ale u psů nikoliv. ![]()
@MartaProchajda píše: Více
Myslím si, že si dost dobře uvědomuji, že psů je kolem nás mnoho a proto se od začátku snažím učit mého psa, že si ostatních psů nemá všímat. Sama nemám ráda, když někdo vidí, že můj pes by se kamarádil a pouští k němu své psy, tudíž musím zakročit, že to takhle nechci, jelikož mi to pak i kazí muj trénink na nereagováni na jiné psy. Tedy proto ani svého psa nehodlám pustit na volno dokud budu vědět, že hrozí utíkání za jinými psy a obtěžování jich
@Metropol551 píše: Více
A víš že je naprosto přirozené, že se psi ocichavaji, tím spolu komunikují, asi stejně, když se zdraví lidi. Bránit psům v tomto přirozeném projevu je špatně. Jako samozřejmě jsou situace, kdy ani já psovi nedovolim reagovat na druhého psa, třeba když vidím že se druhý pes nebo majitel boji, že ten druhý pes reaguje agresivně, jasně že si svého psa zavolám a dám povel, ale když vidím, že se ten druhý pes chová přátelsky a normálně, tak to neřeším. Vždyť to je přirozený. Pak se nikdo nemůže divit, že plno psů je agresivních, nesocializovanývj, chovají se jako magoři. No proč asi, protože nemají možnost chovat se přirozeně a nepřichází od mala do kontaktu s jinými psy. My máme stafordku, do nedávna byla zvyklá s druhým psem, je to plemeno, které bývá na psy agresivní, ona není, protože kromě výše zmíněných situací přichází do styku se psy od štěněte úplně normálně, vodítko nepotřebujeme nikde, kam to jde, tak jí bereme sebou a prostě z ní neděláme nesocializovanýho labila a ona se podle toho chová, je ke všemu přátelská, hodná a v klidu. Žije ve velkoměstě, mezi lidmi, jinými psy a je to potřeba, je to náš kámoš a parťák, ale protože k ní tak přistupujeme, ona pak nic neřeší a chová se normálně. Jediný co tak má košík, plastak jen tak na oko, kvůli vyhlášce, to musí, když nemá vodítko, ale určitě jí zbytečně nebráníme v přirozeném projevu. Jak by bylo lidem, kdyby nemohli s nikým komunikovat?
@Matt 02 píše: Více
Ignoraci ostatních psů myslím to, že se nerozběhne jak blázen k cizímu psovi, když nevim jak pes bude reagovat. Sama nesnáším, když se ke mně rozeběhne pes jenom proto, že se chce kamarádit a majitel ani neví jak bude reagovat muj
Vidíš, a já na to šla přesně naopak. Měla jsem jezevčíka a odmalička jsem mu dovolovala kontakt s tolika psy, s kolika to bylo jenom možné. Chodili jsme do psí školky, pořád si s nějakým jiným psem hrál. A pak mu to nebylo vzácné a nechal se odvolat, protože věděl, že za chvilku potkáme jiného psa. A fungovalo to. Ze svého života strávil na vodítku minimum, a to jsme chodili i do města.
Docela mě mrzí, že se doba změnila, a až budu mít dalšího pejska, toto už asi nebude možné. Všude jsou psi na vodítkách, majitelé je stahují k sobě, bojí se kontaktu s cizím psem. Vychovávají si tak labily, kterým je setkání s jakýmkoliv dalším psem tak vzácné, že se k němu hrnou hlava nehlava. Ovšem na druhé straně vodítka majitel, který je stahuje zpátky, ani mu nic neřekne, jen tahá za vodítko. Psi se k sobě neumí chovat, protože nemají přirozený kontakt. Je mi z toho smutno.
@Mosie píše: Více
Opravdu si nemyslím, že bych měla labilního psa. Kontakt se psy normálně má, ale přijde mi dost neohleduplné, když se proti nám řítí pes jehož majitel neví jak bude reagovat ten můj. Naopak nechci, aby mi pes běžel za psem, kterého neznáme a pokousal by mi ho, špatná zkušenost a případně negativní chování k cizím psům je hned na světě. Ano, ať se kamarádí, ale jen v případě, že se s páníčkem jiného psa domluvíme, protože jak můžeme navzájem vědět, že se psi neservou. Takže nesuďte na základě pár řádku, že tímto z mého psa bude labilní, který nezná kontakt s jinými psy.
Taky se může stát, že toho našeho nebude moc pustit nikdy. My budem zkoušet ještě EO a jiný cvičák. Náš teda nejde po zvěři, naučila jsem ho sedni když vidíme srny…a pozorujeme je spolu. Nejde ani po slepicich. Když je na volno tak automaticky vidí srny a sedne…
Ale jak zaběhl do toho Křoví tak jsem ho volala a chvíli nešel, neměla jsem ho tam ani pouštět z dohledu. Takže teď zas dlouho ho nepustím. A už jsem se s tím smířila on se na stopovacce vyčucha stejně a touhy moc běhat nemá.
Ve městě bych ho pustila jen kdyby šel stopro u nohy.
Tak uvidíte a cvicakem nic nezkazite
Jenže to chce aby právě byl nabažený tím kontaktem, od malička. A ten kontakt se psy měl pořád. Pak když se dobře naučí přivolání (bez toho ho nejde pustit), tak se s tím dá krásně pracovat a pes se takto chovat, ti psi nebudou nic zvláštního a nebudou ho tankovat.