Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Metropol551 píše: Více
Nikde jsem nepsala, že zrovna VÁŠ pes je labilní, myslela jsem to všeobecně. Bohužel spousta majitelů si o psech nic nenastuduje, nezná jejich přirozené chování, vychovává je tak, jak si myslí, že by se mělo (často jako děti), a pak se diví, že to nefunguje, že pes nereaguje, jak očekávají. Ve vedlejší diskuzi píšete, že pes běhá daleko od vás a moc nereaguje na povely. Za mě je za tím zanedbaná výchova - chybějící základní výcvik poslušnosti. Nepodařilo se vám svému psovi vštípit, že ta nejdůležitější osoba v jeho životě jste vy, a že si vás musí hlídat. Štěně se vychovává a cvičí od prvního dne, co si ho přivedete domů. Kupte si nějakou literaturu (např. Výcvik štěněte den po dni od Mel Koringové) a dívejte se na videa, jak se k sobě chovají např. členové vlčí smečky. Jaká je role vůdce a podřízených členů smečky. Co dělají a nedělají a jaké jsou na to reakce. Dál doporučuju nějaký kvalitní výcvik na cvičáku, ideálně zakončený zkouškou z poslušnosti. Výborné je i agility, které jsem se svým psem absolvovala ne proto, že jsem chtěla soutěžit, ale proto, abychom se spolu naučili lépe a rychleji spolupracovat. Máte mladého psa, nic není ztraceno, všechno se ještě může naučit. Jen to teď bude těžší, protože už nastoupila puberta a vlastní rozum psa. Nicméně s podporou dobrého cvičáku to dáte a budete si se psem mnohem lépe rozumět. Píšu vám to jako člověk, který se svým vlastním psem absolvoval lovecké zkoušky, takže zkušenosti s výcvikem opravdu mám.