Pekárna chleba

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
200
14.12.05 11:12

Pekárna chleba

Mám prosbu a týká se pekárny chleba. Sice už mi k tomu něco napsala Kacica (tímto jí děkuji), ale chtěla bych slyšet názory i dalších maminek. Docela jsem se divili, co maminek tu píše, že si peče vlastní chleba. Mohli byste mi napsat Vaše zkušenosti s pekárnou chleba (třeba i značku jakou máte, co vše se v tom dám péct, jak jste s tím spokojené, .....)? Děkuji. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
14.12.05 11:43

Ahojky,

taky se přimlouvám za nějakou malou anketu o pekárnách. Budu mít kulaté narozeniny a rodiče by mi rádi něco většího koupili a já přemýšlím, jestli právě tu pekárnu (líbí se mi Eta Harmony). Dost mě to nadchlo, ale nemám nikoho známého, kdo ji má doma.

Ulrika

• Citovat
  • Upravit
624
14.12.05 12:23

ahoj holky,
diskuse o domácí pekárně Eta Harmony tu nedávno proběhla, zkuste pohledat v diskusním foru v Testíku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
14.12.05 13:16

Ahoj holky,
máme doma pekárnu Eta Siesta. Koupili jsme ji přez internet (2.450,–-kč) a hlavně jsme koukali na to, aby měla dva hnětací háky, aby v ní bylo možné upéct větší i menší chleba a jakou má spotřebu elektriky. Zatím se s ní seznamujeme. Ze všech možných receptů, které jsou na internetu a v kuchařkách k sehnání, jsme si oblíbili cca 3 druhy chleba a teď si recepty postupně upravujeme podle své chuti. Občas upečeme celozrnný chléb, občas pohankový, žitný ........ někdy přidám lněný semínka, slunečnice ..... Co nám ale opravdu chutnalo, byla jakoby vánočka. Tvarem byla jak „krychle“, ale dala jsem do pekárny všechny suroviny a o nic jsem se už nestarala - míchala, hnětala, kynula a pekla. Nebo kynutý těsto na ovocný knedlíky - dám tam opět všechno potřebný a po vykynutý (program má i jen přípravu těsta) klasicky plním ovocem a vařím. Je pravda, že chleba má trochu jinou chuť než známe z obchodu, ale vím co do něj dávám a nádherně provoní byt (celý program trvá tak 3,5hoďky). Na začátku jsme se s pečením trochu poprali - chleba nebyl dost osolený, občas byl moc upečený, občas nám „nevykynul“, taky mi těsto na „vánočku“ překynulo přez nádobu všude kolem - hrůza.

Mám spoustu dalších receptů na zkoušení, tak až nějaký zkusím, dám vědět jak to dopadlo.

zatím ahoj
ivina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
14.12.05 13:31

Také se přimlouvám k diskuzi o pečení chleba a pekárnách. My už si koupili ETU Sympatic, jsme s ní spokojení. Má jeden hnětací hák a bohatě to stačí. Nemusím nijak zasahovat. Vím, že u neznačkových pekáren jim občas musejí pomáhat, aby se těsto promíchalo, atd…to by mě teda nebavilo.

Spíš mám problém, že mi těsto na celozrnný chléb vykyne a potom jakoby trochu spadne a chléb není ani trochu nadýchaný, nevím co s tím :?: KDyž peču s normální moukou je to vždy ok. Poradíte ? Nějaký osvědčený receptík na celozrnný chléb, nebo i něco sladkého s celoznnou moukou máte?

Sendy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
14.12.05 13:57

Holky, mám jednu skromnou otázku. Je pekárna - nehledě na počáteční investici, schopná ušetřit peníze za chleba, nebo to je jenom o tom, že má člověk doma vlastní voňavý a čerstvý chleba? Moji rodiče ji mají, moc v ní nepečou a my si s manželem chceme koupit pod stromeček vlastní. Docela nerada bych na tom prodělávala namísto kupování levného chleba.Náš táta říkal, že to nikdy nepočítal na kolik ho bochník chleba dělaný doma vlastně přijde… .

• Citovat
  • Upravit
38
14.12.05 15:23

Taky jsem to nikdy nepočítala, ale zkusím napsat orientační ceny. Např. recept na žitný chléb (dobrý):
300g žitné mouky (celé balení 1kg stojí cca 17kč , kupujeme přímo žitnou chlebovou - např. v Tescu, nebo celozrnnou žitnou)
100g hladké mouky (balení 1kg cca 4kč - musí tam být alespoň trochu vždycky, protože obsahuje lepek a díky lepku těsta kynou)
280ml voda (může být částečně mléko, když je mouka celozrnná musí být o trošku víc vody - moc „pije“)
celé balení zeleného droždí (suché 7g, cena cca 7kč)
cca 2 lžičky soli
kmín
někdy dávám koriandr
2 lžíce cukru

Já bych řekla, že orientačně i s elektrikou okolo 18kč.

K tomu receptu: vždycky musíte nalít nejdřív vodu (nebo mléko nebo i trošku oleje), pak dát mouku, doprostřed droždí s cukrem a někam stranou ke stěně sůl.

zatím ahoj ivina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
14.12.05 16:11

Tohle jsem zrovna dneska dávala do rubriky „Miminko“, neb je tam rozsáhla diskuse o myčkách. Tak se přesunaji sem.

Ahoj holky,
dočetla jsem se, že existuje pekárna na chleba. A prý se v ní dá péct i jiné pečivo než chleba. Jen se nasypou ingredience a pak vyndá hotový chleba nebo buchta.
A taky to prý udělá džem.
Máte s tím některá zkušenosti? Jak funguje? Co všechno se dá upéct? Jde udělat i plněná buchta (třeba tvarohem)?
Vyplatí se koupit? A jeká značka je nejlepší?
Budou vánoce, tak že bych si udělala Ježíška a ještě si ušetřila práci.
Díky předem za rady a zkušenosti.
 Zdeňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
505
14.12.05 17:12

tiež pečieme

Zdeni, plnené koláče sa piecť nedajú, pretože keď do misy nasypeš ingrediencie, zavrieš to a zapneš program, ono to začne samo miesiť, potom zohreje špirálu a už to neotváraš - necháš to tam priamo aj upiecť na tých hnetacích hákoch a nemáš šancu tam dať plnku. Potom to automaticky vypne, ty to otvoríš, vyklopíš a máš v chlebe vlastne dve diery, ktoré vzniknú tým, že vyberiš hnetacie háky. Plnené by sa dali robiť jedine tak, že si pustíš len program na urobenie cesta, to vyberiš, naplníš a dáš upiecť normálne do trúby.

Ja mám Alasku a som s ňou max. spokojná. Džem som teda neskúšala… to si asi nechám poradiť. Chleba fantasticky vonia a je fajný ešte aj na tretí deň.

Či sa to oplatí neviem, my sme si to prepočítavali a keďže si pečieme celozrnný chlieb, kde múka čosi stojí a započítame aj obstarávaciu hodnotu a elektriku, vyjde to asi tak, ako keď kúpime chleba v obchode. Ale tá atmosféra, vôňa sa kúpiť nedá, jeme chlieb ešte teplý a hlavne viem, čo doňho dávam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
16.12.05 18:41

LuciaM, díky za odpověď.

Holky, to vás tak málo má pekárnu?

Ježíšek se blíží a já pořád nevím, jestli koupit, a pokud koupit, tak kterou.

Prosíííííííííííím, napište víc zkušeností a jaké značky jsou dobré.

Zdeňka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
850
16.12.05 19:21

Ahoj Zdeni, já mám Etu Harmony a jsem moc spokojená. Zatím nedělám „svůj“ chleba, ale kupuju namíchané směsi (obvykle v Lidlu) a jsem moc spokojená. Funguje to tak, že naliješ na dno 2deci vlažné vody, nasypeš půlku sáčku, zapneš a za 3,5hodiny máš výborný chlebík.
Směs stojí 30Kč a je na dva kilové chleby.
Počítám, že o svátcích vyzkouším i nějaký receptík.

Radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
178
16.12.05 20:57

ahoj,

mam pekarnu alaska a jsem s ni moc spokojena, pecu tak jednou za 3 dny chleba, pouzivamji i na kynuti testa a nasla jsem i uzasnej recept na pizzu, kde si testo pripravim v pekarne.
naklady na chleba nejsou velike napr. elektrika vas vyjde cca na 1 kc
odkazy na stranky, kde se o pekarnach a peceni dozvite vice

http://sweb.cz/hafca.h/
http://www.mybox.cz/pekarny/
http://www.domaci-pekarny.cz/

m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
6.1.07 23:45

Ahojky, nechci si hned kupovat domácí pekárnu, proto se ptám, jestli jste některá zkusila péci chéb v troubě a hlavně v čem? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
12.1.07 15:45

Radino (+ ivino) : Záleží na tom, co do toho chleba narveš. Obecně ale platí, že pečivo z domácí pekárny je levnější než z obchodu, pokud porovnáváte srovnatelné pečivo.

Níže viz příklad ceny pšenično-žitného chleba se 30% obsahem celozrnné žitné mouky:

350 hl. mouky: 2,8 Kč (1kg/8 Kč za mouku T650)
150 g celozrnné mouky: 3 Kč (1 kg cca 20 kč)
330 ml: vody: 0,1 Kč…
1Č L soli: 0,1 Kč…
2 ČL kmínu: 1,5 Kč
1 ČL droždí: cca 2 Kč ( droždí kupuju za 4,5 Kč za 10g)
2 PL sluneč. Oleje (cca 30-40 ml): 1Kč
Elektřina: cca 2 Kč

Celkově vychází tento chleba, který po upečení váží zhruba 0,85 kg na 12,5 Kč, což je myslím velice dobrá cena… :)

Pokud bys použila normální hladkou mouku (4-5 kč/kg) a žitnou chlebovou (např. v Tescu, cena 12 Kč/kg), tak si můžeš ještě 3 kačky odečíst, což už je chleba za pusu. A máš jistotu, že je čerstvý, chutný, nikdo ti na něj nešahá a nikde se na něj nepráší. Investice do pekárny za 1 500 Kč se vrátí zhruba za 1-2 roky, podle toho co a pro kolik lidí pečeš.

Mimochodem, doma pečeme vynikající housky, jeden kus (váží 70g, ne 43g jako ti chcípáci ze supermarketů) vyjde na 1,2 Kč. Pokud do nich přidám koření a čestvou papriku (delikatesa), tak je cena na 1,7 Kč. Kup si to za tu cenu v obchodě, teploučké a nadýchané… :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
26.1.07 23:15

EinsteinII, prosim, mohla bys sem dat recept na ty housticky? Chleba jsem uz po „vybojovala“, ale housky mi pripadaji vetsinou dost tuhe… Dik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1