Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Snehu , pokud ti housky připadají tuhé, tak to může být i tím, že nejsou po upletení dost vykynuté. Já nechávám housky na plechu kynout ještě asi 30-40 minut, než je dám do trouby. Je to dost rozdíl proti tomu, kdy jsem je dával trouby tak 15minut po upletení. Zkus to a porovnej rozdíl.
Jinak tady je ten recept na housky se zeleninou.
300 ml vody
3 PL oleje (olivový nebo slunečnicový)
360g hladké mouky
160g špaldové celozrnné mouky (nebo jen pš. celozrnné)
1 vrchovatá ČL droždí
2 ČL soli špetka pepře špetka fenyklu (nemusí být)
2 PL sušené petrželky
1 PL sušené pažitky
Program Těsto
Rozdělit hotové těsto na bochánky a uplést housky. Nechat na plechu kynout asi 30-40 minut, poté potřít vajíčkem, posypat čím libo (sezamovým semínkem, hrubou solí, mákem, nakrájenou slaninou apod.) a péct 20 minut na 200°C. Na dno trouby je dobré dát hrneček nebo plech s trochou vody.
Ať chutná
.
Diky za rady, ted se pece slunecnicovy chlebik, tak hned zitra se vrhnu na housticky. Jinak to pleteni housticek a zpracovavani testa je uzasny relax, prijde mi z te pekarny lepsi nez nejaka modelovaci hmota. ![]()
Tak co Sněhulienko, zkusila jsi ty houstičky? Šlo to, nebo to ani teď nevyšlo?
Pročítám to a sliny se mi sbíhají…taky uvažuju o pořízení, ale procházím nabídky na netu a u pekáren je vždy uvedený počet programů, např. někde 10, jinde 14 - a já přemýšlím, jak velký je v tom rozdíl a co vlastně za programy člověk upotřebí. Poradíte mi někdo zkušenější?
Abych ti po pravdě řekla používám v podstatě jenom 3 programy a to ten základní na chleba, program těsto a program pečení. Mám ji od června a zbytek jsem nepoužila, aspoň zatím.
Jsem na tom podobně jako Sati - používám program na kompletní pečení chleba, hnětání těsta a na samostatné pečení.
Programovatelný vlastní program je prý dobrý na kváskový chleba, ale na kvásek u nás ještě nedošlo.
L.
EinsteinII: Pozde, ale prece.. Housticky vyzkouseny - a uz na zacatku pouzivani pekarny jsem se s manzelem domluvila, ze bude davat jednotlivym chlebikum a houskam znamku od 1 do 10 podle jedlosti. Tak tyhle zeleninove dostaly bez zavahani 10
Jsou vazne vyborne. Diky
Snehu: Tak to je fajn, že vám chutnají. Tenhle recept jde samozřejmě obměňovat. Můžou se použít jiné mouky, může se vynechat i zelenina (v tom případě je potřeba přidat asi 20-30 ml vody). Pokud se něco v receptu změní, tak pak akorát stačí sledovat těsto v pekárně, aby se případně dosypala mouka (pokud je těsto řídké), či dolila voda (je-li těsto moc tuhé).
BlanulaK: Podobně jako Sany a Lesina i já používám v podstatě jen 3 jimi uvedené programy. Občas použiju i program na celozrnné těsto. Důležitější než množství programů je podle mě to, aby pekárna uměla péct na odložený start (většina to umí, ale některé ne).
Dobrej recept žitnou mouku rovněž používám a chleba je pak vonavej.
Koupila jsem si pekárnu z Tesca za 250 Kč, kdyý jí vyprodávali a jsem s ní spokojená, peču různé chleby, dělám si v ní těsto. A hlavně jsem zjistila že mi chleba vydrží i 3 dny krásně měkký
Koupili jsme nedávno pekárnu Sana s nerezovou pečící nádobou. Pečeme vše z kvásku a těsto z něho mnohem lépe kyne při přesně dané teplotě. Dá se tak ovlivnit i výsledná chuť a trvanlivost pečiva. To byl hlavní důvod ke koupi pekárny. Z pekárny jsem velmi zklamaná.
Zuzka
Mám několik měsíců pekárnu Sana Basic, jsem nadmíru spokojená. Peču v ní hlavně bezlepkový pohankový chleba a je výborný a hlavně snadný ![]()
Mám pekárnu Unold, už druhou (první pekla 8 let) a jsem s ní spokojená. Koupila jsem si i nádobu na dva chleby (2 oddělené prostory, každý na jeden hák), ale ještě jsem ji nevyzkoušela.
Jakou hotovou směs pro pečení chleba by jste doporučili? Už dlouho se odhodlávám začít péct vlastní chléb a tato diskuze mě asi přesvědčila.