Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o názory. Mám dceru 5 let a opakují se jí angíny, ve výtěru vyšel streptococus pyogenes, měli jsem nejdřív ospen sirup 4 ml, do deseti dnů se jí to vrátilo, pak zase ospen sirup 5 ml, do týdne se jí to vrátilo a dětská nás poslala do Krče na infekční oddělení. Tak jí předepsali injekce penicilinu, dnes měla čtvrtou. Zítra by měla dostat injekci pendeponu. Doktorka mi dala podepsat, že s aplikací souhlasím. Teď jsem si četla zprávu a na ní je, že se jedná o neregistrovaný lék v čr, vyrábí se na Slovensku a v čr ho neregistrují z důvodu obsahu, který neschvalila EU..Jsem z toho vyděšená, malá je po dvou operacích srdce a bojím se vedlejších účinků aplikace, za kterou nesu odpovědnost já!!! Ale taky se bojím, že když jí to píchnout nenechám, vrátí se jí tn streptokok a může se jí vrazit na srdíčko…Fakt nevím, co dělat. Nemáte někdo zkušennost???
Pendepon mi pichali jako diteti a to uz je hodne pres tricet let. Ziju, jsem zdrava a moje deti taky ![]()
Ano mě taky. Právě mi to nejdřív nepřišlo. Ale na stránkách SÚKL je tohle :
Upozornění SÚKL - Pendepon Compositum
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) upozorňuje na neshodnost v ČR registrovaného léčivého přípravku PENDEPON COMPOSITUM a na Slovensku registrovaného přípravku téhož názvu.
Léčivý přípravek PENDEPON COMPOSITUM, inj.plv.sus. 1×1.5MU, kód SÚKL 0089776, který je v ČR registrovaný, ale není dlouhodobě dostupný, není shodný s léčivým přípravkem PENDEPON COMPOSITUM, plv inu 10×1,5 MU, který byl v několika případech dovezen ze Slovenska.
Registrační dokumentace uvedených léčivých přípravků je odlišná. Léčivý přípravek pocházející ze Slovenska obsahuje léčivou látku, která neodpovídá svou kvalitou požadavkům registrační dokumentace v České republice.
Distribuce, výdej a použití léčivého přípravku PENDEPON COMPOSITUM, plv inu 10×1,5 MU registrovaného na Slovensku nemůže probíhat způsobem odpovídajícím distribuci, výdeji a použití v ČR registrovaných léčivých přípravků.
Předepsání a použití neregistrovaného léčivého přípravku je možné pouze za splnění podmínek stanovených v § 8 odst. 3 zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech).
Poskytovatel zdravotních služeb v takovém případě odpovídá za škodu na zdraví nebo za usmrcení člověka, ke kterým došlo v důsledku použití neregistrovaného léčivého přípravku. Ošetřující lékař, který se rozhodne předepsat nebo použít neregistrovaný léčivý přípravek seznámí s touto skutečností a důsledky léčby pacienta, popřípadě jeho zákonného zástupce. Při předepsání neregistrovaného léčivého přípravku ošetřující lékař tuto skutečnost vyznačí na lékařském předpisu slovy „Neregistrovaný léčivý přípravek“ a předepsání a použití neregistrovaného léčivého přípravku je ošetřující lékař povinen neprodleně oznámit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv.
Plnění všech povinností spojených s tzv. „individuálním“ dovozem neregistrovaných léčivých přípravků, tedy povinností týkajících se distribuce, výdeje, předepsání a použití neregistrovaného léčivého přípravku, kontroluje Státní ústav pro kontrolu léčiv.
@Sharkinka - je to presne tak. Česky uz neexistuje a slovensky ma látku neuznanou SUKLem. Ja uz toho taky kvůli pendeponu hodně nastudovala. Me se streptokok zopakoval zatim dvakrát, to není až tak tragédie, ale chytla to ode me mala. Prvně ji bylo 2,5 mes, to se ji k tomu přidal zánět ledvin, tak jsme zkoncili v nemocnici, podruhé ji bylo 3,5mesice. Takže jsem ho chtěla ja, aby to mala zase nechytla. Ja se tedy informovala na infekci na Bulovce, tam mi dr řekla, ze je před důchody a nikdo ji nedonuti aplikovat lék neuznaný SUKLEm. Naše dětská dr mi řekla, ze to nepichla ani příbuzným a me jako kojici matce to nedoporučuje. Jako vím, ze pendepon byl vždy nepostradatelný na opakovaně streptokoky, ale jeho aplikace byla vždy spojena s rizikem. A ted tohle. Ja tedy začala brát česneku v tabletach a olej ze zralocich jater a doufat. Kdybych nekojila dostala bych třeba bronchovaxon. Ja jsem straspytel, ale dítěti bych to asi nedala.
Příspěvek upraven 29.04.14 v 08:01
Přesně tak, buď ráda, nejde sehnat.. Jinak mě ho píchali taky, je to vlastně je hodně silný penicilín, co se uvolňuje postupně.
Taky mi ho píchali na streptokoky, chodila jsem na něj celý rok každý měsíc 1×. Nikdy jsem s tím neměla žádný problém.
Díky moc všem, za rady. Nakonec jsme to píchli. Já jsem pendepon znala, už ze svého mládí. Tam se jednalo o to, že teď ho tu nevyrábí a dováží se ze Slovenska, a že je to jiný pendepon, který obsahuje nějakou látku, která v čr není dovolená… ![]()
Ale v Krči to píchají všem a nikdo prý problém neměl, naše doktork mi taky radila, že ano. Ale, že je to na mě, že to není vyzkoušené…
@Sharkinka tak bude drzet palce aby se nic nestalo a bylo to spolehlivy jako kazdy jiny lek.