Pes obskakuje psa

wiwinka
21.4.16 10:30

Pes obskakuje psa

Ahoj, prosím o rady či zkušenosti, nevím si rady. S manželem máme už 9-ti letého labradora. Nedávno jsme se nastěhovali do rodinného domečku s velkou zahradou a náš pejsek si tu zahradu nějak nedokázal sám užívat, tak jsme sehnali 5-ti letého dalšího labradora. Chtěla jsem psa, abych nemusela řešit oddělování psa a feny. Psi si sedli, bezproblému se spolu honí, hrají si, chodíme s nimi na procházku, spí spolu v domě na chodbě, ale trápí mě s tím, že jakmile je nemám na dohled, tak po sobě skáčou. Ojíždějí se navzájem, jeden skočí na druhého a když nemůže, otočí se. Nevím jak zakročit, aby s tím přestali, nevím co udělat aby pochopili, že ani jeden z nich není fena. Jezdí k nám kamarád, který má fenku a ta fenka ani jednoho z našich psů tak nějak vůbec nezajímá.
Prosím nechci žádné názory, že mám teplé psi a podobně, chci pouze radu nebo zkušenost někoho, kdo si zažil se psi to samé.
Ani jeden z nich není kastrovaný. Ten 5-ti letý pejsek nikdy neměl fenku, takže nikdy neskákal a ten 9-ti letý skákal jednou, ale neúspěšně, takže vlastně ani jeden nemá zažité spojení s fenkou.
Kastrace nepřipadá v úvahu, u toho 9-ti letého nebudu riskovat, že mi to nepřežije a pokud vykastruju toho druhého, tak si nepomůžu, protože bude objíždět ten druhý.
Prosím pokud někdo máte radu jak by se to dalo odnaučit, budu vděčná.
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13177
21.4.16 10:37

@wiwinka co by ne, jsou psi/feny odmítající opačné pohlaví, takže kluci do sebe opravdu mohou být zaláskovaní :-D
Ale zakročit jednoduše vždy zákazovým povelem, který používáte kdykoli jindy při nežádoucím chování a při poslechnutí pochválit a odměnit :nevim:
Taky bych se zamyslela nad tím, jestli mají psi dost podnětů, jestli jim ta procházka stačí, jestli nějaké aktivity nepřidat, mohlo by to být způsobeno i tím, že se nudí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
21.4.16 10:41

Buď jsou homosexuální anebo si tak mezi sebou dokazují dominantu, vůdcovství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6126
21.4.16 10:43

Psi si takhle často určují hierarchii, není v tom nic „teplého“. Zvířata mají sexualitu nastavenu jinak než lidé. Není ani stoprocentně jisté, že by to kastrace spravila (často obskakují i kastrovaní psi). Proč je to chceš odnaučovat?

Jinak kastrace u psů je naprosto banální zákrok, pokud nemá nějaké vleklé a závažné zdravotní problémy, nevidím důvod, proč by to i devítiletý pes neměl přežít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wiwinka
21.4.16 10:46

No taky mě to „zaláskování“ napadlo, ale teda všeho s mírou :-D Jak je možné, že když spolu v noci spí na chodbě, tak je nenapadne nic udělat a celou noc spí a jen se vypustí na zahradu, tak si za roh jdou skočit. Dřív skákali i předemnou, ale vždy jsem je okřikla, tak se tvářili hrozně provinile, tak pochopili, že když půjdou za roh, tak na ně nevyběhnu. Co se týče aktivit, tak nevím, ten 9-ti letý s námi žil nějakou dobu v bytě, byl naprosto skvělej, byl to takový gaučák a i jak jsme se přestěhovali do domečku, tak hodně ležel a pořád za námi chodil kam jsme se hnuli. Proto jsem mu chtěla koupit kamaráda se kterým bude na té zahradě moci běhat, ale rozhodně ne pro milostné hrátky. Po dobu co jsem v práci je musím mít oddělené od sebe, takže jeden je doma a druhý ve voliéře. ten nový pejsek žil ve voliéře celý život, takže mu to není nijak cizí a náš byl v bytě, takže je zvyklý být uvnitř. Ale jen co přijdu z práce, tak je pouštím oba na zahradu a první co je, tak prostě hned skok a jedou. Celé odpoledne jsme s nimi venku, neustále mají zábavu, máme 4,5 letou holčičku, kolem které pořád běhají, nosí ji balonky, ona jim je hází, klacky pořád přenáší a koušou, hračky mají po zahradě, to oni aktivity mají dost. DOkonce i odpočívají každý třeba na jiné části zahrady, ale pak třeba já sednu do auta, odjedu na nákup a nechám je tam samotné a když se za hodinku vrátím, tak oni jedou a jedou, jsou oba mokří, oslintaní, naprosto vyčerpaní a jen mě vidí, tak seskočí a dělají že mě hrozně vítají a že se nic neděje…

• Citovat
  • Upravit
6126
21.4.16 10:49

@wiwinka Já pořád moc nechápu, proč máš potřebu to řešit :nevim: Kór, když už to dělají za rohem mimo vaše zraky. Pro ně to pravděpodobně žádné „milostné hrátky“ nejsou, a i kdyby, tak? Jsou to psi, psi to takhle prostě někdy dělají. Určují si tak hierarchii, vybíjejí agresi, když píšeš, že jsou jinak v pohodě, milí, přátelští, nevím moc, kde je problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
21.4.16 10:58

Nejsou ani teplí ani si nemyslí, že jeden z nich je fena :lol: Naskakování je u psů běžné sociální chování, forma komunikace. Může mít různé významy podle kontextu. Často se uvádí, že je to vyjádření dominance, že si tak psi vyjasňují svoji pozici ve smečce. Ale může to být naopak i jakési vyjádření obdivu nebo uznání vlastního podřízeného postavení nebo prostě uvolňování frustrace nebo nahromaděné energie. Ona psí sociální komunikace je složitější, než si většina lidí myslí. Jestli máte druhého psa krátce, je dost možné, že to souvisí s jeho začleňováním do „smečky“ a až si v tom udělají pořádek a vyjasní si, kdo bude šéf, nechají toho. V zásadě ale, pokud jsou s tím oba v pohodě, není moc důvod jim v tom bránit. Možná trochu pomůže, když odpozorujete, který z nich má dominantnější postavení a budete to respektovat ve svém chování k nim a požadavcích na ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6126
21.4.16 11:03

@Kassy Přesně tak :palec: Ono je dost možný, že psi jsou mezi sebou i ve vztahu k lidem v pohodě právě proto, že se takhle vybíjejí. Mají možnost si tak určit hierarchické vztahy, vykomunikují si, co potřebují, a násilné bránění jim v tom by přineslo více škody než užitku. Celkově mi přijde, že zakladatelka těm psům za každou cenu chce přisoudit nějaké zlé úmysly, viz věta o tom, že okamžitě přestanou v obsakování, když přijde domů, a jdou ji přivítat, jakoby nic. To je přece normální, že pes, když má páníčky rád a oni se vrátí domů, zanechá jakékoliv aktivity a jde je přivítat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
21.4.16 11:04

Pokud tě to uklidní, tak i feny se navzájem obskakují :lol: Buď je si vymezují vůdčí pozici ve smečce, nebo to mají jako formu masturbace - jsou to pudy, k tomu nepotřebují zkušenosti s fenou. Však je nech :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
21.4.16 11:12

@wiwinka: Aha, teď teprve čtu tvoje dovysvětlení a mám k tomu ještě pár poznámek:
Pokud to dělají v podstatě jen když jsou sami doma, může to souviset i se separační úzkostí. On pes je jaksi tvor sociální, potřebuje společnost, a protože byl dlouho šlechtěn pro soužití s lidmi, potřebuje společnost lidskou. Běhání s druhým psem po zahradě mu nenahradí zájem a společnost člověka. A zejména váš gaučák, pokud byl dosud zvyklý, že po vašem příchodu domů je s vámi a teď ho najednou vypustíte na zahradu a bav se sám, může z toho být dost rozhozený. Myslím, že když už jste toho druhého pořídili, bylo by lepší nechávat je spolu.
A co se týče té aktivity - pes potřebuje zaměstnat a unavit nejen fyzicky, ale i psychicky. Že běhají po zahradě, nosí balónky a hryžou klacíky, to je sice fajn, ale nezaměstná to mozek. Zkuste s nimi nějaké cviky, pachové práce, nějaký sport… Nemusí to být nic náročného, stačí každému věnovat čtvrt hodinky při učení nějakých triků nebo třeba poschovávat na zahradě pár nějakých mlsek a nechat je čuchat. Psychicky unavený pes je klidnější i fyzicky, naopak pes bez dostatku podnětů a práce pro mozek je často divoký a snaží se to dohnat aktivitou fyzickou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33155
21.4.16 11:28
@wiwinka píše:
No taky mě to „zaláskování“ napadlo, ale teda všeho s mírou :-D Jak je možné, že když spolu v noci spí na chodbě, tak je nenapadne nic udělat a celou noc spí a jen se vypustí na zahradu, tak si za roh jdou skočit. Dřív skákali i předemnou, ale vždy jsem je okřikla, tak se tvářili hrozně provinile, tak pochopili, že když půjdou za roh, tak na ně nevyběhnu. Co se týče aktivit, tak nevím, ten 9-ti letý s námi žil nějakou dobu v bytě, byl naprosto skvělej, byl to takový gaučák a i jak jsme se přestěhovali do domečku, tak hodně ležel a pořád za námi chodil kam jsme se hnuli. Proto jsem mu chtěla koupit kamaráda se kterým bude na té zahradě moci běhat, ale rozhodně ne pro milostné hrátky. Po dobu co jsem v práci je musím mít oddělené od sebe, takže jeden je doma a druhý ve voliéře. ten nový pejsek žil ve voliéře celý život, takže mu to není nijak cizí a náš byl v bytě, takže je zvyklý být uvnitř. Ale jen co přijdu z práce, tak je pouštím oba na zahradu a první co je, tak prostě hned skok a jedou. Celé odpoledne jsme s nimi venku, neustále mají zábavu, máme 4,5 letou holčičku, kolem které pořád běhají, nosí ji balonky, ona jim je hází, klacky pořád přenáší a koušou, hračky mají po zahradě, to oni aktivity mají dost. DOkonce i odpočívají každý třeba na jiné části zahrady, ale pak třeba já sednu do auta, odjedu na nákup a nechám je tam samotné a když se za hodinku vrátím, tak oni jedou a jedou, jsou oba mokří, oslintaní, naprosto vyčerpaní a jen mě vidí, tak seskočí a dělají že mě hrozně vítají a že se nic neděje…

Pokud jsi doma, jsi pánem Ty. Odjedeš a oni si navzájem dokazují, kdo to tam ted vede.
Ukazují si kdo je vůdce smečky a kdo podřízený. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1175
21.4.16 11:39

A čemu to jako vadí? tak po sobě skáčou no…jako kdyby skákali po lidech, tak ok, zakázat, ale co oni si dělaj, když ty tam nejsi, to je přece fuk ne…když to odženu do extrému, budeš dceři říkat, že se nemasturbuje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wiwinka
21.4.16 12:35

Děkuju všem za příspěvky, asi máte pravdu. Je pravda, že jako by nic špatného nedělají, je to přirozené, mě spíš štvou s tím, že pak se chodí pomazlit a jsou celý uslintaní od toho jak na sebe skáčou. Ano ten nový pejsek je tam krátce, je to 2. týden. Jsme nastěhovaní teprve druhý měsíc, chtěla jsem druhého pejska tak nějak dříve dokud si ten náš uvědomoval to přestěhování takže aby to jako by bylo nové bydlení pro oba. Je to jasné, že teďka si ten nový pejsek bude muset hledat takové to své umístění to je jasné, já to všechno beru, jen prostě když vidím ty jejich mokrý záda, tak jsem na omdlení.
Co se týče cvičení, tak manžel si nového pejska cvičí, jelikož byl u rodiny, kde přeci jen trochu chyběl výcvik, tak ho manžel trénuje, náš ten funguje naprosto perfektně, pro něj jsem pánem já a nemusím na něj ani mluvit, stačí ukázat a je vážbě dobře vycvičení. Ten nový pejsek se všechno tak nějak učí, nebo respektive obnovuje, takže i toho zaměstnání mají dost. On ten náš 9-ti letý je trochu fakt z toho bytu pohodář, naopak ten nový ten byl zavřený v boudě a měl maliličkatý výběh, takže pro něj naše zahrada je vážně zázrak.
Dobře dobře, dám na vaše rady a zkusím vymyslet pejskům nějaký program a pokusím se být trpělivá na to, až si to mezi sebou vyřídí :-D :-D Jšetě že je teplo a můžu je oba dva denně omýt vodou :-D :-D

• Citovat
  • Upravit
wiwinka
21.4.16 12:36

Jediná klika, že se nemůžou navzájem oplodnit, protože by asi bylo zajímavé mít doma malé zebry :-D Jeden labrador je bílý albín a druhý černý jako noc :-D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný