Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Které druhy zeleniny se dají vypěstovat v bytě? A myslím opravdu v bytě, ne na balkoně, ne v truhlíku za oknem, ne na verandě… Vím, že se dají recyklovat zbytky z kuchyně - zasadit košťál od salátu, vrchní část mrkve a sbírat pak rašící lístky. Nějaké další tipy? Na internetu jsem dohledala články obsahující návody na hrášek, rajčata apod., jenže tohle bez opylení nepůjde.
Díky za vaše zkušenosti. ![]()
Přidám si do oblíbených
. Jinak já teda zkoušela dát jarní cibulku podle toho návodu na internetu, a bohužel ![]()
Měli jsme loni cherry rajčata v kuchyni za oknem ze školního projektu a vyrostly i plodily. Jsou to hybridy a nepotřebují opylování, nějak tak to říkal švagr(nejsem moc zdatná zahradnice
). Schovali jsme si pár semínek a zkusíme je zasadit i letos. Pak mám na parapetu ještě pažitku a rozmarýn z těch jedlých.
My jsme několikrát doma pěstovali chilli papričky. Normálně v květináči v kuchyni na okně ![]()
Nam jdou krasne cherry rajcata a chilly papricky. Ostatni nikdy nic moc. Nemuzes to dat pres leto aspon na venkovni parapet?
Díky za reakce. Cherry rajčátka jsem nezkoušela. Bylinky jsou fajn, řeřichu si občas pěstujeme, pažitka vydrží jen jedno ostříhání. Jde mi hlavně o zeleninu. Co třeba kedlubny? Ředkvičky? Mrkev ze semínek a obecně kořenová zelenina?
Já jedu - tedy v kanceláři - papriky, chilli, mrkev. Pak mám ještě připravený chytrý květináč, že zasadím jahody, ale zatím jsem se k tomu nedokopal.
@Melpel píše:Ředkvičky jsem zkoušel a nic moc a šly hned do květu. Mrkev v pohodě, jen byla malinká. Květák jsem zařízl, ten dost smrděl.
Díky za reakce. Cherry rajčátka jsem nezkoušela. Bylinky jsou fajn, řeřichu si občas pěstujeme, pažitka vydrží jen jedno ostříhání. Jde mi hlavně o zeleninu. Co třeba kedlubny? Ředkvičky? Mrkev ze semínek a obecně kořenová zelenina?
Mně šly rajčata a kopr.
Ale záleží i, na jakou stranu máš byt orientovaný - já mám světla málo a třeba ředkvičky vůbec, vyrostly pár cm lístky a hned šly kvést, špenát podobně. Bylinky mám venku za oknem, tak to nevím.
No pokud si pořídíš pěstitelské zářivky a budeš mít dostatek prostoru a velké nádoby, tak prakticky cokoliv. googluj indoor pěstování.
Bez té zářivky to závisí především na tom, kde a jaká máš okna.
Rajčata jen tak v bytě v truhlíku, ne na balkoně půjdou blbě - potřebují hodně místa na kořeny a hodně slunce. Jestli - tak na nějakém východním či jihovýchodním okně malá divoká, nebo možná nějaká shery.
Určitě do většího truhlíku půjdou měsíční jahody, případně ředkvičky, špenát, bylinky všeho druhu a různé listové věci jako mizuna, mibuna, rukola, ploníček a podobně.
Obecně platí to jak je velké rostlina, tak tolik prostřebuje prostoru pro kořeny.
Na kořenovou zeleninu potřebuje prostě velkou nádobu a nenacpeš jich do nich moc.
Hrášek a fazolky se potřebujou po něčem pnout, ale truhlík snášejí dobře.
Nechceš se spíš podívat, jestli někde okolo tebe není nějaká komunitní zahrada a přidat se k nim?
https://www.mapko.cz/…itni-zahrady
Ty návody z internetu, že se to dá jen dovody a pak to roste je hloupost. Funguje to jen chviličku, pokud ta kytka má někde schované zásoby živin.
Mně nejdou pořádně ani sazenice zeleniny - musela jsem koupit hafo vybavení, abych si je sama předpěstovala.
V bytech je moc temno, sucho a po většinu roku i moc teplo na pěstování zeleniny.
@Melpel píše:
Mám ředkvičky, jarní cibulku.. Pak chetty, chilli, 3 roky zpět měl kluk i hrášek.
Ale to zabralo hodně místa