Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsem, potrebovala bych poradit…
Syn nyni 11 mesicu, cca 2 tydny zpet se mu udelaly tri male petechie na ousku- zmizely behem dvou dni (myslela jsem, ze se bouchl…)
Nasledne o tyden pozdeji 2-3 dny teploty a vysev vyrazky (5/6 nemoc..). Do toho porad trosku zelena ryma….
Vcera jsem pod kolinkem nasla jednu petechii, dneska rano na ruccice, jela jsem snim jako hystericka matka na pohotovost, tam se na mne divala doktorka, ze jako jestli mne hrabe, ze by to vubec neresila a nashle…ja samozrejme mam precteno, az moc, co vse muze petechie znamenat a uprimnne jsem uz nepricetna. Maly je jinak naprosto ok…
Jedine co, tak doktorka rekla, ze mohou byt cevy po nejake nemoci trosku krehci… a nashle. Jenze tezko duveruji, kdyz vidim ty nejhorsi svenare…
![]()
V pondeli bezim k pediatre…
Nemate prosim nekdo zkusenost? S takovymi nahodnymi vysevy?
Ahoj, nám sa tiež občas niekde objavia, naposledy za krkom, kde sa o kožu šúchala šatka. Aby to bol problém muselo by to byť v oveľa väčšom rozsahu.
@BigZ ahoj, dekuji za reakci, a nevis duvod proc se Vam objevuji? Resila jsi nejak s doktorkou apod.? Udelala se vam treba taky na nozicce/rucicce? Malemu vzdy zmizi, za 24 hod tam je uplne pidi tecka, kterou bys prehlidla…
jsem strasne vylekana… ![]()
Pokud to je sem tam tečka, je to zjevně ve spojitosti s nemocí a doktorce to přišlo v pořádku, brala bych to jako reakci těla na tu infekci.
Já jsem u dítěte zažila petechie a zároveň modřiny bez zjevné příčiny fakt po celém těle a to už se řešilo v nemocnici a nikdo to jen tak neodmávnul. Tohle vypadá jako sem tam tečka - sledovala bych to, ale podle mě to přejde, až definitivně odezní ta nemoc, kterou má. Kdyby ne, tak bych to teprve řešila dál. Nebo samozřejmě kdyby se to rozjelo nějak ve velkém, ale to pak dítě opravdu vypadá jak zmlácené, ne, že má pod kolenem jednu ťupku.
@annali můžu se zeptat, u vás to byla rakovina? Pokud nechcete odpovídat, nemusíte…
Deti majú krehšiu cievnu stenu, tak stačí aj malý tlak a cievka praskne. Takisto mimino prezeráš celé omnoho častejšie ako seba. Občas má aj na ručičke alebo na kolienku, keby sim veľmi hľadala, tak jednu bodku by som na nej možno našla aj teraz. Keď sme cvičili vojtovku a už sa dosť bránila, tak sa mi asi 2× stalo, že mala obe predlaktia s petechiami. Dosť som sa zľakla, ale potom som si uvedomila, že deň predtým sme boli na fyzio a fyzioterapeutka ju asi silnejšie zmáčkla, tak som to neriešila.
Taky bych radila počkat a sledovat. Takto budete opravdu jenom za hysterku… Navíc pokud je po nemoci, měl by spíš být venku na sluníčku a zocelovat se, než trajdat pořád po doktorech, ještě tam něco chytí…
Taky záleží, jak dlouho je po poslední nemoci??
Tohle není nic, syn měl právě ty pbr modřiny a petechie fakt všude, včetně pusy. Krvácivost z nosu. Velký úbytek krevních destiček. To už se samozřejmě v nemocnici řešilo. Tohle ale opravdu není důvod k čemukoliv. Aspoň z mého pohledu. A věř mi, že jsem byla po téhle zkušenosti velmi úzkostná matka. Trvalo, než jsem se naučila poznat kdy se něco děje a kdy jde o prd.
@hulala moc moc dekuji za zpravu! Jak jste dopadli se synem??? Doufam, ze je v poradku? ![]()
Ja bohuzel jsem uzkostliva, vim to, snazim se uzkosti resit, dari se, ale pak prijde nejaka,,tecka” ktera mne hodi na dno
![]()
@Giovanna1 moc dekuji za zpravu! Malej mel teploty minuly tyden streda-patek, v nedeli se vysypal na telicku a vyrazku mu zmizela cca ve stredu… vcera tudiz v patek jedna tecka pod kolinkem a dneska na ruccice… do toho ma jeste trochu zelene rymy z nosanku, tudiz soudim, ze k te 5/6 nemoci jeste nejaka rymka…
@BigZ moc dekuji! Je to zajimave! My sice Vojtovku necvicime, ale nas maly ma silenou silu… a je pravdou, ze ho hodne casto opravdu hodne pevne stiskneme na nozicce/ruccice, kdyz je treba na nas a udela nejaky necekany vypad za necim…anebo ho chytnu rychle za rucku kdyz zrovna zacne padat apod… tak snad
jen se zeptam s pedi jsi to nejak diskutovala, pripadne brali krev?
@Terezzz1 ano už je. Měl celkem tři ataky, teď už je to dva roky úplně v pořádku. Tuk tuk. A nejednalo se o leukémii, rakovinu, apod. Šlo,,jen,, o úbytek krevních destiček. Věř mi, tohle bys fakt poznala. Já bych tedy na Tvém místě asi ani k tomu pediatrovi nechodila, jediné co pro klid Tvé duše může podle mne udělat je vzít malému krev. To můžeš teoreticky i jako samoplatce, základní krev i obraz tohle pozná a stojí to do stovky.
Myslím, že som jej to nespomínala, ale mala anémiu z nedostatku železa, lebo je nedonošená, tak jej krv kontrolujeme pravidelne a je to v poriadku. Už má rok.
Presne, ak ťa to ukľudní, nechaj mu urobiť krvný obraz, my chodíme na odberové miesto, kde to robia len z pichnutia do prstíku.
@BigZ pokusim se najit odberove misto pro odber pouze z prstiku! Moc dekuji za tip! ![]()