Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vubec si nedovedu predstavit ze by moje petilete deti sli sami ven…
Ne, neni to normalni…
@Anonymní píše:
Holky anonym, snad chápete…
Mám zvláštní dotaz, vlastně mně zajímá zda jsem moc úpjatá a úzkostlivá, nebo Vám to také nepříjde v pořádku. K příhodě..
Máme doma pěti a půl letého předškoláka, dnes jsem vyrazila kolem 17:30 pro něco do obchodu, otevře dveře a před nimi stojí synův stejně starý spolužák ze školky, říká mi ahoj a letí pryč, pozdravím a du si po svém. Když se za cca 20 minut vracím chlapec stál opět před domem - tak jsem mu řekla, že jestli hledá syna a že mu ho pošlu - vyslala jsem manžela ze synem chlapce podravit, nechtěla jsme ho bez vědomí rodičů zvát dovnitř, pozdravili, manžel se chlapce ptal jaktože je venku sám, malý řekl, že rodiče dělají to a to je venku. Nakonec se syn s manželem rozloučili a šli domů, nicméně po další půlhodině jsme nesla vyhodit odpad a chlapec byl pořád u dveří.Tak jsem ho pozvala dál a manžel u nich zazvonil, že je u nás, aby neměli strach, že ho za půl hodinky pošleme domů. Prý o. k…venku už poměrně tma. Jsme cca 6000město- proslulé velkým množstvím nepřizpusobivých (nejsem rasista, ale s některými jsou opravdu velké problémy) T nemluvím o křižovatkách a jiných pochybných existencích. chápu, že každé dítě je vyspělé jinak, je třeba naprosto jiné, než to mé, nicméně pokud stojí hodinu a půl před něčím domem a není schopné se ani na optání vyjádřit coby chtělo, atd..tak podle mně taky není nijak extra vyzrálé…
![]()
Odkdy jste holky pouštěli děti ven a příjde Vám tato situace také zvláštní, nebo jsem opravdu plaška? Náš syn samozřejmě sám lítá po zahradě, na hřišti se vzdálenějším dohledem, ale vypustit ho po městě, to si opravdu nedovedu představit.
Já pouštím od 4 let, ale bydlíme na vesnici a mám asi extrémně chápavý dítě, kterýmu když jsem řekla, že se nehne od baráku, tak se nehlo. Bydlíme v bytovce.
@lleennttiillkkaa píše:
Já pouštím od 4 let, ale bydlíme na vesnici a mám asi extrémně chápavý dítě, kterýmu když jsem řekla, že se nehne od baráku, tak se nehlo. Bydlíme v bytovce.
Na vesnici to celkem chapu…Ale ve meste? ![]()
@chrpa ve městě nevím no, asi by záleželo na tom, v jaký části bychom bydleli. No ale asi spíše ne no. I když je to kus od kusu.
@lleennttiillkkaa píše:
Nechápu ani na vesnici.
Mám 4,5 letého kluka, bydlíme na malé vesnici (cca 800 obyvatel)a samotného ho nechám max. na pár minut na oplocené zahradě. Je rozumný, chápavý, věřím, že by za normálních okolností nikam sám neodešel, ale nikdy nevím, co se může stát. Možná jsem přecitlivělá a ustrašená.
Bydlím na opravdu malé vesnici(pravda kousek od domu silnice), dceru nechám v ulici malovat křídama na zem, skákat přes švihadlo atd…asi od 4let. Teda vím, že poslouchá a taky kdykoliv nakouknu a vidím co tam kutí. Auta u nás v ulici jezdí minimálně a všude je dobře vidět. Teď ji je 5 před barákem ať si je, ale do jiné ulice bych ji nepustila, vím, že ji nic nepřejede ale i tak mám prostě strach.
S první dcerou jsem bydlela taky ve městě cca 6tis obyvatel. Sama šla ven koncem první třídy a i tak jsem se hrozně bála.
No já pouštím před barak na chodník na kolo i 5letou i 3,5r. (jsme na vesnici, chodník neni primo u cesty). Je teda fakt za světla. Běžně přebíhaji se zahrady na chodník před barak. Mají určené odkud kam na tom chodniku smí a pravidelně se ukazat.
Já jsem třeba v garáží nebo za barakem něco dělám. Záleží na povaze děti, některé děti jsou spolehlivé a můžeš jim verit, funguje vzájemná důvěra a někdo má ještě i třeťáky, neli starší, které vodí až za ruku do šatny.
Nech to být a starej se o své dítě.
Pokud jde o nepřizpůsobive my je tu mám vsude, běžně se jich nezastávam, ale oni dětem neubližují.
@lucka_mac píše:
Nechápu ani na vesnici.Mám 4,5 letého kluka, bydlíme na malé vesnici (cca 800 obyvatel)a samotného ho nechám max. na pár minut na oplocené zahradě. Je rozumný, chápavý, věřím, že by za normálních okolností nikam sám neodešel, ale nikdy nevím, co se může stát. Možná jsem přecitlivělá a ustrašená.
Bydlíme na vesnici, která má asi 50 stálých obyvatel ![]()
A mimochodem od září chodí 7 letý ven s 2 letým a zvládají to. Samozřejmě je neustále kontroluju, chodí se mi hlásit atd.
Necháváme děti samotné venku od loňska - 3,5r, 6r, 8r. Starší dva bývali sami venku i v kombinaci 7r+5r. Bydlíme v bytovce, na dědině, v jednosměrce, malý provoz. Dozorujeme poslechem přes otevřené okno, máme rozhled do všech stran. Málokdy jsou venku sami, většinou je tu banda 5-10 dětí. Ví, že se nesmí hnout od baráku a pokud se chtějí přesunout, musí se zajít zeptat.
A ten kluk byl teda celou dobu před domem? v jeho blízkém okolí je nějaká rušná silnice, bezdomovci apod.? Záleží na prostředí, ale jestli je okolí bezpečné a rodiče mají možnost vykouknout z okna a zkontrolovat ho, tak mi to nějak strašné nepřijde. My tady máme třeba výstavbu nových bytovek, ke každé je hřiště, a když je hezky, táhnou tu partičky dětí po jednotlivých hřištích, schovávají se v poli nebo si jen tak hrají v trávě. Jsou mezi nimi i šestiletí, možná mladší sami bez rodičů. Je tu ale bezpečno, malá doprava…
Ja bych petilete dite osobne samotne ven ve meste nepustila. ALE zase mi to neprijde uplne neobvykle, casto potkavam venku jednu ctyrletou holcicku, uplne samotnou. Prida se ke me a k diteti a kdyz mu davam treba svacinu tak treba somruje, ne ze bych ji nechtela neco dat, ale obvykle s sebou beru treba jen jeden jogurt nebo presnidavku a kdyz ma moje dite hlad prece ji to nedam a snazim se ji smerovat domu. Obvykle rekne, ze mama s tatou jsou v praci a hlida deda. Tusim ke komu patri, protoze maji vice deti a obcas na to hriste, kde je vedle hospoda chodi a oni zrovna abstinenti podle toho co popijeji kdyz si tam decka hraji nejsou.
Sousedi běžně, býval tak jejich kluk (teď už asi 10letý) a běhá tak i holka (5+). Máme vedle baráku park s hřištěm, kde se děti sdružují, ale z domu do něj vidět není. Dceru bych tam pustila na chvíli už taky (6 let bude mít v listopadu), ale ona dokáže tropit scény kvůli blbinám, tak spíš výjimečně. Asi záleží na poslušnosti dítěte a na okruhu jeho pohybu, ve tmě bych nepustila.
Holky anonym, snad chápete…
Tak jsem ho pozvala dál a manžel u nich zazvonil, že je u nás, aby neměli strach, že ho za půl hodinky pošleme domů. Prý o. k…venku už poměrně tma. Jsme cca 6000město- proslulé velkým množstvím nepřizpusobivých (nejsem rasista, ale s některými jsou opravdu velké problémy) T nemluvím o křižovatkách a jiných pochybných existencích. chápu, že každé dítě je vyspělé jinak, je třeba naprosto jiné, než to mé, nicméně pokud stojí hodinu a půl před něčím domem a není schopné se ani na optání vyjádřit coby chtělo, atd..tak podle mně taky není nijak extra vyzrálé…

Mám zvláštní dotaz, vlastně mně zajímá zda jsem moc úpjatá a úzkostlivá, nebo Vám to také nepříjde v pořádku. K příhodě..
Máme doma pěti a půl letého předškoláka, dnes jsem vyrazila kolem 17:30 pro něco do obchodu, otevře dveře a před nimi stojí synův stejně starý spolužák ze školky, říká mi ahoj a letí pryč, pozdravím a du si po svém. Když se za cca 20 minut vracím chlapec stál opět před domem - tak jsem mu řekla, že jestli hledá syna a že mu ho pošlu - vyslala jsem manžela ze synem chlapce podravit, nechtěla jsme ho bez vědomí rodičů zvát dovnitř, pozdravili, manžel se chlapce ptal jaktože je venku sám, malý řekl, že rodiče dělají to a to je venku. Nakonec se syn s manželem rozloučili a šli domů, nicméně po další půlhodině jsme nesla vyhodit odpad a chlapec byl pořád u dveří.
Odkdy jste holky pouštěli děti ven a příjde Vám tato situace také zvláštní, nebo jsem opravdu plaška? Náš syn samozřejmě sám lítá po zahradě, na hřišti se vzdálenějším dohledem, ale vypustit ho po městě, to si opravdu nedovedu představit.