Pětileté dítě samo venku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10351
15.10.16 19:15

Bydlime na kraji Prahy v klidny oblasti, dost zelene, rybnicek. Pustim 6,5r a skoro 5r tak, abych na ne videla z okna, takze na malovani kridama, krmeni kachen nebo jdou na zacatek ulice s odpadky. Nejstarsi zacinam pomalu osamostatnovat, ale pres prechod bych ji tu jeste nepustila, hlavni je rovna, tak tu jezdime vsichni, jak dobytci. Zalezi na povaze, mame tu v okoli nekolkk mist, kde panelaky tvori ze dvou tri stran takovy vnitroblok, kde je hriste, primo pod okny, tam bych je treba na hodinku pustila i s nejmensi dvouletou. Nekde primo v centru bych se cukala pustit dite jeste hodne dlouho. Cizinci, bezdaci..Maly cikanata behaji vedle silnic od malicka a slabe obleceny a nemaji nudli, ani vetsi statistiku srazenych decek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
15.10.16 19:17
@Anonymní píše:
Holky anonym, snad chápete…
Mám zvláštní dotaz, vlastně mně zajímá zda jsem moc úpjatá a úzkostlivá, nebo Vám to také nepříjde v pořádku. K příhodě..
Máme doma pěti a půl letého předškoláka, dnes jsem vyrazila kolem 17:30 pro něco do obchodu, otevře dveře a před nimi stojí synův stejně starý spolužák ze školky, říká mi ahoj a letí pryč, pozdravím a du si po svém. Když se za cca 20 minut vracím chlapec stál opět před domem - tak jsem mu řekla, že jestli hledá syna a že mu ho pošlu - vyslala jsem manžela ze synem chlapce podravit, nechtěla jsme ho bez vědomí rodičů zvát dovnitř, pozdravili, manžel se chlapce ptal jaktože je venku sám, malý řekl, že rodiče dělají to a to je venku. Nakonec se syn s manželem rozloučili a šli domů, nicméně po další půlhodině jsme nesla vyhodit odpad a chlapec byl pořád u dveří. 8o Tak jsem ho pozvala dál a manžel u nich zazvonil, že je u nás, aby neměli strach, že ho za půl hodinky pošleme domů. Prý o. k…venku už poměrně tma. Jsme cca 6000město- proslulé velkým množstvím nepřizpusobivých (nejsem rasista, ale s některými jsou opravdu velké problémy) T nemluvím o křižovatkách a jiných pochybných existencích. chápu, že každé dítě je vyspělé jinak, je třeba naprosto jiné, než to mé, nicméně pokud stojí hodinu a půl před něčím domem a není schopné se ani na optání vyjádřit coby chtělo, atd..tak podle mně taky není nijak extra vyzrálé… :nevim: :nevim:
Odkdy jste holky pouštěli děti ven a příjde Vám tato situace také zvláštní, nebo jsem opravdu plaška? Náš syn samozřejmě sám lítá po zahradě, na hřišti se vzdálenějším dohledem, ale vypustit ho po městě, to si opravdu nedovedu představit. :think:

mám dcerku 5,5 a sama na veřejných prostranstvích rozhodně neběhá. Sama může na zahradu, na ulici jedině pod dozorem (a to bydlíme k klidné ulici, ale stejně). Samotné bych dítě nevypustila, mám strach…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
15.10.16 19:21
@zuzouš píše:
Bydlime na kraji Prahy v klidny oblasti, dost zelene, rybnicek. Pustim 6,5r a skoro 5r tak, abych na ne videla z okna, takze na malovani kridama, krmeni kachen nebo jdou na zacatek ulice s odpadky. Nejstarsi zacinam pomalu osamostatnovat, ale pres prechod bych ji tu jeste nepustila, hlavni je rovna, tak tu jezdime vsichni, jak dobytci. Zalezi na povaze, mame tu v okoli nekolkk mist, kde panelaky tvori ze dvou tri stran takovy vnitroblok, kde je hriste, primo pod okny, tam bych je treba na hodinku pustila i s nejmensi dvouletou. Nekde primo v centru bych se cukala pustit dite jeste hodne dlouho. Cizinci, bezdaci..Maly cikanata behaji vedle silnic od malicka a slabe obleceny a nemaji nudli, ani vetsi statistiku srazenych decek.

to je fakt, že záleží na lokalitě. dřív jsme bydleli v bytě a pod okny byl polouzavřený dvůr ve vnitrobloku, na děcka jsme viděla z okna. Tak to jsem je občas pouštěla i v tomto věku, hrály si s ostatními dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.16 19:23

Zakladatelka

@bubulina píše:
A ten kluk byl teda celou dobu před domem? v jeho blízkém okolí je nějaká rušná silnice, bezdomovci apod.? Záleží na prostředí, ale jestli je okolí bezpečné a rodiče mají možnost vykouknout z okna a zkontrolovat ho, tak mi to nějak strašné nepřijde. My tady máme třeba výstavbu nových bytovek, ke každé je hřiště, a když je hezky, táhnou tu partičky dětí po jednotlivých hřištích, schovávají se v poli nebo si jen tak hrají v trávě. Jsou mezi nimi i šestiletí, možná mladší sami bez rodičů. Je tu ale bezpečno, malá doprava…

Ano před domem - ale hodinu a půl před naším rodinným domem - od jejich domu za rohem, né daleko, ale vidět za roh na něj nemohli.

Všem děkuju za názory, holt každá jsme jiná, každá asi ví, nebo by měla vědět co si může a nemůže dovolit. :-) Každopádně jsem ještě jednou chtěla napsat, že to neodsuzuji, ani to neměl být námět k pomluvě - ikdyž to tak možná vyznělo, naopak mně to prostě donutilo k zamyšlení.
A omlouvám se za hrubky i překlepy v původním textu - Holky-pustil"i" apod. :oops:
 Zakl.

• Citovat
  • Upravit
74217
15.10.16 19:29
@JayLee píše:
neni vubec zvlastni kolem me spousty kamaradek v tomhle veku uz pousti prcky ven kolem baraku samotne ;) dneska je jina doba a nez bejvala za nas ;)

Souhlasím částečně.
Jak jiná doba něž za nás? To bylo ještě volnější jak teď za nas. Aspoň my měly dětství, že jsme litaly venku samotne bez rodičů za prd.li a to i male, o zahradě nemluvě, si nepamatuji, že by nás někdo na zahradě stopoval. Taky jsme brzo zacly jezdit busem samy na zakladku a zpět. Dnes kvůli autům pravda musí být člověk opatrnější. Ale zas ta přehnaná uzkostnost, opičí láska, taky není ok.
Trochu jinak je to na vesnici, jinak ve velkém městě.

Příspěvek upraven 15.10.16 v 19:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
15.10.16 19:31

Tak u nas chodi nektere deti samy do skoly uz od prvni tridy. Ja sama bych takhle male dite samotne nepustila, ale nekdy to zrejme jinak nejde.
U petileteho mi to prijde jeste brzy, ale v klidne lokalite mi to neprijde nemozne. Zalezi na diteti a odvaze rodicu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
15.10.16 19:36

Ne, nepouštím, ani 6,5 lletý ještě nebyl sám venku. a přijde mi, ž to tak má většina lidí, nakonec má teda odklad, ale kdyby neměl, tak jsem měla v plánu, že by do cca 200m vzdálený školy chodil tak od října občas sám, a komu jsme to řekla, tak se divil, že to by nepustil :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
962
15.10.16 19:41

Jde o to co rekl doma a co rekl vam, teda spis nerekl, kdyz nebyl schopnej se zeptat jestli k vam muze na navstevu. Ja tohle nemusim. Nepodporuju. rodice at si sezenou cislo nebo at za nami dojdou, ze ta jejich k nam prijde si hrat, bud ji doprovodi nebo ji pujdem na proti a pak zpet dom - ok, normalni dospelacka domluva, ale nejaky litani takhle to neee

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
15.10.16 19:46

Nepustila bych 5 leteho samotneho ven.Ony totiz decka maji nekdy tak nebezpecne napady, ze by clovek ziral. Treba ja potkavam u nas na vsi bezne male kluky, kteri jezdi na kolech jako blazni.Bez prilby a tim stylem, ze nedrzi riditka i kdyz jedou po frekventovane silnici. Vzdycky si rikam, videt takhle jezdit na kole meho syna, tak me klepne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
15.10.16 19:48

Nevidim na tom nic divneho. Takovych decek kolem me pobiha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
15.10.16 19:49

My máme teď ve škole jednu mamku prvnaka, ta s ním musí až do třídy :zed:.
Nam loni rekli dovest nanejvýš před školu a nechat decka ať jdou do šatny samotné. Potřebujeme ať jsou samostatni, ať se nespoléhají furt na pomoc. Že prvnaci a bohužel i vetsi jsou nesamostatní, neschopní i ty papuce si sami dat. Jsou pomali.
To vidím, každé ráno cestou do školky kolik rodičů nese děckám aktovku do školy a nebo chudinky veze na kole at nemusí udělat krok, by je to asi vyčerpalo hned ráno.
Nam od pololetí chodila sama. Letos uz i na kroužky a s kroužku.
Po družině jde sama. Máme 5r.je predskokacka, měla by nastoupit příští rok do školy, nepůjde, že je podzimní, ale to neznamená, že bude nesamostatna, když půjde do školy.
Ted se vychovává generace nesamostatnych mamànku, naše holky nebudou mít v budoucnu s čeho vybírat, tech chlapů opravdových chlapů moc nebude, jen fnukaci panáčci bohuzel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
15.10.16 19:50

@slavuska1 Vubec me neudivuje, ze ma odklad. Ja v 7 letech chodila do skoly sama a o prazdninach jsem tez byvala sama doma cely den, nez prisli rodice z prace. Je treba deti vest k samostatnosti, odklad je ostuda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
15.10.16 19:51

Záleží na nervech rodičů a zodpovědnosti dítěte. každý to bere jinak, někdo je extrémně úzkostný, jiný dítě klidně nechá bez dozoru i několik hodin. POkud si byla jistá, že se zabaví s jinými dětmi a bude v dohledu, klidně bych dítě ven pustila. Bohužel teď je doba taková, že děti ive 13 letech pomalu všude vodíme, nevím, zda je to pro ně správné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26653
15.10.16 19:54

Pouštím dceru 9 a kluka 5,5 před dům. Mám otevřeno na terasu, nahlížím, musí být na dohled. Jezdí auta pouze do garaží, uzavřený rezort. Většinou se přidají i ostatní děti. Dcera je šikovná, může být sama.Ale pořád na dohled.Syna bych samotného nenechala.
Ale my jako malé děti na dědině jsme lítaly po venku, co jsme začaly chodit. Vždy nás tam byla plná ulice, ale je pravda, že na zahradách pořád někdo dělal a koukal.
Myslím, že právě za nás byla jiná doba a více jsme běhaly venku, než dnešní děti. Máme větší strach a myslím, že někde to je i pochopitelný. A bohužel dost často děti venku lidem vadí. Jejich křik, to že si tam malují a podobně. Děti ze silnic vymizely a to je škoda.
Ale jak jsme psala kluka bych samotného nenechala, je dost důvěřivý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26653
15.10.16 19:56
@Kelsey píše:
Souhlasím částečně.
Jak jiná doba něž za nás? To bylo ještě volnější jak teď za nas. Aspoň my měly dětství, že jsme litaly venku samotne bez rodičů za prd.li a to i male, o zahradě nemluvě, si nepamatuji, že by nás někdo na zahradě stopoval. Taky jsme brzo zacly jezdit busem samy na zakladku a zpět. Dnes kvůli autům pravda musí být člověk opatrnější. Ale zas ta přehnaná uzkostnost, opičí láska, taky není ok.
Trochu jinak je to na vesnici, jinak ve velkém městě.Příspěvek upraven 15.10.16 v 19:33

naprosto souhlasím, za nás to bylo jiné :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect