Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte baby, aka je podla vas spolahlivost merania ph posvoveho sekretu klasickym univerzalnym indikatorovym papierovym pruzkom ph (0-12)? nakolko mi moja lekarka odmietla ph zmerat a povedala ze to ani nerobi, ze si mam kupit papieriky sama som to vyskusala. okapovane meranie cely mesiac pocas cyklu je v stupnici v rozmedzi 6 az 7, to znamena ze moja posva je alkalicka, co je zle, mavam uz rok biely vytok, co som tu aj písala a okrem neho aj pálenie a neustale recidivujuce bakretie-gardnerella, enterococus faec., najnovsie aj streptokok agalactiae… neviem ci mam verit tym klasickym pruzkom, ale zdaju sa byt spolahlive. zo zvedavisti som merala doma napr ph octu- silne kysle 3, ph sody- silne zasadite -8 az9, teda ked ma moja posva podla stupnice zlty odtie tak mam ph 6 co je zle vsak? a este jedna vec ked je ph ZDRAVEJ POSVY (3,8-4,5), tak potom to tam mam mat spravne kysle ako ten ocot co je divne hmm. moje zistenie…
Teda skoro ako ten ocot, tie farebne klasicke ph papieriky su velmi nepresne dokelu a tie gynekologicke sa u nas nedaju kupit a moja lekarka mi to nechce zmerat, dofrasa s nou ![]()
PH 6 je ještě pořád kyselé. 7 je neutrální. Zkus nějaké laktobacily přímo do pochvy, udělají ti tam správné prostředí, je to rozhodně lepší než pořád antimykotika.
Na Slovensku su dostupne vatove vaginalne tycinky ktore maju indikator a podla neho sa da zmerat PH posvy. Su dostupne v lekarnach no daju sa kupit aj online na multi-gyn.sk Za normalne sa povazuje pH 4-4,5 hodnoty nad toto cislo znamenaju zvysenu kyslost a tu by mal riesit gynekolog antibiotikami v kombinacii s vaginalnymi tabletami resp. globulami napr. Macmiror complex 500, tiez su dostat sa probioticke tampony ktore mozno pouzivat aj mimo menstruacie a po pohlavnom styku - nakolko je ejakulat zasadity na upravu pH prostredia. Aj ja bojujem s podobnym problemom… tie atb a globule treba poctivo douzivat.
Ahoj holky, mam otazku, je mozne nekolikrat pouzit ph papirek? Nebo funguje pouze jednou? Jde o to ze mi dosly a myslim si ze mi odtyka dnes plodovka, ale uz zadny papirek nemam. Jediny pouzity. Nic me ale neboli a zas tolik tohn nebylo. Jsem 37tt a do lekarny pro nove to mame hodne daleko.
Já myslím, že papírky jsou jen na jedno použití. Další používání určitě zkreslí výsledky ![]()