Písivky v bytě

Anonymní
26.2.23 16:43

písivky v bytě

Dobrý den, prosím vás máte někdo zkušenosti s písivkama? Četla jsem, že žijí snad v každé domácnosti, ale dneska jsem jich našla už šest a je mi to trochu nepříjemné. Ze začátku jsme málo větrali, to uznávám, ale teď dle nařízení odborníku větrám skoro od rána do večera (dělam průvan) a takové vlhko zde zase nemáme. Tak nevíte co s nima? Prý nic špatného nedělají, ale i tak bych je tady radši neměla, chápete.
Asi by bylo dobré zmínit, že plíseň jsem nikde neobjevila, tak nevím pro zde jsou.

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5050
26.2.23 18:09

Nikdy jsem takový hmyz doma neviděla. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7736
26.2.23 22:12

A co to je? si to zas musím vygooglovat, jo? :cert: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40430
26.2.23 22:18
@Anonymní píše:
Dobrý den, prosím vás máte někdo zkušenosti s písivkama? Četla jsem, že žijí snad v každé domácnosti, ale dneska jsem jich našla už šest a je mi to trochu nepříjemné. Ze začátku jsme málo větrali, to uznávám, ale teď dle nařízení odborníku větrám skoro od rána do večera (dělam průvan) a takové vlhko zde zase nemáme. Tak nevíte co s nima? Prý nic špatného nedělají, ale i tak bych je tady radši neměla, chápete.
Asi by bylo dobré zmínit, že plíseň jsem nikde neobjevila, tak nevím pro zde jsou.

Prý snad v každé domácnosti?

Vůbec nevím, kdo - co to je…
Jestli se mnou bydlí, tak to dělají tak, aby mě nerušili a žijeme spokojeně pospolu… :nevim: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.2.23 22:48

My je máme, snažíme se udržovat vlhkost v bytě pod 50%, to jim prý nesvědčí, nemít prach na policích a když luxuju, tak beru důkladně lišty, jak nahoře, tak škvíru vespod lišty. Opravdu jich od té doby hodně ubylo, ze začátku jsme jich našli třeba 20-30 denně, teď už je to 1-2 a převážně na jednom místě, kde jsme zjistili, že lezou škvírou ze stupaček, přítel to musí nějak zadělat a pak věřím, že je najdeme jen výjimečně.

• Citovat
  • Upravit
29
27.2.23 03:39

@Taktinevím nemusíte, jsou to takový malý broučci, bývají světle hnědí, někdy až průhlední. Vyskytují se tam, kde je vlhko a živí se plísněmi. Pro člověka by měly být neškodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7736
28.2.23 16:36
@Kačullí píše:
@Taktinevím nemusíte, jsou to takový malý broučci, bývají světle hnědí, někdy až průhlední. Vyskytují se tam, kde je vlhko a živí se plísněmi. Pro člověka by měly být neškodné.

Jejda, tak to se radši kouknu ;) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
28.2.23 17:21

@Taktinevím jejda, já vás nechtěla vystrašit. Nebojte, jsou naštěstí prý neškodný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7736
1.3.23 17:36
@Kačullí píše:
@Taktinevím jejda, já vás nechtěla vystrašit. Nebojte, jsou naštěstí prý neškodný.
:lol: v pohodě :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
6.3.23 07:33
@Anonymní píše:
My je máme, snažíme se udržovat vlhkost v bytě pod 50%, to jim prý nesvědčí, nemít prach na policích a když luxuju, tak beru důkladně lišty, jak nahoře, tak škvíru vespod lišty. Opravdu jich od té doby hodně ubylo, ze začátku jsme jich našli třeba 20-30 denně, teď už je to 1-2 a převážně na jednom místě, kde jsme zjistili, že lezou škvírou ze stupaček, přítel to musí nějak zadělat a pak věřím, že je najdeme jen výjimečně.

Tak malý update… Inspirovala jste mě a zadělala jsem všechny možné škvíry silikonem… No ale hádejte co? Stejně jsem teď potkala dvě v koupelně :zed: tak já už nevím, hlavně mám strach z přemnožení 😓
Jak bojujete vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.3.23 08:26

@Kačullí U nás jich je o hodně méně, pokud jich nenajdete nějak moc za den, přemnožení bych se nebála. Ještě mě napadá, jestli třeba nemáte nějaké věci, kde by se jim mohlo líbit, organického původu, neošetřené, u nás to byla například sušená kytka, to jsem si jich jednu dobu začala všímat na stěně víc a pak jsem zjistila, že tam nalezly a zjevně se jim tam hodně dařilo i přes to, že ta kytka byla přímo před oknem v průvanu, když větráme.
Jinak ještě když luxuju, sundávám obrazy a zrcadlo, rády se tam přes den schovávají. Sem tam jsem zkoušela odtáhnout i nějaký nábytek, ale tam moc nebyly, max třeba jedna.
Nějak jsem se s tím už smířila, že sem tam nějakou najdu, jsou horší potvory a člověk aby se pomalu bál někam jet i na dovolenou, když tu čte diskuze o štěnicích (a že těch diskuzí není málo). Oproti tomu je nějaká malá, zdraví neškodná pisivka nic.

• Citovat
  • Upravit
29
6.3.23 09:16
@Anonymní píše:
@Kačullí U nás jich je o hodně méně, pokud jich nenajdete nějak moc za den, přemnožení bych se nebála. Ještě mě napadá, jestli třeba nemáte nějaké věci, kde by se jim mohlo líbit, organického původu, neošetřené, u nás to byla například sušená kytka, to jsem si jich jednu dobu začala všímat na stěně víc a pak jsem zjistila, že tam nalezly a zjevně se jim tam hodně dařilo i přes to, že ta kytka byla přímo před oknem v průvanu, když větráme.
Jinak ještě když luxuju, sundávám obrazy a zrcadlo, rády se tam přes den schovávají. Sem tam jsem zkoušela odtáhnout i nějaký nábytek, ale tam moc nebyly, max třeba jedna.
Nějak jsem se s tím už smířila, že sem tam nějakou najdu, jsou horší potvory a člověk aby se pomalu bál někam jet i na dovolenou, když tu čte diskuze o štěnicích (a že těch diskuzí není málo). Oproti tomu je nějaká malá, zdraví neškodná pisivka nic.

No, právě už mě nic nenapadá. Kytky už jsem vyměnila za umělé, papírové krabice už taky hned vyhazuju a všechny potraviny mám v dozách… Ale zkusím ještě prohledat. Většinou je jich třeba 2 až 5 za den. Po víkendu, kdy jsme nebyli doma jich bylo třeba už devět. Ale to je snad ještě v normě.
Už o nich mám načteno úplně všechno a vím, že jsou neškodné, někde dokonce psali i užitečné a jsou součástí života a přírody. Akorát jsem na nic takového nebyla zvyklá, dokud jsem nezačala bydlet sama, tak mě trochu vykolejily.
Aleate pravdu, jsou horší věci, zlatá písívka.
Děkuji za odpověď 😊 👍

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný