Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Několik dětí se napilo a dostalo poznamku?? To je divny, ne?? Jako buď se musely všichni naraz napit a dostat poznamku nebo koncem hodiny ucitelka rozdala poznamky všem co se napily a že by je neupozornila, že se nemá pit?
V tom bylo i neco jiného..
@Akivasha píše:
Např. výše zmíněný příspěvek - když dítě lítá na záchod, protože toho zneužívá, nebo když má zánět. Učitelka by měla umět poznat hranici.
Tak v případě zánětu měli snad RODIČE informovat učitelku a nečekat, že se o tak, pro dítě evidentně choulostivé věci, zmíní SAMO..??? Tady bych teda učitelku nevinila…když jí v hodině dítě dejme tomu 3 x chce jít čůrat, je to trochu divný, ne? A pokud se jí nesvěří, což neučinilo, měli to udělat rodiče!!!
@lemanka píše:
Ucitelka je s prominutim krava a stezovala bych si na ni. Nechat napit a vycurat dite je dle me samozrejmost. Ja si moc dobre pamatuju, kdyz jsem ve druhe tride dostala poznamku, ze chodim na zachod, ale ja mela zanet mocaku, jenze jak to reknete v osmi letech ucitelce, ze litate na zachod porad, nic nevycurate a jen vas to reze? Stydela jsem se.
A maminka neuměla psát lístečky??? Nebo zavolat p. učitelce, pokud jsi mladší ročník, tak napsat mail…? ![]()
Zensky, ja treba nesnasim rozmazleny deti a rozhodne jsem pro, ze uz ve skolce se maji ucit nejaka pravidla, aby si zvykaly…ale…co se tyce zrovna piti, tak me prijde blbost je v tom omezovat…samozrejme, pokud bude mit dite flasku neustale u pusy a bude tim vyrusovat, je poznamka na miste…ale fakt chcete aby vase dite, pokud proste zrivna bude mit zizen, se nemohlo napit a muselo cekat skoro hodinu? Ja teda ne…
@Syringa píše:
Tak 45min dítě (a nejen dítě) bez pití vydrží. Jsem z generace kdy prostě ve škole byla kázeň… a mmj se o hodinách nepilo: o přestávkách jsme si šly na wc, napily se a 45min byl klid. Když byla jó žízeň nebo parno, tak se žák dovolil učitelky, ta mu to povolila, a žák se napil z kohoutku, jó to byla doba
![]()
![]()
.Co se týká různých onemocnění, tak od toho má dítě snad rodiče, aby informovali učitelku, že má nějaký problém
, a třeba se zánětem močáku bych dítě do školy vůbec neposlala.
Přesně tak…než jsem dočetla, napsala si to…
Děti v mých hodinách se mohou napít i chodit na záchod neomezeně bez říkání, na druhou stranu pití a záchod připomínám prakticky každou přestávku, takže se to děti naučily. Napít se a dojít si na záchod považuju za potřeby, které by měly být uspokojeny u dětí bez omezení a u kterých je možné docílit toho, aby toho nezneužívaly.
@hanka.br. píše:
Děti v mých hodinách se mohou napít i chodit na záchod neomezeně bez říkání, na druhou stranu pití a záchod připomínám prakticky každou přestávku, takže se to děti naučily. Napít se a dojít si na záchod považuju za potřeby, které by měly být uspokojeny u dětí bez omezení a u kterých je možné docílit toho, aby toho nezneužívaly.
To je super pristup. ![]()
Syn je ve 2.třídě a na třídní schůzce nás učitelka informovala, že je povede k tomu, aby měli láhev při hodině v aktovce ale pokud je to akutní tak se napít mohou a pak zas hned láhev zastrčit. Připadá mi to rozumné, opravdu nemusí mít půl vyučování láhev u pusy.
@SIMONA1234 píše:
Tak v případě zánětu měli snad RODIČE informovat učitelku a nečekat, že se o tak, pro dítě evidentně choulostivé věci, zmíní SAMO..??? Tady bych teda učitelku nevinila…když jí v hodině dítě dejme tomu 3 x chce jít čůrat, je to trochu divný, ne? A pokud se jí nesvěří, což neučinilo, měli to udělat rodiče!!!
To samo měli, ale neudělali ![]()
@Terka1603 píše:
Zensky, ja treba nesnasim rozmazleny deti a rozhodne jsem pro, ze uz ve skolce se maji ucit nejaka pravidla, aby si zvykaly…ale…co se tyce zrovna piti, tak me prijde blbost je v tom omezovat…samozrejme, pokud bude mit dite flasku neustale u pusy a bude tim vyrusovat, je poznamka na miste…ale fakt chcete aby vase dite, pokud proste zrivna bude mit zizen, se nemohlo napit a muselo cekat skoro hodinu? Ja teda ne…
a kde je ta hranice? co je žízeň a co už ne? zdravé dítě opravdu vydrží 45 minut bez pití… schválně se doma zaměř na to kdy si tvé děti řeknou - za jak dlouhou dobu mají opravdu žízeň, a nebo jestli jim ty sama dáváš pití á 20 minut? ![]()
víš ono je to o tom, že když se dítě přihlásí - paní učitelko já mám žízeň smím se napít tak mu to rozumná učitelka dovolí, a ne že „cumlá“ lahev neustále.. i ve školce děti musí říct že chtějí pití..
@Akivasha píše:
To samo měli, ale neudělali
ale to pak nebyla vina učitelky - ta není vědma.. prostě viděla stále courající se holčičku na wc - z jejího úhlu pohledu - vyrušující, rušivé..
@Akivasha píše:
To samo měli, ale neudělali
A chyba je tedy u koho…? U učitelky, která neměla info nebo u rodičů? Dítě, takhle malé, je mimo…V tu chvíli ve třídě má učitelka 2 možnosti…buď dítě záměrně vynucuje odchody na WC, tedy provokuje ( tady rozhoduje „pověst“ dítěte, slušné versus provokatér ) nebo má zdravotní problém…pokud to učitelku napadlo, zeptala se, ale dostalo se jí zamítavé odpovědi, protože se dítě stydělo…logicky vyvodila tu první variantu…zkouší co vydržím, provokuje atd. ![]()
A nemocné dítě opravdu ve škole nemá co dělat.
My teda ve škole mohli pít, hlavně na gymplu si pamatuji, že to bylo výslovně dovoleno. Považuji to za právo jedince. Ono je dokonce právo jíst a pít na listině lidských práv.
Samozřejmě třeba v laboratoři nebo u počítače to nelze, ale pak by mělo být dovoleno v rozumné míře odejít se napít na vhodné místo. Trápit děti žízní mi připadá hrozné, zbytečné a důkazem, že si učitelé jen honí ego. ![]()
Za mých mladých let se pití do školy nenosilo, jedlo se jen o velké přestávce, pilo taky - max. mlíko a přežili jsme všichni. Dcera je ve 3.třídě, při vyučování se u nich nikdy nepilo a považuju to za rozumné, děti mají v hodině dávat pozor a ne rušit pitím, 45 minut to bez problému vydrží. Pokud přišli po 2 hodinách z venku, nevěřím, že nebyl prostor na napití, pokud ne, tak je to divné. Ale při vyučování pití neschvaluji.
Příspěvek upraven 22.09.15 v 18:46