Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda některá z vás nemá stejnou zkušenost s pláčem po jídle. Máme 15. měsíční dceru, která vždy bezprostředně po tom, co dojí jakékoli jídlo, ať už svačinu, oběd nebo večeři a zjistí, že je prázdná miska, tak nehorázně začne řvát. Říkáme si, jestli nemá třeba málo a má stále hlad, ale jsou to porce fakt veliký, takže to se nám nezdá. Za každou radu nebo zkušenost budu ráda. Děkuji ![]()
@kistar píše:
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, zda některá z vás nemá stejnou zkušenost s pláčem po jídle. Máme 15. měsíční dceru, která vždy bezprostředně po tom, co dojí jakékoli jídlo, ať už svačinu, oběd nebo večeři a zjistí, že je prázdná miska, tak nehorázně začne řvát. Říkáme si, jestli nemá třeba málo a má stále hlad, ale jsou to porce fakt veliký, takže to se nám nezdá. Za každou radu nebo zkušenost budu ráda. Děkuji
Nevím, čemu říkáš fakt veliký porce, ale své malé jedlíky jsem v tomto věku v jídle fakt neomezovala. Klidně snědli velkou skleničku masozeleniny a ještě se dopucly něčím ode mě. Takže pokud jí zdravé věci, nechala bych jí najíst dosyta. Klidně nabídni misku s vařenou mrkvičkou, hráškem, okurku, jablíčka na kousky atd.
@unuděná píše:
Nevím, čemu říkáš fakt veliký porce, ale své malé jedlíky jsem v tomto věku v jídle fakt neomezovala. Klidně snědli velkou skleničku masozeleniny a ještě se dopucly něčím ode mě. Takže pokud jí zdravé věci, nechala bych jí najíst dosyta. Klidně nabídni misku s vařenou mrkvičkou, hráškem, okurku, jablíčka na kousky atd.
Její obvyklá miska, ze který jí snad všechno má 250ml, mě to přijde dost, ale první dítě, tak nemám zkušenosti, proto ten dotaz
Nerada bych, aby byla zase jako buřt, my oba rodiče totiž jsme
Jako jsem strašně šťastná, že takhle jí a jí všechno, ale abych to zase nepřeháněla no..
@kistar Tak záleží, co v té misce má, žejo. Pokud masozeleninu, neslazenou kaši, jogurt atd., tak bych jí klidně dala víc, moje děti taky jedly víc než těch 250 g a tlustý nikdy nebyly. Jestli svíčkovou s knedlíkem, gulášovou poléku nebo nějakou prefabrikovanou Hami kaši, tak tím bych jí necpala
Ale vždycky můžeš po jídle nabídnout nějaký kousek té zeleniny.
@kistar píše:
Její obvyklá miska, ze který jí snad všechno má 250ml, mě to přijde dost, ale první dítě, tak nemám zkušenosti, proto ten dotazNerada bych, aby byla zase jako buřt, my oba rodiče totiž jsme
Jako jsem strašně šťastná, že takhle jí a jí všechno, ale abych to zase nepřeháněla no..
Tak záleží co jí dáváš za jídlo? Jestli to stejný z ceho jste vy dva buřt tak to bych obavy měla. Jestli vyvážený zdravý jídlo s dostatkem ovoce a zeleniny tak z toho buřt nebude.
@JancaS84 píše:
Tak záleží co jí dáváš za jídlo? Jestli to stejný z ceho jste vy dva buřt tak to bych obavy měla. Jestli vyvážený zdravý jídlo s dostatkem ovoce a zeleniny tak z toho buřt nebude.
Tak. A zakladatelko, možná je právě teď ta nejvhodnější příležitost přehodnotit jídelníček celé rodiny. Protože pokud vy dva se cpete nezdravýma potravinama, tak ať budeš teď dceru omezovat sebevíc, nejspíš stejně dřív nebo později skončí jako vy - nebudete jí schopni dát základy zdravého stravování a děti se bezesporu nejvíc učí zrcadlením rodičů ![]()
@unuděná Děkuji za užitečné rady, určitě si je vezmu k srdci ![]()