Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zuzka W píše:
Ahoj maminky, chtěla bych poradit nebo se zeptat zda nemáte zkušenosti s pláčem ze spaní. Malému je 14 měsíců a již od 8 měsíce se to vyskytuje. Někdy méně, někdy hodně. Horší je to přes den, usíná bez problému a po 1 a půl se začne vrtět a propukne v pláč. Když jej vezmu do náruče a mluvím na něj, je vidět že spí - jako by se nemohl probudit. Když jej mám již v náručí, pustím hudbu a projdu se po bytě, tak se vzbudí a směje se, jako kdyby nic nevěděl…
Děkuji moc za rady
Ahoj myslim si ze je to uplne normalni dcerka to take delala ja si myslim ze staci ho treba pohladit nebo tak ale budit ho nemusis ![]()
Ahoj! Malému je 9m a asi ty dva měsíce se nám to stává taky. Většinou je to jakoby horší, když má přes den hodně zážitků. Jeden čas začal křičet okolo půlnoci a pak najednou přestal, vzbudil se a koukal. Pak se to opakovalo ráno a to byl viditelně mimo. Chvilku mu trvalo, než se rozhlídnul a zjistil, že se s nim nic neděje. A to jsem ho držela… Ale pak to zase odeznělo a je to míň. Teda okolo půlnoci někdy začne plakat a vrtí se, dám mu ruku a nechám ho být. Za chvilku přestane a spinká už klidně.
Zvykla jsem si, že nemám hned vyšilovat, ale je lepší k němu přistupovat naprosto klidně. Pak se uklidní rychleji i on. ![]()
Nas taky takhle zacne obcas plakat a nekdy, kdyz ho jdu pohladit, tak se pak jakoby lekne a rozerve jeste vic, tak si taky rikam, ze to nejspis dela ze spani a ja ho tim pohlazenim probudim. Vzdycky si rikam, ze bych mela chvili pockat, jestli se neuklidni sam, kdyz jako spi.
Pak na to v noci zapomenu, vstanu, pohladim - a nadavam si, kdyz se rozerve.
Zrovna minulou noc se mi to stalo. Snad uz si to ted budu pamatovat!
Děkuji moc za reakce! Bohužel když už začne poměrně hodně plakat, tak už se to jen zhoršuje. To ho pak beru do náruče… Je to takový pláč, že mi to dělá starosti. Přejde ho to? Něco se mu ošklivého zdá? Nebo se nemůže probudit? Ale fajn, že to nic neobvyklého asi není ![]()
No a našeho prcka to trápí tak týden, ale teprve mu budou 2 měsíce? Může mít noční můry?
Není to pravidelně ve stejnou dobu, ani na stejném místě (na gauči, na zahradě, v postýlce…) prdíky ho netrápí, usíná hned po kojení s prázdnou plínou…
Na nic netrpí (vyrážky, blinkání…) přes den je spíš usměvavé dítko, spokojené a klidné. Nevím co to je?
Ahoj maminky, chtěla bych poradit nebo se zeptat zda nemáte zkušenosti s pláčem ze spaní. Malému je 14 měsíců a již od 8 měsíce se to vyskytuje. Někdy méně, někdy hodně. Horší je to přes den, usíná bez problému a po 1 a půl se začne vrtět a propukne v pláč. Když jej vezmu do náruče a mluvím na něj, je vidět že spí - jako by se nemohl probudit. Když jej mám již v náručí, pustím hudbu a projdu se po bytě, tak se vzbudí a směje se, jako kdyby nic nevěděl…
Děkuji moc za rady