Plachta pod záhon

271
16.5.24 15:12

Plachta pod záhon

Dobrý den, zakládáme záhon s mulčovací kůrouk na mulčování záhonů kolem trvalek, okrasných keřů a stromů.

Můj dotaz, DÁT pod kůru plachtu nebo NEDAT plachtu kvůli plevelů.

Pamatuju si jak v pořadu rady taka Loskutáka před lety plachty doporučovaly

Dekuji za Váš názor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1873
16.5.24 15:37

Čo som videla skúsenosti, tak skôr nie. Za rok-dva začne prerastať burinou aj ta plachta a nakoniec zbaviť zahon plachty ktorá je dotrhaná a prerastená plevelom je väčšia robota než občas vypleť normálne. Ja z tohoto dôvodu nedám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3255
16.5.24 15:46

Za mna ano, ale nieje to plachta ale geotextilia a dal by som tu najhrubsiu ktoru zozenies.
Kora sa postupne rozpdava a vyborne sa tam dari burine, ked mas tu geotextiliu tak burina sa trha laksie.
Edit: Neviem si predstavit ako chces vypliet nieco kde mas na vrch koru/mulc. To sa ti premiesa zo zemou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16939
16.5.24 15:58
@LubošJHV píše: Více

Nedávat. Zabývám se zahradama opravdu dlouho a zkusila jsem obojí - stejně to ten plevel proroste a pak se to strašně špatně udržuje. Nejlepší je nedat, protrhávat, sem tam projet klidně motykou (dělám vždy z jara a ještě v průběhu roku 1×) a znovu zamulčovat. Postupně tam toho plevele bude méně a méně, až se to bude v pohodě udržovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16939
16.5.24 15:59

Nejlepší je ted zbavit drnů, ale bez te plachty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2329
16.5.24 16:42

To bude věčná diskuze, půlka je pro, půlka proti. :lol: Jestli to plánuješ jednou celé s trvalkama, přidávat kytky a tak, dej jen kartony a vysokou vrstvu mulče. Jestli semtam keřík a nechce se ti to nějak extra udržovat, dej geotextilii a je to. Problém je, že pod tou geotextilií ta půda nežije, časem je to jak beton, neokopeš to (nebo dost pracně)…ale jestli je to nějaký dekorativní pruh před domem, tak to je asi jedno. :think: Určitě nedoporučuji zasypavat kameny, tam ti nalítají semena plevelů vzduchem a můžeš to vytrhávat donekonečna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.5.24 16:43

Dát. Mám před domem kousek předzahrádky a pod kameny mám textilii. Jako semtam něco proroste u krajů. Ale není to žádná hrůza. Včera jsem tam kecala se sousedkou, tak jsem během toho vytrhla asi pět smítek trávy. Otázka pár vteřin. My jsme napřed neměli před lety textilii. To byla 3× větší ta předzahrádka, než je aktuálně. Jsem pak naffraná vyházela bokem na chodník všechny kameny a kůru (hora toho byla), abych tam tu textilii dala. My jsme loni dělali novou dlažbu před domem. Tak jsem si to vymyslela moderněji. Předzahrádka je menší, ale i tak je tam fólie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5948
16.5.24 17:10

To záleží, jak to chceš zarostlé.
My máme už asi 5 let s trvalkami a textilii tam máme. Musíš ji dobře upevnit a dělat v ni co nejméně průstřihy.
Jako plevel tam sem tam je, žádná hrůza, ale u kraje. Rozhodně ne někde u prostřed.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
16.5.24 17:18

Já ji nemám. Plevel mám sem tam pampelisku, z vlhke kůry to jde rychle vyskubnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16125
16.5.24 17:41

Jestli chceš hnědou plochu a sem tam keřík a trs ozdobné travy, tak ji tam dej. Jestli chceš záhon plný života, ve stylu anglických zahrad, kde bude na jaře spousta cibulovin, přes léto a na podzim kvetoucí lány plné motýlů a čmeláků, tak nedávej.
Já mám aktuálně obří trvalkový záhon bez tkaniny, místa mezi velkými trsy rostlin zakrývají pudopokryvne rostliny (vrbina penízková, rozchodníky atd.), kůru nekupuju, na jaře vypleju a zamlčuju drtí/štěpkou z toho, co jinde na zahradě ostříhám. Jo, pleju, ale z dálky většinou plevel není vůbec vidět a jde krásně vytáhnout. Zkus vygooglit trvalkový záhon Budilka, to mě inspirovalo a tak nějak to mám.
Tkaninu používám jen pod cestičky.
Hned druhý rok po výsadbě se k nám natáhli motýli, a protože se můžou i hezky rozmnožovat a nenarazí na překážku, je jich tu rok od roku víc. Stejně tak cibuloviny se krásně rozrůstají, z osmi cibulek tulipánů jsem po třech letech měla na jednom místě skoro třicet velkých květů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
16.5.24 17:59

Ona taky neni kazda stejna, zalezi asi na gramazi, nevim, na cem jeste, nektera je po letech uplne zachovala, jina shnije za sezonu.
Bohuzel si nikdy nedokazu pri koupi napsat, co to bylo za znacku, talze kdyz shnije nebo neshnije, vubec nevim, co je zac.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
18.5.24 11:55

Silnou textilií máme u babičky tam, kde bylo hodně plevele a nebyla kapacita na pletí. Po 3 letech jsme ji na části měnili, hodně se tam semenily kytky jako je černucha a nebo hvozdík bradatý, babička tam z okna házela semínka měsíčku a netrefila se úplně nahoru na skalku.😎 a nebylo to úplně vypnutý. V jiné části to zarůstalo mátou a meduňkou..Nepotřebovali jsme na ni dávat kůru, je to nahoře, za keříky.. máme v ní i pár jahod v jiné části.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí