Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, prosím poraďte mi jak řešit předávání dítka (2,5roku) s ex. Tatínek má o dítě zájem, bere si ho 1× v týdnu na celý den a obvíkend na víkendy. Předávám mu veselé dítě, které se na tátu těší a vyhlíží ho, a vrací se mu smutný prcek, uplakaný, co nechce k mámě a domů, pokaždé začne natahovat a vzpírat se. Tatínek ho demonstrativně objímá, má slzy v očích a slibuje že se pro něj brzy vrátí a mě sděluje, že prostě dítě chce být s ním, a ne se mnou.
Já se snažím řešit vše klidně, ale tatínek dělá drama.. máte s tím někdo zkušenost? Říkám si, jestli mám něco dělat líp a mrzí mě to kvůli prckovi, že je po každém předání zpět takhle v nepohodě ![]()
Napadlo mě jediné, neovlivňuje ho tatínek nějak? neočerňuje tebe třeba před dítětem? ![]()
Můj manžel má děti 2 a jeho malá toto dělala taky… řvala jako tur, že nechce k mámě…ale to byly scény…
Nikdy jí neočkoval, naopak…
Ona dělala ty scény i když jsem ií předávala já…
Bylo to blbý období, pro všechny celkem nepříjemný…ale přešlo to
Hele tak tohle zažíválo a zažívá hodně mamin…
Prostě ho tatíček očkuje v podobě že on je lepší vysvětlujemu chyby na tobě a že ON je pan DOKONALÝ.
Sem tam mu něco poslibuje za to že když bude hodný a neřekne ti to co mezi sebou mají ¨domluven騅 To si myslím já protože když se to tak děje tak co mám hromadu známých výsledek byl takový…
A pozor jestli s ním tatíček nejezdí k jeho rodičům bejvalý tchýně jsou na todle tgaky dokonalý…
Napada me, jestli to neni jen tim, ze s tatou je malo a je to pro neho zmena a povyrazeni?
@natiova píše:
Prostě ho tatíček očkuje v podobě že on je lepší vysvětlujemu chyby na tobě a že ON je pan DOKONALÝ.
Sem tam mu něco poslibuje za to že když bude hodný a neřekne ti to co mezi sebou mají ¨domluven騅 To si myslím já protože když se to tak děje tak co mám hromadu známých výsledek byl takový…
A pozor jestli s ním tatíček nejezdí k jeho rodičům bejvalý tchýně jsou na todle tgaky dokonalý…
Tak ja si zas nemyslim, ze by to muselo byt takhle. A hlavne, podle me ve 2,5 letech to zas az tak nepobere. Mam syna skoro stejne staryho a nedovedu si predstavit, ze by takovy veci chapal.
@natiova píše:
Nemyslim si je to obdobi myslim ze takhle male dite se naockovat neda.
V tomhle obdobi se i nam takhle vracela mala od dedy,babicky.JE to normalni.
Ted jsme ve fazi ze bez maminky nikam akorat do skolky. Kdyz sla k dedovi tak to dopadlo slzickama vydiranim ze ji bude smutne a nakonec urazenim na dedu.
@kattkka píše:
Nemyslim si je to obdobi myslim ze takhle male dite se naockovat neda.V tomhle obdobi se i nam takhle vracela mala od dedy,babicky.JE to normalni.
Ted jsme ve fazi ze bez maminky nikam akorat do skolky. Kdyz sla k dedovi tak to dopadlo slzickama vydiranim ze ji bude smutne a nakonec urazenim na dedu.
Segřino dítě už taky takto brzo ex naočkoval… ale je to muj názor… ale je fakt že to tak nemusí být ale tebhle případ je dost častej
A máš pocit, že tatínek s tebou bojuje? Nebo bojuje ještě o tebe? Má s dítětem kontakt takový, jaký chce nebo menší? Jak je kontakt upraven? Dohodou, soudně trvale nebo předběžně? Trápí to předávání nějak tatínka, bavili jste se o tom?
Jak bys psychicky nesla, kdyby se to otočilo a dítě bylo u táty a ty sis ho brala na jeden den a víkend? Zvládla bys to? Jak dlouho jste od sebe a jak dlouho je míra styku s tátou takhle upravena?
Každopádně pokud se dítě k tátovi těší, děláš to dobře a v zájmu dítěte. Jestli to dělá tatínek dobře, se z tvého popisu usoudit nedá. Spíš se dopouští výchovné chyby. Zkus napsat víc. Možné řešení bych viděl.
Manželova dcerka byla taky někdy plačtivá, když se dřív vracívala k matce. Nijak ji neočkoval, neovlivňoval. Neříkala tedy u toho, že k ní nechce nebo že chce zůstat s ním. Spíš jí asi bylo líto, se s ním loučí… Jak probíhá předávání, v klidu? Nedohadujete se před ním, nevyčítáš pozdní předání nebo něco podobného?
Taky pochybuju, že by se takto malé dítě dalo ovlivňovat tak, jak píše @natiova
No s tatinkem se snazim vychazet, neni to jednoduche. O me zajem prestal jevit kdyz jsem otehotnela, vzati nejsme, souziti neslo.. nedaval mi na domacnost, o slecnach bokem se asi ani nemusim zminovat. Stastny nebyl kdyz jsem ho poznala (nadaval na ex, jaka to byla kr**), stastny nebyl s nami, a neni ani ted kdyz je sam.. jedine na co se upnul je dite, me ignoruje, nekdy na me rve, snadno ztraci nervy. S nami nesel nikdy ani na prochazku, pry si to „nezaslouzim“.
@natiova píše:
@Ukulina To víš že dalo
Prijde mi ze jsi zaujata. Takhle male dite opravdu nenaockujes a ani u Vas tomu tak nebylo.
@Ukulina píše:
Manželova dcerka byla taky někdy plačtivá, když se dřív vracívala k matce. Nijak ji neočkoval, neovlivňoval. Neříkala tedy u toho, že k ní nechce nebo že chce zůstat s ním. Spíš jí asi bylo líto, se s ním loučí… Jak probíhá předávání, v klidu? Nedohadujete se před ním, nevyčítáš pozdní předání nebo něco podobného?Taky pochybuju, že by se takto malé dítě dalo ovlivňovat tak, jak píše @natiova
Nedohaduju, prizpusobim se, vraci plus minus hodina na cas, me to nevadi, chapu ze doprava, spinkani a jine veci muzou zdrzet. Ale ja musim predavat na minutu vcas - jinak je urazeny, odsekava, ironizuje.. muj cas neni dulezity, ale on chodi prece do prace (to ja samozrejme taky). Nekdy si rikam ze chce vyvolat hadku jen aby si ulevil a cim vic vychazim vstric, tim vic je napruzeny.
Hele a nemá to i v jiných situacích??? Některé děti obtížněji zvládají změny…na něco si zvyknou a pak když je změna brečí a nechtějí…mám takové ve školce…hraje si, je ok…pak zazvoníme zvonečkem, že uklízíme-začne plakat…za chvíli je ok…pak jdeme ven a opět pláč…venku je ok…jdeme do školky-pláč…prostě se hůř vyrovnává se změnami…