Platy státní vs soukromý sektor
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Platy státní vs soukromý sektor
Dobrý den přemýšlím nad doděláním Mgr studia a samozřejmě zvažuji i možnosti uplatnění poté a zajímá mě jak je to s platy ve státním a veřejném sektoru. Kde je dle vás lepší pracovat a zda po dodělání Mgr nebudu mít ve státním sektoru např plat jako stredoskolak. Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Záleží, kam by si šla a jestli je Mgr. na dané pracovní místo ve státním sektoru vyžadováno. Já jsem na soudu - na pozici zapisovatelky je povinná maturita, tudíž i s JUDrem bys brala prd. Na pracovní pozici soudního úředníka je speciální obor, nebo musíš mít Mgr. z práv, na asistenty je jenom Mgr. taky jenom z práv (jiné školy prostě ne). Z dlouhodobějšího hlediska má tento sektor pro mne lepší vyhlídky, než soukromý. Pracovala jsem u notáře, kde bych před důchodem určitě lepší peníze neměla, ba naopak by se mě s pomalejším tempem radši zbavil. ![]()
Ve státním sektoru bereš na začátku vždycky ale nudle, byť se to za Babiše hodně zlepšilo! Každý má ale hodnotu peněz jinde, skromný byt by si z toho ale utáhla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Retrogirl ve státním sektoru se platy odvíjejí od platových tříd na daném místě. Každá pozice má přidělenou maximální platovou třídu. Současně je stanoveno, že středoškolák může dostat maximálně myslím 11. nebo 10. platovou třídu. Vyšší třídy jsou pouze pro vysokoškoláky. Takže teoreticky můžeš mít plat jako středoškolák, pokud tě vezmou na pozici, kde mají nízkou platovou třídu. To se dopředu nedá říct.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AjaF nebo VOŠ.
Zakladatelko, záleží, jaký magisterský obor studuješ a co potom budeš dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlásím se na univerzitu obrany jako civil. Vím že hodně lidí si stěžovalo ze ze začátku není ve státním sektoru ten plat nic moc proto toto téma
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, kde ve státním bys pracovala. Není státní jako státní. A na jaké pozici. Já pracovala ve státním v 10.platové třídě za nuzný plat, ale byla to práce, kde jsem neměla žádnou odpovědnost a každou kravinu mi musel schvalovat nadřízený. Teď jsem na ministerstvu, připravuji podklady a stanoviska pro ministra k jednání vlády, podílím se na tvorbě zákonů atd., je to velká odpovědnost, stresující práce a musí být precizní. Musím mít velký přehled ve svém oboru. Je taky diametrálně platově ohodnocena.
Anonym nebo smazat.
- Citovat
- Upravit
Hlavní je abys s Mgr. které ses rozhodla studovat našla uplatnění a bavilo tě to.
Na trhu práce vůbec neplatí nějaká úměra, že s Mgr. budeš brát automaticky víc než středoškolák. Některé pozice ale bez VŠ dělat nemůžeš, na některé budeš zase zbytečně převzdělaná a nikdo ti víc platit nebude i kdybys měla titul.
Zkus se kouknout na nabídku pozic o které bys po vystudování měla zájem a tabulkový plat.
Pokud z tebe nebude Mgr. učitelka, tak jako třeba úřednice na průměrný plat nad 30 tisíc zapomeň. Takže třeba jako prodavačka v Lidlu se střední školou budeš mít víc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Retrogirl Hele, lepší je ji mít a nepotřebovat, než nemít a pak brečet. Já si VŠ dodělávala ve 30 při zaměstnání a nikdy víc! Kolegyně to dělaly i s dětmi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obecně: soukromý sektor víc peněz. Státní sektor míň peněz ( a to o dost)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to smutne, ale „V prvním pololetí činil průměrný hrubý plat ve veřejné správě 43 232 korun. Oproti tomu průměrná hrubá mzda v soukromém sektoru byla 39 332 korun.“ To jsou udaje za 2021.
Platy jsou tabulkove, tak zaklad jak stredoskolak mensi mit nebudes, ale priplatky a osobni ohodnoceni muzou byt ruzne a soyrejme zalezi, na jake pozici a urade pracujes. I ve statnim zalezi, jak ostre mas lokty, jak rychle postoupis…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží na oboru, paradoxně u těch těžších oborů a zejména u šikovných lidí se to moc ve státním nevyplatí… Dejme tomu u práv, nastoupíš jako referent za 30 hrubého včetně osobka - a budeš mít stejný plat jako někdo s ha-ha školou, nebo jako kolega, co jen tak tak prolezl nějakou slovenskou výšku. To je směšné.
Jako koncipient nebo junior podnikový právník můžeš mít podle znalostí (jazyky, praxe) klidně 40 tis. (ale zase budeš mít náročnější pracovní dobu). Za 5-10 let ve státním dáš třeba 50-60 (příplatky za vedení apod.), v soukromém to jde přes 100 dál a progresivně to roste, ve státním je na nejvyšších pozicích strop.
Jako jo, výhody tam jsou - jistota práce, volnější tempo (jak kde, jsou oblasti, kde se maká fakt hodně a nic za to), ale pro ambiciózní lidi to moc není (pokud teda nejsou umanutí na zdánlivé prestiži, nebo to nemají jako odrazový můstek do EU institucí - tam už se být úředníkem vyplatí)… Taky mi to přijde hodně nevýhodné a frustrující pro výkonné lidi - podle tabulek máš stejný plat jako kolega, co třeba za den stihne půlku reportů oproti tobě, a dokonce může mít i vyšší osobko, protože většinu pracovní doby švitoří s vedoucím. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit