Plaváček vs. DJTL

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.6.24 09:16

Plaváček vs. DJTL

Volná diskuse na téma létání dětí, noření miminek, ale i pozitivní či negativní zkušenosti s plaváním dětí v Plaváčku či jinde a také zkušenosti s “Děti jsou taky lidi”.

Forum vzniká na základě kauzy
Plaváček vs. DJTL

Prosím s respektem a bez agrese, cílem je výměna zkušeností a informaci! :palec:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2128
7.6.24 09:39

Zdravím,
komentuji POUZE LÉTÁNÍ MIMINEK A NOŘENÍ PLAČÍCÍCH MIMINEK V BAZÉNU. Pevně věřím, že starší děti a jejich rodiče mohou být na kurzech Plaváčku spokojení a kurzy mohou být pro děti bezpečné. Nicméně osobně bych takovou organizaci, která provozuje takové praktiky - a to i když se to mých dětí netýká - podporovat prostě nemohla.

Miminka se rodí jako nezralé bytosti, nedrží hlavu, nemají zralou trávicí a nervovou soustavu, některé mají nezralé kyčle atd. Také novorozenecké reflexy mizí až po třetím měsíci života. Zkratka jim totiž chybí děloha - teplo, uzavřený ohraničený prostor a pocit bezpečí, který v břiše měla. První měsíce se miminka na světě aklimatizují a naplňují své potřeby, rozhodně nejednají účelově a o výchovném působení můžeme mluvit nejdříve po ukončení 3. měsíce života. V moudrých knihách se dokonce dočteme, že až okolo prvního půl roku života. Do té doby jsou plně závislé na pečující osobě.

Tím, že miminko v prvních měsících vystavujeme pravidelně stresu z létání nebo opakovaného noření i přes jeho nesouhlas (pláč), mu tyto jistoty bereme, je zmatené a absolutně nechápe, že je ve výuce sebezáchovy, jak oponuje Plaváček. To je opravdu absurdní a tvrdit maminkám, že miminko v prvních měsících života naučí, aby se neutopilo a že pláčí, protože skrze ně uvolňuji své bloky z porodu anebo že pláčí, protože jsou maminky nervózní… Jistě, matka nějakým způsobem přenáší své pocity na dítě, ale ve chvíli, kdy se to miminko snaží prostě jen tyto praktiky přežít, tak v tuto chvíli ustupují pocity matky stranou a miminku pouze velí pudy zůstat na živu, je vystaveno obrovskému stresu a vypětí sil.

A to, že po několika lekcích miminka plakat přestanou, ano… Protože rezignují, volají o pomoc a ta nepřichází. A protože dosud nemají rozvinutou racionální paměť, mohou si do života odnést pocit, že jejich potřeby nejsou pro okolí důležité.

Argument, že miminko žije 9 měsíců ve vodě, je částečně na místě. Proto je tu vaničkování a koupele pro miminka, které respektují jejich fyzický a psychický vývoj. Miminka jsou při těchto vodních aktivitách spokojená, uvolněná a často usínají. A pokud ne, koupel se odkládá, přesouvá.

Nicméně já nejsem fanouškem DJTL, jednoduše se s některými názory paní Zdeňky neztotožňuji, ale praktiky Plaváčku znám už delší dobu a nejde jen o hodnoty, které uznávají, ale jde mi především o bezpečný fyzický a psychický vývoj miminka, který jejich praktiky ohrožují. O to víc je mi líto rodičů, kteří věřili metodice Plaváčku a bylo s nimi manipulováno (těch příběhů je opravdu nesčetně mnoho), anebo prostě nemají dostatečné vzdělání a slepě následují lektorky. Zejména pak lituji miminek, na kterých zmíněné praktiky provozují.

Miminka mají celý život před sebou, nač si dokazovat, že se potopí a vyplavou v šesti týdnech a že s nimi dokážeme létat? Komu to něco přináší, kdo z toho profituje? Miminka? Maminky? Nebo Plaváček? Ano, miminka to pravděpodobně přežijí, ale…

Také přeci miminka v prvních měsících neučíme lyžařskou či cyklistickou průpravu a nevysvětlujeme, že oheň pálí nebo že se musí na přechodu rozhlédnout. I když bychom tedy dle smýšlení Plaváčku asi mohli, ale proč? Nedává to bohužel smysl..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
8.6.24 11:31

O plavání s detmi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
9.6.24 18:33

Upřímně, celá ta kauza je šílená, protože nechápu, jak někdo, kdo tohle praktikoval už v roce 2010 může dál pracovat s dětma. Se Zdeňkou ve všem také nesouhlasím, ale tohle je celkem rozdíl, protože jsou to zážitky rodičů, které to poškodilo nebo jejich děti. Vážně mě zaráží, že někdo tohle znevažuje a zlehčuje, protože ty zážitky jsou fakt otřesné. Zaráží mě, kolik lidí se té paní Blanky zastává. Především lidi, kteří jedou seberozvoj a je dost šílený, že mezi ženama. Vždyť když máme teda řešit traumata, tak nemůžeme schvalovat praktiky ženy, která je způsobuje! Tohle už zavání sektou a upřímně mě to děsí. To co popisují rodiče není normální a není to něco, co by se mělo přehlížet. Je to jako se šikanou, když řeknu, že moje dítě někdo šikanuje a moc se mi nepozdává styl, jakým to škola řeší, tak mi nepomůže, že mi řekne sousedka, že honzík je tam spokojený a tak šikana neexistuje. Za mě je důležitá i tahle informace pro rodiče. I to, že vyvíjet nátlak a kecat jim do výchovy není ok. Ze mě je Zdeňka skvělá, že se nebojí a jde do toho. Ideál, kdyby to někdo dal do tv. Nesvěřila bych jim rybičku, natož dítě.

Líbil se mi i příspěvek Roba, který s dcerkou byl v Plaváčku a zásadně s tím nesouhlasil, a protože se sám potápění věnuje, tak poznal, že to nejsou žádní odborníci a fakt jim nemají důvěřovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
13.6.24 08:13

Koho může „bavit“ ignorovat pláč, strach a stres dítěte, které mrsknu do vody nebo mu přes jeho odpor opakovaně strkám hlavu pod vodu? :roll: A ještě s tvrzením, že ho tím „učím“… Čemu? Že mi nemůže důvěřovat? Že u mě nenajde pomoc? No fuj, velebnosti… :poblion:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
21.6.24 08:30

Otevřený dopis a podrobné informace naleznete zde: https://www.petice.com/…_dodani_dkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Plavecké kalhotky

• (5) + 10 recenzí

Plenky Extra Care

• (5) + 10 recenzí