Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky, prosim o radu…manzel nechal velkou tašku se všemi zimními věcmi pro deti misto uskladnění z loňska nekde venku, asi i zmokla, pak ji strčil do garáže…kdyz jsem to pred par dny zjistila, málem mě klaplo, vsechny bundy, oteplováky, kombinézy…tak částečně chycené plísní
Naivně jsem čast vyprala a hodila do susicky, fleky plošné zmizely (nebylo to zas tak velké a rozšířené), ale strasne to porad je cítit tou zatuchlinou, do toho mi prijde, ze smrdí od toho i susicka a dalsi prádlo, co jsem do toho dala je cítit taky:( Zkusila jsem prát znova, misto avivaze dala ocet, je to trochu lepsi. Mam tu hromady smradlavý ho prádla a nevim, co s tim, chce se mi brecet fakt. Přece to vsechno nevyhodil:( A ta susicka…? ![]()
Hele já bych to vyhodila… ale pokud tomu chceš dát ještě šanci, spíš než do octu bych to naložila do sava, a pokud to oblečení přežije, možná bych to riskla…
@Gosi píše:
Hele já bych to vyhodila… ale pokud tomu chceš dát ještě šanci, spíš než do octu bych to naložila do sava, a pokud to oblečení přežije, možná bych to riskla…
Savo bych mohla jedině zkusit dát k pracimu prášku do pračky a zkusit to jeste jednou vyprat, muze se, nevíte prosim? Vsechno to obleceni je barevné…A jinak tedy myslíte vyhodit…je to asi nebezpečné pro deti, kdyz v tom ta plíseň zůstavá? Cítit to je, ale zase když ty fleky plísně zmizely v pohodě po jednom vyprání?
Já bych to namočila do žabky a octa přes noc, a znovu vyprala a asi to budeš muset opakovat několikrát
jinak fakt nevím
a rozhodně si neměla k tomu přidávat další prádlo je jasný že to načichne
@Gosi píše:
Savo bych mohla jedině zkusit dát k pracimu prášku do pračky a zkusit to jeste jednou vyprat, muze se, nevíte prosim? Vsechno to obleceni je barevné…A jinak tedy myslíte vyhodit…je to asi nebezpečné pro deti, kdyz v tom ta plíseň zůstavá? Cítit to je, ale zase když ty fleky plísně zmizely v pohodě po jednom vyprání?
@an-dil-ek od bratránka žena přidává savo k prášku malé, co jsem tak pochopila… ale jak píše @KIKOLETEK může to nechat fleky, ale ona tam pere světlé… a upřímně radši riziko fleku než plísně… ale uvidíš, co a jestli něco ti zabere…
@KIKOLETEK píše:
Já bych to namočila do žabky a octa přes noc, a znovu vyprala a asi to budeš muset opakovat několikrátjinak fakt nevím
a rozhodně si neměla k tomu přidávat další prádlo je jasný že to načichne
Co je Žabka, prosím?
Ono to další (neplesnivé) prádlo načichlo až v té susicce, kde jsem pred tim sušila tu várku poprve vypraného plesnivého…proste mi to zalezlo všude, je to hrozný ![]()
@an-dil-ek žabka je prášek na namáčení…pustí se s prádla špína a ocet taky dezinfikuje a odbourává smrad a nejlepší je to přes noc
jo ten smrad s plísně je hrozné svinstvo ![]()
je škoda že je blbé počasí ale i tak bych to pak nechala vyvětrat venku někde pod střechou
Koupila bych Sanytol- desinfekcni pripravek na pradlo, prodavaji tekuty, do toho bych pradlo nalozila a dale bych ho pridala nasledne do pracky k prasku.
A mne se zase nikdy plisen nepodarilo vyprat, smrad fuc, ale fleky zustaly ![]()
@Larissa97 Přesně, koupit sanytol, ten desinfikuje, měl by zničit i ty plísně a ten smrad bych zkusila eliminovat kávou. Dát do sanytolu, vyprat, vysušit. Dát do pytle nasypat třeba půl kila zrnkové kávy a snad to vytáhne.
Když použiješ savo, tak oblečení odbarvíš a taky jsem vyčetla, že to není dobré ani na pračku. Obsahuje to chlór a to je agresivní věc a způsobuje korozi pračky…
Takže bych radši koupila Sanytol nebo dezinfekci na prádlo z DM, to odstraňuje plísně už od nízkých pracích teplot…
Ale já bych to stejně celý vyhodila… ![]()
@Black Cat ono se to píše pěkně, všechno vyhodit, ale zakladatelka píše všechny zimní věci což může být i finanční problém jen tak se toho zbavit a kupovat nové.
Záleží jak moc to smrdí, mě když se sem tam něco podaří, tak zapárkrát se ten smrad vypral…jak psaly holky, namočit na noc do žabky (možná bych prubla i mýdlo s jelenem), přeprat na dlouhý program v pračce, dvojité máchání, ocet. A pak místo sušičky vyvěsit ven, klidně i do toho deštíku, ale potřebuje se to vyvětrat, třeba den dva…to sušení je možná nejdůležitější ![]()
Jako bude to možná trochu boj, ale pokud šlo o kompletní zimní výbavu možná za tisíce, tak bych to zkusila. Já takhle leccos zachránila, smrad zmiznul tak za dvakrát až třikrát.