Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Doktorka vam mize napsat rehabku, tam cviceni, aby tu hlavu pak daval rovnomerne. Syn taky zacal placatit ve 3.mesici - i kdyz jsem pretacela, par tydnu jsem pak nedavala na boky a bylo to. Zacala jsem ho hned davat na bok, podlozit srolovanyn rucnikem, do zavinky, dokud nebyl moc pohyblivy, tak vydrzel. Pokud mate monitor, davala bych i na brisko, ja to taky delala. Jsou z toho lezeni placate hlavy, sice to zmensi i tak male riziko sids, ale hlavy na placku, uz si toho vsimam vsude. My ted v 7.mesici a uz ok, jen malinka placka vzadu trochu, ale od toho 3. davam pravidelne na brisko, na bok, dokud se nechal, i v kocarku za jizdy to delat.
Jo a taky jsem si vsimla, ze deti v satku maji krasne kulate hlavy, v tech nositkach neni pak tlak na to oplosteni, ty deti maji fakt pekne hlavicky. Ja na to taky nejsem, boli me zada a potim se v tom, ale jako kombinace s polohovanim muze pomoci. Ale predne zkus sehnat rehabku, jestli doktorka nenapise, tak i sama zaplatit konzultaci muzes. Bez rehabky ani nemuzes mit helmicku s uhradou pojistovny, myslim. Jestli maji vsechny vase deti tento problem, tak asi je neco spatne s polohovanim, otacis strany co par dni? Nemate nahodou kolebku, ktera neni uplne dorovna nebo tak neco? Taky to muze byt problem. My tedy koupili i podhlavnicek s tou dirou, tezko rict, jestli to je k necemu, ale zas ted tlak tam pak neni. Jestli taky nemate moc tvrdou mazraci u postylky, v kocarku.
Taky bych zkusila fyzioterapii, jestli není zvýšené napětí a dítě netlačí hlavičku moc do matrace. Není matrace moc tvrdá? U nás tohle zhoršila kokosová matrace (v životě už tohle dítěti nedám), pomáhá na matraci položit něco měkkého a la péřová peřinka. Taky jsme používali takový ten polštářek pandička, podle mě to smysl mělo.
@Anonymní píše:
Maminky, máte některá zkušenosti s placatěním hlavičky u miminka? Máme už 3 dítě a mají to všechny. První syn měl „štěstí“ a srovnalo se mu to tak nějak samo. Druhý syn musel nosit helmicku, ale bohužel jsme začali s léčbou pozdě a na pravé straně ji má pěkně slehlou. Teď u třetího (3 měsíce), stejný scénář. Přitom podkládáme, přetáčíme, na bříšku je přes den také částo. Sám si otáčí hlavičku na jednu i druhou stranu. V sedačce či lehátku je úplně minimálně. Ty „speciální“ polštářky mi přijdou úplně k ničemu. Naše pediatrička u všech 3 dětí vždy řekla, přidat vitamín D a že se to srovná samo. Nechce nám doporučit žádné cvičení nic… Jsem z toho zoufalá. Je tady někdo ve stejné situaci nebo někdo u koho se to srovnalo samo? A máte když tak fotky? Děkuji
Holky nesmejte se mi, jsem Husakovo dite priznavam ze vlastne nevim jaka vypadat spravna hlava mimca, jako, aby nebylo slehle na stranach to chapu, ale vzadu?. Ja myslela ze placata hlava je norma kdyz dite lezi na zadech. Takova ta hodne dozadu jako u Ufo mi pripadala skareda divna..pediatricka mi nikdy nic nerekla ale vlastne nevim jestli se to drive sledovalo zadne helmicky urcite nebyly.
Druhá dcera měla už po šestinedělí dost spláclou hlavičku na jedné straně, měla i každé ucho v jiné výšce a jedno víc vepředu než druhé. Zezadu to vypadalo fakt strašně
ale naše dr (naštěstí zkušená) říkala, že se to srovná samo, že má být od těch 3 měsíců hodně na bříšku přes den. A opravdu se to srovnalo - teď má rok a uši jsou obě tam, kde mají být, hlavička je srovnaná tak z 90 %, já tam to slehnutí malinko vidím, ale nezasvěcený člověk si toho vůbec nevšimne (ptala jsem se několika lidí).
Vyhledej si na googlu plagiocefalie a obrazky. Po narozeni na ta hlava vzadu prirozene vypoukly tvar. Driv se doporucovalo davat deti hned na brisko, hlavne za komunismu, aby posilila zada, ale i na zapade to tak bylo. Od 90. let to pediatri u nas i jinde nedoporucuji kvuli syndromu nahleho umrti, zvysuje to ta poloha na brisku, hlavne snad do tech prvnich par mesicu. Ale vysledek jsou placate hlavy vzadu ci dalsi deformity.
Mám 7 měsíčního synka…A má. vzadu na hlavičce jakoby vyboulenou lebku…Z nějakého úhlu to je vidět víc z nějakého min někdy vůbec.
Na druhé straně mi někdy přijde že ti má taky ale méně…Předpokládám, že to je prostě trochu slehla hlavicka…Nevím co jiného by to mělo být…Protoze to není jako něco na lebce pod kůži…Ale proste vyloženě lebka…
Do kdy se srovnává hlavička? Přikládám foto…
![]()
Ahoj holky, syn má plochou hlavičku, myslíte že je to na helmičku nebo se to srovná i bez ní?
Ahoj, jak jste dopadli s plochou hlavičkou? Srovnalo se to samo?
@JaneJaneJane Ahoj, ano, nam se to srovnalo samo😍 jen teda jednu dobu jsem maleho pokládala na tu druhou stranu tu co mel min oblibenou i kdyz nechtel tak jsem ho podlozila dekou apod. takze i to hodne pomohlo ale jinak se to hezky srovnalo.
Děkuji za odpověď. A od kdy se to začalo rovnat? Mám dcerku 8. měsíců a vzadu má placku z ležení na zádech. Teď přes den hodně pase koníčky a leze. Chodíme na neuro a doktor to neřeší…
Maminky, máte některá zkušenosti s placatěním hlavičky u miminka? Máme už 3 dítě a mají to všechny. První syn měl „štěstí“ a srovnalo se mu to tak nějak samo. Druhý syn musel nosit helmicku, ale bohužel jsme začali s léčbou pozdě a na pravé straně ji má pěkně slehlou. Teď u třetího (3 měsíce), stejný scénář. Přitom podkládáme, přetáčíme, na bříšku je přes den také částo. Sám si otáčí hlavičku na jednu i druhou stranu. V sedačce či lehátku je úplně minimálně. Ty „speciální“ polštářky mi přijdou úplně k ničemu. Naše pediatrička u všech 3 dětí vždy řekla, přidat vitamín D a že se to srovná samo. Nechce nám doporučit žádné cvičení nic… Jsem z toho zoufalá. Je tady někdo ve stejné situaci nebo někdo u koho se to srovnalo samo? A máte když tak fotky? Děkuji