Pracovní neschopnost při HPP a OSVČ

Anonymní
13.10.12 21:04

PN při HPP a OSVČ

Ahoj holky, měla bych dotaz ohledně neschopenky a práce. Nevíte některá, jak to je, pokud je osoba zaměstnaná na HPP a jako vedlejšák si přivydělává jako OSVČ a byla by na PN? Jde o to, zda PN platí pro obě práce, nebo by si mohla vzít jen neschopenku na HPP? OSVČ je práce z domova - je možné, aby v té době nějaký prodej v účetnictví pak měla, nebo i s živností by v době PN měla přestat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101909
13.10.12 21:05

Neschopenka se vztahuje pouze na HPP, v podnikání je možno normálně pokračovat, pokud to nenarušuje léčebný režim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4247
13.10.12 21:07

Pokud ti z OSVC neplyne nemocenská, tzn. nepriplacis si dobrovolně nemocenské pojištění, můžeš v živnosti pokračovat i na PN.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101909
13.10.12 21:10
@Radka84 píše:
Pokud ti z OSVC neplyne nemocenská, tzn. nepriplacis si dobrovolně nemocenské pojištění, můžeš v živnosti pokračovat i na PN.

Tak ono i pokud by si člověk nemocenské platil, tak si může nechat vystavit neschopenku pouze na HPP a na ŽL dále pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.12 21:11

@j.a.n.i1 tebe jsem čekala a děkuju (i ostatním), vždy poradíš ;) Takže si nemusí nechat vystavit 2 neschopenky? Stačí jen jedna pro zaměstnavatele a v práci doma může pokračovat dál? Jen abych se ujistila, že vám rozumím :mrgreen: budu tlumočit dál..

• Citovat
  • Upravit
4247
13.10.12 21:58
@j.a.n.i1 píše:
Tak ono i pokud by si člověk nemocenské platil, tak si může nechat vystavit neschopenku pouze na HPP a na ŽL dále pracovat.

Jasne, proto jsem psala, že z té vedlejší činnosti nesmí plynout nemocenská :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101909
13.10.12 22:11
@Anonymní píše:
@j.a.n.i1 tebe jsem čekala a děkuju (i ostatním), vždy poradíš ;) Takže si nemusí nechat vystavit 2 neschopenky? Stačí jen jedna pro zaměstnavatele a v práci doma může pokračovat dál? Jen abych se ujistila, že vám rozumím :mrgreen: budu tlumočit dál..

Ano, přesně tak :-)

Ono je tedy velmi pravděpodobné, že si ani nemůže nechat 2 neschopenky vystavit, neb je málo lidí, který by si platili sociální a nemocenské na ŽL, když to mají jako vedlejšák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.7.20 17:49

Ahoj :mavam:
Je situace stejna jako v roce 2012? Tzn. můžu byt pri hpp na pn, ale jako osvc vedlejsi si muzu privydelat? Samozrejme se jedna o praci z domu, ktera nebrani v lecbe (jsem doma kvuli psych. problemum, a prave nejaka mensi pracicka by mi prave mohla pomoci). Dekuji za odpovedi :kytka:

• Citovat
  • Upravit
66821
6.7.20 17:50

Je to stejne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.7.20 17:55
  • Citovat
  • Upravit