Pneumonie plic a kašel

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
7.2.25 19:54

Pneumonie plic

Dobrý večer. Chtěla by jsem se zeptat.
V listopadu jsem prodělala pneumonii plic, po měsíci a půl jsem dostala parapertusis. (Podobné černému kašli) od té doby strašně kašlu a nemohu moc dýchat. Na alergologii jsem dostala Alvesco a atrovent. Alvesco 2-0-2
Atrovent při dusivém kašli.
Alvesco mi nedělalo dobře ale nekašlala jsem po něm. Lékařka mi ho tedy vysadila když mi po něm nebylo nejlépe a nechala pouze atrovent, ten mi plíce roztáhne (lépe se mi dýchá) ale furt strašně kašlu. Myslíte že mohu znovu nasadit Alvesco? I když mi po něm není dobře? Doktorka dnes neordinovala, takže jsem se neměla jak zeptat zda znovu nasadit. Nemám absolutní zkušenost s takovýma lékama, tak proto se ptám. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
605
7.2.25 20:27

A když ti to nasadila alergolozka tak máš teda nějakou alergii a astma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 20:31

Astma a ani alergii nemám. Říkala mi že spirometrie mi nevyšla moc dobře. Alvesco mi opravdu pomáhalo na ten kašel, jen mi nebylo dobře no.

• Citovat
  • Upravit
9733
7.2.25 20:43

Alvesco 2-0-2 je poměrně vysoké dávkování, udržovací dávka je 1 vstřik denně. Atrovent by se NIKDY neměl podávat u potenciálního asthmatika bez doprovodného inhalačního kortikoidu. Zkuste Alvesco pár dnů 1-0-1 a pak 1-0-0, Atrovent u toho můžete 2-2-2. To, co snižuje hyperreaktivitu průdušek, je však ciklesonid v Alvescu.

Proč vám nedala jiný inhalační kortikoid? :think:

Spirometrie nevyšla příliš dobře… to znamená co? Dělal se i bronchodilatační test? Tedy opětovná spirometrie po 4 vstřicích Ventolinu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 20:49
@Doctus píše: Více

Moc děkuji za odpověď. Absolutně netuším.
Možná tím že to byla vyšší dávka, tak mi to nedělalo dobře. 🤔

• Citovat
  • Upravit
9733
7.2.25 20:52

V čem spočívala horší tolerance léku? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 20:54

Měla jsem po Alvescu, bolesti břicha, hlavy a trochu se mi i motala hlava.

• Citovat
  • Upravit
9733
7.2.25 20:58

Není to příliš časté, ale to může to daný lék dělat. Ale dávku jste měla skutečně koňskou. Zkuste 1 vstřik denně, kdyby to bylo dobré, dal bych přechodně i 1-0-1, po vymizení kašle snížit na 1-0-0.

Kdyby bylo špatně i na 1 vstřiku Alvesca, cíleně bych se poptal alergologa na jiný lék. Jeden z nejlepších je asi Combair (pro jednoduchost spíše ve formě Nexhaleru), obsahuje extra-fine částice, cílí i na small-airway-disease v rámci asthmatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 21:02

Strašně moc vám děkuji. 🙏
Ještě se prosím zeptám, rentgen ukazoval že plíce jsou naprosto čisté. V čem tedy může spočívat že spirometrie nevyšla poněkud nejlépe? Muže být problém v průduškách?

• Citovat
  • Upravit
9733
7.2.25 21:07

Průdušky mohou být „stažené“. Buď infekce demaskovala „spící asthma“, nebo přetrvává postinfekční průdušková hyperreaktivita. Navíc existuje i varianta obtížně léčitelného asthmatu s názvem fixovaná obstrukce, tam pacienti kašlou, dýchání je čisté, RTG v normě, ale spirometrie je špatná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 21:10

Já právě když dýchám tak sípu. Celkově se mi špatně dýchá. Nikdy jsem tohle neměla. Tak jsem taková nesvá. Odezní to vůbec někdy? ☺️

• Citovat
  • Upravit
9733
7.2.25 21:14
@Anonymní píše: Více

Nemáte prednison? Dnes večer určitě 1 vstřik Alvesca. Ventolin nemáte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 21:17

Predinson nemám. Mam pouze Alvesco a atrovent. Atrovent jsem si vzala, dýchání bylo lepší ale kašel přetrvával. Na vaši radu jsem stříkla jeden vstřik Alvesca, kašel je zatím odezněl.🙏

• Citovat
  • Upravit
9733
7.2.25 22:12
@Anonymní píše: Více

Pokračoval bych pár dnů Alvesco 1-0-1 a pak zkusit snížit na 1-0-0.

Atrovent zatím 2-2-2, po týdnu snížit na 2-0-2, pak 1-0-1 a nakonec vysadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.2.25 22:15

Moc vám děkuji za vaše odpovědi a rady. Snad to nebude nic vážného a zdravotní stav se zlepší. 🙏

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex