Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Chtělo by to víc informací. Veliká únava je častý symptom deprese, ale může to být i skrytý zdravotní problém, nebo syndrom vyhoření.
Dopln vitaminy. Pri stresu si telo bere vic, magnezko, becka, c. To by mohlo stacit. A dej telu odpocinek.
To je přirozené - tělo potřebuje regenerovat, vydalo ze sebe spoustu sil a potřebuje je načerpat.
Takže - to co vám pomůže je být na sebe hodná, rozmazlovat se a co to jde, tak se pohybovat v přírodě. A vydržet.
Vy jste se teď starala o okolí a teď ale je třeba pečovat o sebe.
Masáže, koupele, aromaterapie, co nejčastější orgasmus, věci co vám dělají radost. Pokud vás baví nějaká tvořivá činost, tak se jí věnujte alespoň chvíli nejméně jednou obden.
Relaxační a dechová cvičení.
https://uloz.to/!6Flx4geYfBkG/progresivni-relaxace-mp3
https://www.youtube.com/watch?…
aerobní pohyb - klidně jen chůze, pokud možno v přírodě.
Jíst hodně ovoce (klidně jako smoothies) a ořechů, případně suplementovat B vitamín, zinek a hořčík.
Případně rybí tuk - tak 6 g epa/dha denně.
A nesnažit se býti železným gekonem a zvládat všechno sama bez pomoci. Práci delegujte na jiné lidi, říkejte si o pomoc.
V případě že budete v takovémhle regeneračním režimu tři, čtyři týdny a nebude se to lepšit, zajděte si k lékaři na prohlídku a endokrinologii.
Příspěvek upraven 18.09.17 v 11:54
No tak syndromu vyhoření po takovém tlaku bych se nedivila…zkusím vitamíny…třeba se to zlepší
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym…měla jsem období velkého stresu (nemoc dítěte)…nyní se mi objevila šílená únava…do všeho se musím nutit…špatně spím…co by mohlo pomoci? děkuji
To znám, dokonce stejný případ. Po stresu, při kterém jsem se málem zhroutila, jsem taky následně odpadala. Pomohlo mi spát (i když špatně), hlavně hodně pít, pestře jíst, prostě se překonat. A taky mi pomohla kamarádka, trávit čas s ní, přivedla mě na jiné myšlenky. U mě ta únava trvala několik týdnů, stupnice od nejhoršího po úplné vyztrácení únavy a návrat do normálu. Držím Ti palečky, ať se z toho co nejdřív dostaneš ![]()
Tak prave se do niceho nenut
Dej si regeneracni obdobi, vsechno to pust, hodne odpocivej, delej to, co sama opravdu chces. I s ditetem to jde zaridit, sniz na sebe naroky, nechtej byt stale perfektni matka. Binec doma neutece, rekni si o pomoc.
Ja doporucim bylinky- zkus na 3 tydny caj z koprivy rano a vecer, dale materidouska jednou denne plus k tomu nejakou z techto tinktur: schizandra, marali koren nebo eleutherokok. Dodavaji energii. Pokud spatne spis a nejde ti uvolnit se, nasad misto materidousky medunku 2-3× denne, tu muzes i dlouhodobe, anebo trezalku 2× denne, ta je silnejsi, ale u te pozor, kdybys brala leky nebo antikoncepci, snizuje ucinky medikace.
@Anonymní píše:
No tak syndromu vyhoření po takovém tlaku bych se nedivila…zkusím vitamíny…třeba se to zlepší
Prokrista pána, syndrom vyhoření a podobné chuťovky nejsou nachlazení.
Musíš si uvědomit, že to, co odpadá, není tělo únavou, ale mozek. Který velí tělu vypnout a nevnímat. Zapomenout, ignorovat, přečkat až se bouře přežene. Vitamíny jsou na tohle naprd, pohybová aktivita, pokud jako já kdysi zvládáš fungovat hodinu denně, taky.
Doporučuju psychologa. Ten „podpůrný zbytek“ taky, jistě, vitamíny nic nepokazíš, procházkami, pokud je zvádáš, taky ne.
Ale pokud jsi na hranici zhroucení nebo opravdu někde kolem syndromu vyhoření, není to vůbec snadná záležitost, není to ani běh na krátkou trať… a taky si troufám říct, že čím později to začneš řešit, tím to bude mít horší následky.
U mě se z „obrovské únavy“ vyklubal rok a půl psychoterapie a tři další, co jsem se dávala do kupy. Znovu získávání pracovních návyků atd… naplno jsem dokázala pracovat asi po šesti letech.
Nepodceňuj to, fakt ne. Stavy, kdy ti mozek vypíná vlastní tělo, už jsou hodně velké varování. Představa, že to zaženeš pomerančovým džusem, je absurdní. ![]()
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym…měla jsem období velkého stresu (nemoc dítěte)…nyní se mi objevila šílená únava…do všeho se musím nutit…špatně spím…co by mohlo pomoci? děkuji
Neměla jsem sice až tak velký stres jako ty, ale podobnou situaci mám za sebou. Dávala jsem se do kupy několik let a pomohl jen řád, začít se lépe starat o sebe a zdraví a čas. Jela jsem v šíleném tempu a vracet se k normálu jsem začala až tak po 2 - 3 letech.
@Borůvka1990 píše:
To znám, dokonce stejný případ. Po stresu, při kterém jsem se málem zhroutila, jsem taky následně odpadala. Pomohlo mi spát (i když špatně), hlavně hodně pít, pestře jíst, prostě se překonat. A taky mi pomohla kamarádka, trávit čas s ní, přivedla mě na jiné myšlenky. U mě ta únava trvala několik týdnů, stupnice od nejhoršího po úplné vyztrácení únavy a návrat do normálu. Držím Ti palečky, ať se z toho co nejdřív dostaneš
Borůvko, jak se fakticky projevoval nejhorší stupeň únavy? Chodila jsi při tom do práce?
Jak jsi zvládala domácnost?
@Burj Chalifa píše:
Borůvko, jak se fakticky projevoval nejhorší stupeň únavy? Chodila jsi při tom do práce?
Jak jsi zvládala domácnost?
Po období stresu (emoční vypětí a pocity ani netřeba vypisovat), přišel úplný black out, pocit na spaní ale nemožnost usnutí, noční buzení, neschopnost plnit administrativní úkoly (práce z domova), neschopnost se postarat o domácnost… Často jsem nedokázala vstát a utřít dětem zadek. Nechodila jsem otvírat, nezvedala telefon, byla jsem z únavy otupělá, mozek v mlze. Postupně jsem nabrala sílu a i díky manželovi, který se o vše a děti staral a vařil mi jídlo, nosil čaje… Jak se to zlepšovalo, začala jsem chodit ven, opět se starat o děti, domácnost, pracovat.
LAlezane, můžete mi prosím napsat co všechno Vám pomohlo dát se do pořádku, kromě psychoterapiií, jsem v podobném stavu už několik měsíců.