Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, už asi 3 měsíce ve vlnách trpím pocitem nestability a motáním hlavy (3 týdny lepší, dva týdny horší atd.) poprvé to začlo z nicehonic, kdyz jsem se postavil z gauče a od té doby to jelo. Poté asi po 3 týdnech sem se jedno ráno probudil s extrémním motákem, ale mohl jsem chodit a ustalo to velmi rychle, ale taková ta ostražitost přetrvává furt, nebo když jsem jel výtahem tak po vystoupení se mi extrémně podlamovaly nohy. Lékař mi řekl ze by to mělo být spojené s vnitřním uchem. Ted čekám na magnetickou rezonanci.
Nemáte s tímhle někdo zkušenosti? Jak jste to případně řešili?
Děkuji za každou odpověď.
(17 let)
Taky jsem to zazila, ale u me to bylo od krcni patere…
Kazdopadne je to neprijemny.
Uvidis, co ti zjistej..
A v mezicase si zajdi na dobrou fyzioterapii. Vim o pripadech, kdy umeli pomoct.
@Afrikana píše: Více
Na fyzio jsem už byl asi měsíc zpátky a měl jsem zablokovanou páteř, potom u obvoďáka mi řekli že pater už zablokovanou nemám.
Přimlouvám se taky za fyzio, mně moc pomohla, já jsem se nemohla několik dní ani pohnout a v nemocnici, kde mě dokonce tenkrát odvezla i rychlá, to totálně zazdili ![]()
@Mirek.vv píše: Více
hele, jestli ti to řekl jen obvoďák, tak bych si asi na to fyzio znovu zašla. Může to být komplexnější problém ![]()
Mamka to měla. Bylo to něco s tím vnitřním uchem. Nějaké krystalky se museli usadit do dobré pozice nebo něco takového. Pomohli ji až cviky. Takže tu fyzio bych určitě zkusila.
@Anonymní píše: Více
Ano, jmenuje se to BPPV (benigní paroxysmální polohové vertigo). Pohnou se krystalky v uchu a dráždí vestibulární aparát. Záleží na tom, na které straně se to stane a ve kterém kanálku krystaly jsou. Podle toho se na fyzioterapii dělají různé zákroky (cviky), např. Epleyho manévr, jejichž cílem je dostat krystalky zpět na správné místo. A pak se cvičí i doma.
Je to otravný problém, mně se i vrací v průběhu let.
@Mirek.vv
Zkus ještě znovu fyzioterapii. Měli by umět pomoci z nejhoršího.
Taky myslím, že polohové vertigo. Měla jsem 2× za život. Naštěstí jsem to nějak intuitivně setřepala do správné polohy. Ani neurologa to vůbec nenapadlo. Google mi pomohl. Ještě to znají ORL lékaři.
@Okta píše: Více
Ještě mi lékař řekl, že to souvisí s nějakým prokrvením v tom vnitřním uchu. Nevíte někdo jestli to má i tak spojitost s těmi krystalkami?
@Mirek.vv píše: Více
Od krcni patere, vystreluje to do ucha, kde je centrum rovnovahy.
Zadejte polohove vertigo nebo BPPV do vyhledavace nebo youtube. Třeba vás to navede. U mě uměl napravit vyškolený ORL lékař.
Na fyzioterapii ale člověk musí mít doporučení od někoho, nebo?
Zajděte k doktorovi mě na tohle napsal betaserc a opravdu už po prvním léku úleva ale já tu nestabilitu mela 24/7 v kuse i noci