Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
kacerval píše:kvaček píše:presne tak to vidim ja
No možná bych to tipovala na to, že u PC je klid zabaví se, má od ní klid a tak si i víc podělá v domácnosti a tak..
KDyby u Pc nebyla, tak je otravná, protože už si na něho zvykla, tak radši ji ho zapne a je klid…
Takto to vidím u švagrové
Mám stejný názor. Ale i tak si pořád myslím, že hlavní slovo o tom, co dítě smí či nesmí má rodič, ne samo dítě. Mám jednu kamarádku, co se takhle zbavuje dítěte (PC či počítač) a pak se strašně diví, že je agresivní, všude vidí střílení, vrahy, krev (šílená fantazie). Kde to asi tak to dítě vzalo
Ale nic s tim dělat nebude, protože prý jí vyhovuje, že se o víkendu vyspí, když kluk si zapne TV a nechá jí spát.....
kvaček píše:
No možná bych to tipovala na to, že u PC je klid zabaví se, má od ní klid a tak si i víc podělá v domácnosti a tak..
KDyby u Pc nebyla, tak je otravná, protože už si na něho zvykla, tak radši ji ho zapne a je klid…
Takto to vidím u švagrové
Bingo. ![]()
Jako tak trochu nechápu co chceš slyšet - jako máma je tam od toho aby řekla dost a hotovo dvacet, počítač se vypne a nazdar bazar ........a může se vztekat jak chce …prostě smolena .......holt když toho není maminka schopna a přiznejme si některym rodičům to vyhovuje se takhle dítka „zbavit“ tak to je pak holt těžký ![]()
Ano, ano, čistá pohodlnost. Raději ať se sama zabaví než si s ní sednout a malovat si nebo popotahovat vláčky po koberci…
Jsou prostě určité věci o který se s dítětem nediskutuje.
p.s. - jinak náš starší (je mu 7) má taky tyhle tendence, objevil hry nedávno u kamaráda a chce to samozřejmě taky, tak mu to občas povolime ale fakt jen na chvilku, rozhodně u toho nesedí furt a když zlobí, tak nemá hru vůbec navíc hraje jen hry u kterých musí přemejšlet, rozvíjej kooperaci a logický myšlení ..nějakou střílečku bych mu zatrhla ![]()
Možná bych první zkusila dohodu, že bude na PC půl hodiny dopoledne, půl hodiny odpoledne (třeba, klidně míň, nevím, možná je to moc). Pak nemilosrdně vypnout, když budou scény, tak říct, že PC nebude vůbec.
A jaké zapne si sama? Snad mám jako rodič víc možností - jde to vypnout i vzadu, zásuvka s vypínačem, který bude nahoře na skříni, seberu kabel…
Je to jasné, že je to pohodlnější, má klid, je to lákavé, ale toto je strašně moc. Byla bych tvrdá… Možná víc zařadit nějaký zajímavější program, třeba 2× denně jít ven, nabídnout něco, co by ji zaujalo, věnovat se jí…
A na PC ať je třeba půl hodiny, kdy potřebuju rozvařit oběd, až přijdeme z venku.
brumdinka píše:
Jako tak trochu nechápu co chceš slyšet - jako máma je tam od toho aby řekla dost a hotovo dvacet, počítač se vypne a nazdar bazar ........a může se vztekat jak chce …prostě smolena .......holt když toho není maminka schopna a přiznejme si některym rodičům to vyhovuje se takhle dítka „zbavit“ tak to je pak holt těžký
ja nepotrebuji slyset nic mne to muze byt jedno ze? ale proste chci ji poradit a sama dite jeste nemam tak sem chtela slyset nazor ostatnich maminek pro mne je to nepochopitelne pisete aby od ni mnela pokoj ale ta holcina us si ani hrat nechce
![]()
Tak ať si nehraje, to je její volba… Nabídla bych, že může pomáhat s tím, co dělám nebo dělat to nebo to a když nechce, tak její smůla, ať klidně hledí do zdi a hryže si nehty, ale PC prostě nebude ![]()
Nebo jak je to v tom vtipu - ano, můžeš se dívat na TV, ale nezapínej ji ![]()
Angua píše:
Možná bych první zkusila dohodu, že bude na PC půl hodiny dopoledne, půl hodiny odpoledne (třeba, klidně míň, nevím, možná je to moc). Pak nemilosrdně vypnout, když budou scény, tak říct, že PC nebude vůbec.A jaké zapne si sama? Snad mám jako rodič víc možností - jde to vypnout i vzadu, zásuvka s vypínačem, který bude nahoře na skříni, seberu kabel…
Je to jasné, že je to pohodlnější, má klid, je to lákavé, ale toto je strašně moc. Byla bych tvrdá… Možná víc zařadit nějaký zajímavější program, třeba 2× denně jít ven, nabídnout něco, co by ji zaujalo, věnovat se jí…A na PC ať je třeba půl hodiny, kdy potřebuju rozvařit oběd, až přijdeme z venku.
Líp bych to nenapsala
![]()
Mmch, gratuluji k Partyzánovi ![]()
BohunkaP píše:Angua píše:
Možná bych první zkusila dohodu, že bude na PC půl hodiny dopoledne, půl hodiny odpoledne (třeba, klidně míň, nevím, možná je to moc). Pak nemilosrdně vypnout, když budou scény, tak říct, že PC nebude vůbec.A jaké zapne si sama? Snad mám jako rodič víc možností - jde to vypnout i vzadu, zásuvka s vypínačem, který bude nahoře na skříni, seberu kabel…
Je to jasné, že je to pohodlnější, má klid, je to lákavé, ale toto je strašně moc. Byla bych tvrdá… Možná víc zařadit nějaký zajímavější program, třeba 2× denně jít ven, nabídnout něco, co by ji zaujalo, věnovat se jí…A na PC ať je třeba půl hodiny, kdy potřebuju rozvařit oběd, až přijdeme z venku.
Líp bych to nenapsala
Mmch, gratuluji k Partyzánovi![]()
Díky moc ![]()
Angua píše:
100% súhlas. Proste stanoviť koľko denne, a hlavne dávať pozor, čo na tom počítači robí! je spústa stránok pre malé deti, ktoré sú pekné a edukatívne, tak prečo to nevyužiť? Aby za rok-dva neskončila pri strieľačkách a kravinách.
V iné časy ponúknuť iný program, a že sa vzteká? Nech sa vzteká, keď si kamarátka miesto toho, aby počúvala vreskot, radšej sadne, a sama si začne trebars maľovať štetcami, malá sa určite rýchlo pridá, len to proste chce robiť zároveň s dieťaťom.
A naopak, to, že hrá na počítači sa dá krásne využiť. „Počítač zapneme, keď budú uložené hračky a stihneme to do siedmej“, napr. Tragédiu v tom nevidím, skôr ma mrazí z toho, že nevie dieťaťu vypnúť počítač, keď s tým nesúhlasí, že sa necháva manipulovať 3r dieťaťom…
Nejlepší programatoři co znám, začínali nějak v tomhle věku a šli přes to, že se jim třeba nelíbily nějaké hry a tak do nich šťourali. Teď to jsou lidé kariérně velmi úspěšní, to taky není k zahození. Neviděla bych počítač pouze jako zlo. Nicméně celý den je asi fakt moc, taky mi to přišlo jako spíše výmluva - že se dítěti nechtějí nijak víc věnovat a počítač to obstará. Kdyby to fakt chtěli napravit, šlo by to - pár výletů, srandiček, počítač do skříně a bylo by zapomenuto.
Ahoj
Zakladatelko byla jsem stejně vyplesklá jako ty když jsem přišla ke švagrové a její 3 letý syn hrál na PC hry. A hrál tam celou naši návštěvu. Teď je mu 7 a sedí stále na stejném místě jen ty hry se změnili. Jednou jsem ho viděla hrát hru jak auto přejíždí lidi a za to dostává doby
a to je už dva roky. co hraje teď nevím.
Přemýšlela čím to je,že tam tak sedí aby to moje dítě nedělalo. A podle je to tím,že tam sedí rodiče a on to prostě okoukal. Já tu teď taky sedím,ale oba kluci spí. Jak se probudí tak se jdu věnovat jim. Už jsem si říkala,že by možná bylo na čase staršího s PC seznámit,ale jeho to nebere. Já tu vlastně jen píšu nebo si sem tam pustím film když manža kouká na sport.
Lucka - ono je to tím, že ho tam nechaj sedět, jelikož je to jednodušší než se mu věnovat, že ![]()