Počítání délky těhotenství

Anonymní
22.7.22 09:39

Počítání délky těhotenství

Holky, kdo se v tom vyznáte, prosím o radu 😁
Jak se počítá těhotenství, když mám dlouhé a nepravidelné cykly a jedeme jen podle utz?
Chápu, že se tam i tak přidává 14 dní jakoby do prvního dne MS, a ten 14. den má být ovulace? Nebo už uhnizdeni a vlastně začátek vývoje? Když přece každé z nás putuje to vajíčko jinak dlouho, tak si nejsem úplně jistá, jak se to jako bere.. jako laik bych řekla, že se to bere až jak je to uhnizdene, ne?
Možná pro někoho nepodstatné info, ale mě to strašně zajímá 😁 a dr se ptát nechci, vždycky má divné pohledy, když se na něco zeptám a připadám si pak jak marťan 🙄

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
22.7.22 09:41

14 dní od ovulace a víc nad tím nespekuluj. Stejně je všechno orientační.

• Citovat
  • Upravit
2631
22.7.22 10:02

Těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace. Víc neřeš. Časem se stanoví termín porodu podle ultrazvuku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.22 10:08

Ja vím, vždycky mě u všeho zajímá, jak co funguje a pitvam se ve všem.
U mne se to podle menzes právě počítat nedá, to už bych byla min. o měsíc dál, než reálně jsme.
Tak děkuji 🙂

• Citovat
  • Upravit
9374
22.7.22 10:09

Od ovulace, protože vajíčko je oplodněno ve vejcovodu a už začíná dělení buněk a nějaký vývoj. Potom je asi jedno, jestli se vajíčko uhnízdí po čtyřech nebo sedmi dnech. Podívej se třeba na web maminkam.cz, najdi si těhotenství > týden po týdnu. Je tam všechno hezky vysvětlené i s obrázky, jak embryo v kterém týdnu vypadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.22 10:14

@Petule030 Super, děkuji moc, kouknu 😊

• Citovat
  • Upravit
Janli
22.7.22 10:33
@Velešínka3 píše:
Těhotenství se počítá od prvního dne poslední menstruace. Víc neřeš. Časem se stanoví termín porodu podle ultrazvuku.

Ale jen u pravidelných cyklů, které maji cca 28 dnů. Jinak se termín menzes upravuje. Jinak by nevycházel správně prvotrimestrální screening.

• Citovat
  • Upravit
11816
22.7.22 10:33

Jj bere se že cyklus trvá 28dni s tím že 14 den je ovulace a nejpozději do 24h od uvolnění vajíčka z vaječníku pak dochází k oplodnění (déle neoplodněné vajíčko nepřežije) ve chvili kdy se vajíčko spojí se spermií se začíná dělit a než projde celým vejcovodem do dělohy je to už shluk pěkných pár desitek buněk, ty se pak vyklubání z obalu a zavrtají do stěny dělohy (zahnízdění) a v té době jsi už vlastně týden těhotná a začne se uvolňovat HCG. Které je po pár dnech v takové koncentraci že je možné ho najít v krvi a někdy už i v moči…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2631
22.7.22 10:35
@Janli píše:
Ale jen u pravidelných cyklů, které maji cca 28 dnů. Jinak se termín menzes upravuje. Jinak by nevycházel správně prvotrimestrální screening.

Mně prvotrimestrální screening vždy plánovali podle ultrazvuku, ne podle MS. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.7.22 10:40

@Vladusxx dekuju za super vysvětlení! Tak teď už tomu rozumím, proc je to od ovulace 😊 Nějak jsem žila v domnění, že ty procesy začínají až s uhnizdenim. Dekuju! 😊

• Citovat
  • Upravit
Janli
22.7.22 10:40
@Velešínka3 píše:
Mně prvotrimestrální screening vždy plánovali podle ultrazvuku, ne podle MS. :nevim:

Ale to je hodně orientační. Pokud zakladatelka zná termín ovulace a má ji potvrzenou ultrazvukem, tak je mnohem přesnější stanovit fiktivní termín menzes a pak se odpíchnout od toho.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.7.22 10:46

@Janli právě, že termín ovulace neznám, je to úplně neplánovaně 🙂 Dokonce doktoři říkali, že při tak dlouhých cyklech může být jednou problém s pocetim. Ovulaci jsem na sobě nijak nepoznala, takže opravdu vůbec netuším, kdy se to povedlo. Cykly jsem měla někdy 26 dní, jindy MS přišla až po dvou měsících..

Jinak podle vašich zkušeností, jak přesně vám to vycházelo s ultrazvukem, když jste ovu věděly přesně?

• Citovat
  • Upravit
11816
22.7.22 10:47
@Anonymní píše:
@Vladusxx dekuju za super vysvětlení! Tak teď už tomu rozumím, proc je to od ovulace 😊 Nějak jsem žila v domnění, že ty procesy začínají až s uhnizdenim. Dekuju! 😊

Méně právě že hned po oplodnění…HCG se začne tvořit až po uhnízdění, proto se taky nemá testovat dřív než za 14 dní od případne ovulace…tam už je celkem jistota že ho bude dost aby to testy z moci zjistily

Příspěvek upraven 22.07.22 v 10:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5422
22.7.22 10:47

1. den poslední menstruace = 0+1 TT při cyklu, který trvá 28 dnů a ovulace je 14. den. (tj. ovulace proběhne v 2+0 TT). No a pak v 4+0 TT nepřijde menstruace. „Miminku“ jsou v té době asi tak 2 týdny.

Když už brát těhotenství jako vzniklé od nějakého momentu, tak ne od ovulace a ne od uhnízdění, ale od momentu spojení vajíčka a spermie. V tu chvíli vznikne nějaká unikátní kombinace, která dál roste až do případného miminka. Jiný vhodnější moment mě nenapadá. A vzhledem k tomu, že ke spojení vajíčka a spermie dochází velmi brzy po ovulaci (řádově hodiny), tak si těch 14 dnů představuj od té ovulace, ale fakt to víc neřeš, jak píše Janli. ;)

EDIT: Koukám, že než jsem to vyplodila, už se diskuse posunula. :mrgreen:

Příspěvek upraven 22.07.22 v 10:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2631
22.7.22 10:48
@Anonymní píše:
@Janli právě, že termín ovulace neznám, je to úplně neplánovaně 🙂 Dokonce doktoři říkali, že při tak dlouhých cyklech může být jednou problém s pocetim. Ovulaci jsem na sobě nijak nepoznala, takže opravdu vůbec netuším, kdy se to povedlo. Cykly jsem měla někdy 26 dní, jindy MS přišla až po dvou měsících..Jinak podle vašich zkušeností, jak přesně vám to vycházelo s ultrazvukem, když jste ovu věděly přesně?

Já jsem po KET a ultrazvuk mi zatím sedí přesně podle transferu (tam se ovulace vyvolává injekcí). V těhotenstvích po přirozeném početí jsem ovulaci nikdy nevěděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí