Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám na vás dvě otázky.
1 ano začíná 11 týden
2 Dr mi nepoustela srdíčko jen mi ukázala kde je a jak tepe na už. Sr
jsem slyšela az na 1 screeningu i s přítoky pupečníku. Čím míň se budeš pidit po problémech a hledat co znamená zapsáno v prukazce. Tím líp ti bude. Z vlastní zkušenosti Radim nehledat nic co zapíšou do karty. Pokud ti dr nic negativního neřekne osobně tak se nic neděje a jde všechno jak má. Na problém vždycky upozornění.
Koupila jsem si angelsounds a cca v 9 týdnu jsem tepl mimča slyšela. Snažila jsem se to často nedělat, ale když mě chytla panika, tak jsem poslechla a byla jsem klidnějsi. ![]()
Jojo, měla jsem strach. Po kontrole jsem se na den uklidnila a pak to začalo znovu..zlepší se to až ucítíš pohyby ![]()
Strach jsem mela cele tehotenstvi…navic u prvniho jsem malo citila pohyby, tak to bylo horsi az do konce, vetsinou tohle trochu ustoupi, kdyz dite poradne citis…ale nejak jsem si proste furt opakovala, ze stejne nic neovlivnim (mimo vylouceni rizikovych potravin atd), musim jen doufat. V prvnim tehotenstvi jsem mela i Angelsounds, ale snazila jsem se to neprehanet, vedela jsem, ze je to uzkost a spis se snazila soustredit na tu hlavu…ale kdyz uz to neslo vydrzet, pustila jsem. Obcas jsem v hlave na mimino mluvila o tom, at s nami zustane, co jak bude a tak…
@DandátkoP píše:
Koupila jsem si angelsounds a cca v 9 týdnu jsem tepl mimča slyšela. Snažila jsem se to často nedělat, ale když mě chytla panika, tak jsem poslechla a byla jsem klidnějsi.
Pokud to uklidní tak proč ne, já jsem ho měla půjčený při prvním těhotenství a pravdou je že kolem 11tt jsem to poprvé zkoušela..a hodinu sem ho nemohla najít..to mimčo je tak malé že je to obtížné takhle na slepo a dost mě to vykolejilo…zvlášť proto že mezi kontrolou pro potvrzení těhotenství na začátku 7tt kde byl prázdný vacek a další kontrolou která byla právě v 11tt byly Vánoce a já jsem nikde nebyla a tak sem nevěděla jak se to vyvíjí…naštěstí bylo vše vporadku…potom jsem ho občas použila protože malá byla lenoch a málo se hýbala tak pro ujištění…teď ho nemám a nechybí mi to..
@Pepinaxxx teď už budeš mít strach pořád…no prostě musís doufat a hlavně se nějak zabavit něčím jiným abys na to pořád nemyslela… Četba, malování, háčkování…
Neměla jsem strach, protože nebyly tyhle metody. A jakmile se to po…lo, tak už bylo pozdě nervovat se predem.
@Vladusxx děkuju za rady, je pravda, že když něco dělám, tak na to tolik nemyslím, asi si budu muset nějakou činnost, co mě zabaví na delší dobu🤔 😅
@Vladusxx píše:
Pokud to uklidní tak proč ne, já jsem ho měla půjčený při prvním těhotenství a pravdou je že kolem 11tt jsem to poprvé zkoušela..a hodinu sem ho nemohla najít..to mimčo je tak malé že je to obtížné takhle na slepo a dost mě to vykolejilo…zvlášť proto že mezi kontrolou pro potvrzení těhotenství na začátku 7tt kde byl prázdný vacek a další kontrolou která byla právě v 11tt byly Vánoce a já jsem nikde nebyla a tak sem nevěděla jak se to vyvíjí…naštěstí bylo vše vporadku…potom jsem ho občas použila protože malá byla lenoch a málo se hýbala tak pro ujištění…teď ho nemám a nechybí mi to..Jasný, chce to cvik to mimco najit, na zacatku to je tezsi, kdyz je mimino malicky, ale zase jak je maly, tak se moc nehejbe a nasla jsem ho vetsinou na stejnym miste. Pak kdyz uz je vetsi a zdrha, tak to je slozitejsi, ale zas silnejsi tlukot:D nooo, kazdopadne je to o cloveku, nekoho to uklidni, nekoho znejisti. Ja bych bez toho “umrela”
Já jsem o týden min, jak ty
A taky se bojím. Chodíme na ultrazvuk každý týden kvůli obrimu hematomu a nejisté prognóze. Riziko potratu už 5tyden. Koupila jsem si angelsounds ale nic neslyším, takže mi nezbývá, než čekat zase na další kontrolu. Určitě se tak necítíš sama ![]()
@DandátkoP jasný, jen říkám že zezacatku me to vynervovalo jak sem ho nemohla najít,..naštěstí za pár dní pak byla kontrola a vše vporadku, potom zase to byla taková berlička když se malá opravdu třeba celý den nehýbala…což bylo často…ale stejně by laik nepoznal že se něco děje jen podle poslechu… Naštěstí mě to naše štěstí dost zaměstnává takže teď podruhé na to nemám moc čas, a malý je teda v břiše mnohem aktivnější ![]()
Jestli si pamatuju dobre, kolem 16tt-18tt zacne mimco kopat a to se ti bude pripominat samo
vydrz do ty doby a jeste si rada vzpomenes na dobu, kdy jsi o nem nevedela ![]()
Strach mám neustále, někdy menší, někdy větší. Asi je to i dost ovlivněno tím, že jsem zdravotník a vím přesně, co se všechno může po…
Takže teď když jsem jela na UZ ve 20. týdnu, tak i protože necítím ještě pohyby, jsem se tak „vyschízovala“, že jsem byla tak bytostně přesvědčená, že je mimčo mrtvý nebo tak těžká VVV neslučitelná se životem a půjdu na vyvolání potratu, že jsem tomu fakt věřila a cestou do UZ vyšetřovny skoro omdlela.. a světe div se, vše je ok a mimčo zatím ideální budoucí chlap.
Takže bát se je určitě normální, nejsi v tom sama, ale není určitě dobré to přehánět, protože ten stres se přenáší i na mimčo stresovými hormony vyplavenými do krve. Kdybych byla těhotná příště, pořídím si postupem času angel sounds (někde se dá i půjčit za pár Kč) a rozumně používám při panických stavech.
Držím palce, ať je vše ok. Oni ti mikrostvořeníčka umí být neuvěřitelně silní, jak se snaží žít.
@Pepinaxxx má lékařka mi nikdy srdíčko nepouštěla a to jsem ve 20tt
a kontroly mám častější, než je obvyklé skrz rizikové. Prvně jsem ho slyšela na pohotovosti a pak na screeningu. Ale vždy mi na gyndě srdíčko ukazuje a říká, že je vše v pořádku a srdíčko tluče tak jak má. Než jsem začala cítit pohyby, tak mi pomáhal angelsounds, pouštěla jsem si přes nej srdíčko a byla klidnější, že tluče
tak mrkni na něj, třeba tě to taky uklidní.