Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím holky, zejména ty, co měly dnes poprvé své dítko ve školce stejně jako já. Před chvílí jsem si vyzvedla syna ze školky, kde byl tedy poprvé a paní učitelka mi hned říkala, že je takový samostatný, že si chce hrát sám, že moc nepojí, že je vlastně nejmenší tam a že nespal po obědě a místo toho zlobil.
Ptám se jí, jak zlobil a že prostě nechtěl spát a furt se převaloval a pak, že na chvíli zabral, ale až na konci toho času určeného na odpočinek. Podotýkám, že syn už rok nespí po obědě, ale ví, že se po O odpočívá a taky jsem ho na to připravovala, že se ve školce odpočívá a děti spí, tak ať aspoň jen leží a že spát nemusí…
Přitom mají v jejich řádu školky, že při odpočinku vychází vstříc i dětem, co po obědě nespí. Syn bude mít 3 roky za týden a je ve skupince s většími dětmi - 3,5-4,5 letými. Mluvila jsem i s paní ředitelkou a ta mi říkala, že v té nejmenší třídě má zas mladší děti 2,5 roku a že jich má spoustu, tak ho dala do té třídy, kde je.
Byla to jiná učitelka než které jsem ráno předávala syna a ta ráno mi přišla taková lepší, tato byla trochu starší a dala mi jasně najevo, že se jí to nelíbí, že syn nespí po obědě. Jsem doma s mladší dcerou, ale prostě chci, aby si syn zvykl na celodenní docházku, až budu chodit do práce. Otevřená školka u nás je od 6.20-15.45, vyzvedla jsem si ho ve 14.30. Tak nevím - mám si ho brát po obědě? Ale tak prostě s ním něco musí vymyslet, kdybych chodila do práce a nemohla ho vyzvedávat, ne?! Jsem taková přešlá z toho
![]()
@evulkanov určitě neni jediný a pokud neni zvyklý tak co
lepší at tam je než za nějakou dobu, at si zvykne od začátku. Učitelka chce mít taky klid no
Za rok jde naše malá taky do školky a po obědě nespí už hodně dlouho a bude tam celý den ![]()
Mně teda přijde divný ho dávat hned první den i na spaní, když nemusíš. Ten první den je pro všechny náročný, tak mohly učitelce problémy připadat větší než jsou.
Nemá ve třídě ještě někoho podobného věku? Aby tam nebyl odstrceny. To bch viděla jako větší problém
@evulkanov Ale nééé…co ti učitelka řekne, ber jako INFORMACI o chování tvého dítěte…nic víc. Někdy to ty úči říkají takovým tím tónem jako když kárají děti
učitelky, no…
Co bys po nás chtěla???
Neber si to tak osobně…
Nespal? Ok…je nový, malý…není to robot, zvykne si…naučí se chvilku ležet v klidu, časem…možná začne i spát, bude unavenější. Nebo taky ne…ale naučí se všechno i odpočívat.
Po obědě ho neber, třeba někdy ano, ale ne stále…jinak se to nemá šanci naučit! Je to jako bys chtěla učit jezdit na kole a po prvním neúspěchu co? Dáš mu tříkolku? Ne, budeš to zkoušet dál…
Jestli se mu tam líbilo, tak ho tam nech a vůči učitelce buď asertivní(ne agresivní). Např.„On doma nespí, ale vysvětlila jsem mu, že musí ležet a být v klidu. Pokud nebyl v klidu, tak mu to vysvětlím ještě doma, ale spát určitě nebude, není na to zvyklý.“
A ty se uklidni, vždyť se nic strašného nestalo.
@Markéta80 no, prý spali všichni, jen on ne. neřeknu, kdyby tam třeba lítal a řval nebo něco, ale prý prostě jen nechtěl spát a převaloval se. to je jako „zlobení“? chápu, že si chtějí učitelky samy odpočinout, ale zas musí být připravené na to, že ne všechny děti spí po O. A zas nechci, aby se mu nějak „mstily“ nebo jak to napsat, když jim řeknu, že ho po O prostě brát nebudu.. nevím…
A ty doma odpoledni odpocinek realizujes? Jako vykladat muzes dvouletymu diteti cokoli, ono ti to odkyve, ale s realitou to pak moc nesouvisi, pokud neni zvykle.
A ty doma odpoledni odpocinek realizujes? Jako vykladat muzes dvouletymu diteti cokoli, ono ti to odkyve, ale s realitou to pak moc nesouvisi, pokud neni zvykle.
My dnes byli ve školce také poprvé a také tam mají že vycházejí vstříc nespavcům což mi od 2 let jsme ale při odchodu po obědě mi bylo řečeno že by byli rádi kdyby jsem si ho vyzvedávala po obědě celý týden a pak že se uvidí
tak mě přišlo že se s ním nechtějí zlobit tak nevím jinak jsem myslela že by jsem si syna vyzvedávala po odpolední svačince což je cca. po 14h
Stejně jako matky, i učitelky jsou rády, když děti po obědě spí a je od nich chvíli klid ![]()
pokud ho nemusela násilím držet v postýlce…nějaké převalování fakt nepovažuju za zlobení ![]()
Dala bych tomu čas, možná za pár dní bude spinkat v pohodě. Přeci jen těch zážitků je ve školce hodně a unaví se. Učitelce to řekni, že doma nespí a že jste se domluvili, že ve školce bude ležet a odpočívat. Případně se jí můžeš optat, že se o tom mluví ve školním řádu a jak to konkrétně vypadá, to vycházení vstříct ![]()
Taky mi prijde, ze je spis fajn, ze ti ucitelka rekla tolik informaci o tom, jak ten den probehl, a syn to na prvni den fakt zvladnul dobre! Prijde mi brutal tam ty deti davat bez nejaky periody adaptace, ale tvuj syn na to evidentne uz je zralej, protoze nebrecel a trochu i spal!
Ach jo, ten prvni den je stejne tezkej pro deti i pro matky
.
@Sany80s děkuji za uklidnění. říkala jsem jí, že doma nespí, jen někdy a ona mi řekla, že záleží na tom, kdy vstává. Tak dnes vstával v 6, tak jen pokývala hlavou a divila se, že prostě není unavený. Jestli tam bude ráno ta druhá, tak se jí zeptám, jestli to je až tak velký problém. Tak víš jak, já si všechno moc beru a právě ona mi to tak blbě podala, jakože opravdu zlobil a tak…
@Bibi239 ano, po obědě se u nás odpočívá, většinou mu pustím pohádku nebo něco čtu…
@evulkanov tak to neřeš, malá si odvykla spát po obědě a brzo, pak sice usnula odpoledne ale večer řádila dlouho tak má odbouráno a mam klid. Ve školce za rok si s ní užijou, manžel jí říká růžové tornádo
On to odkouká a vydrží ležet, třeba i usne. já jako malá to spaní nesnášela, jen jednou jsme usnula tak že mě nedokázali probudit
, probudila jsem se až doma
, já spát nemohla a pak jsme usnula až na konci takže to bylo ještě horší.
@AnnaF jj, je to fakt těžké. Byla jsem snad nervoznejsi vic nez on
Ale hned ráno běžel k hračkám, ani se se mnou nerozloučil a vše ok. A to, že si hraje sám, tak v tom nevidím problém - prostě si chce hrát sám, ne?!
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.