Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ahoj holky,
dostala jsem od známých domácí brambory, ale teď jsem je šistila a jsou pod slupkou zelené, čím to je? Jsou klasicky jedlé?
Díky
Zelené brambory jsou nejedlé, je v nich cosi, ted si nevzpomenu. Jíst se nemají.
Edit: tak je to solanin, strejda google poradil ![]()
Možné negativní účinky přílišné konzumace solaninu:
trávicí potíže
oběhové potíže
tlak a bolesti u srdce
bolení hlavy
oslabení šlach a chrupavek
zhoršení zraku
Příspěvek upraven 15.11.11 v 18:07
asi přišli do styku se sluníčkem, to zezelenají, jíst se nesmí, jsou prý nějak jedovatý
Já bych nejedla. Mně brambory zelenají, když je mám delší dobu na světle.
Vypadá to, že nebyly dobře skladovány - ve tmě, chladu a suchu. Když brambor rozkrojíš má uvnitř barvu jakou má mít nebo je všude zelený?
když je škrábu škrabkou, tak musím hodně vrstev oškrábat, aby byl žlutý, na středu jsou žluté ![]()
nikita066 píše:
když je škrábu škrabkou, tak musím hodně vrstev oškrábat, aby byl žlutý, na středu jsou žluté
Zelené místa určitě nejez, ale když to oškrábeš na žlutou (hodně brambor má v sobě zelená místa, které se odstraňují kvůli solaninu) tak bych to riskla. Nedávala bych si jich ale moc a vůbec bych je nedávala dítěti.
tady je k tomu info - http://www.toxicology.cz/modules.php?…
takže já bych to zelený okrájela a uvařila s kmínem a snědla… ![]()
Okrájet a vařit s kmínem - k tomuto názoru se přikláním i já.
Někde jsem viděla reportáž o bramborech a říkali, že to špatný je jenom v tom zeleným. Když se takovej brambor hodně okrájí, tak by měl být v pohodě nebo aspoň s co nejmenším množství té látky. Ale že bysme jich museli sníst tunu, aby to nějak uškodilo.
Pro dospělý by mi to asi až tak nevadilo, pro děti vadilo.
já to taky okrajuju,akorát kdyz je toho nějak víc,tak jí radši vyhodim ![]()
já to taky okrajuju,akorát kdyz je toho nějak víc,tak jí radši vyhodim ![]()