Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, jste tu některá s dítkem, které má podezření na diabetes nebo jím trpí? Mám 5 letého syna, který bojuje s astmatem, a právě v listopadu při hospitalizaci mu byla zjištěna hraniční hyperglykémie z žilní krve 7,9mmol/l, ale s tím, že to pravděpodobně bude následek kortikoidů. Měřili jsme glykémii cca před měsícem na lačno a hodnota z glukometru byla 5,9 mmol/l a paní doktorce se už ani ta nelíbila a dnes 6,2 mmol/l. Čeká nás tedy velký žilní odběr zítra a výsledky snad v pátek, jen bych si ráda ověřila, že toto ještě nemusí nic znamenat. Za případné příspěvky a diskuzi Vám moc děkuji.
@Helen11 píše:
Ahoj maminky, jste tu některá s dítkem, které má podezření na diabetes nebo jím trpí? Mám 5 letého syna, který bojuje s astmatem, a právě v listopadu při hospitalizaci mu byla zjištěna hraniční hyperglykémie z žilní krve 7,9mmol/l, ale s tím, že to pravděpodobně bude následek kortikoidů. Měřili jsme glykémii cca před měsícem na lačno a hodnota z glukometru byla 5,9 mmol/l a paní doktorce se už ani ta nelíbila a dnes 6,2 mmol/l. Čeká nás tedy velký žilní odběr zítra a výsledky snad v pátek, jen bych si ráda ověřila, že toto ještě nemusí nic znamenat. Za případné příspěvky a diskuzi Vám moc děkuji.
Je to fakt docela dost.
Zeptám se. Není syn obézní?
Syn je hubený. Můžu se zeptat, jaké hodnoty by byly ideální? Máte tkušenost? Děkuji.
Syn je hubený. Můžu se zeptat, jaké hodnoty by byly ideální? Máte tkušenost? Děkuji.
@Helen11 píše:
No, správně by měl mít do 5,6 mmol/l, obvykle bývá ráno u zdravých lidí třeba 4,8. Do 7 je to zvýšená, od 7 se to musí řešit hned. Ale třeba a mu to fakt dělají ty léky, tomu já už nerozumím.
Ty léky jsme právě vysadili, takže uvidíme co rozbor krve, trošku z toho mám dnes těžkou hlavu. Děkuji.
Dobrý den, při zvýšené glykemii bych doporučil přípravek BGR 34 EU firmy Aimil-zatím v dávkování 1 cps/d. a během 2 týdnů zvýšit na 2×1 cps. Pokud je syn jinak zdravý měla by se glykemie upravit během 3-4 týdnů. Přípravek je čistě bylinný a nemá žádné vedlejší účinky. TS
Neví někdo, zda je možné mít první typ (neléčený)diabetu, aniž by dotyčný měl glukózu v moči?
Vím, že diabetici mají vysokou hladinu cukru výrazně nad 1,0. Tím pádem i glukózu v moči, protože se tak vylučuje, když hladina glukózy v krvi je nad 10..
Je ale možné mít dlouhodobě cukrovku a tento příznak nemít?
Existuje vůbec diabetes,(1.typu)kdyby glukóza v krvi byla jen mírně zvýšená cca do těch 10, ale dlouhodobě,…?
Jen uplne na zacatku, kdyz se diabetes „rozjizdi“, pak je to uz nemozne. Testovani cukru v moci je screening metoda, jak na to v podstate prijit.
V literatuře byly sice popsány glukózové ledvinné prahy pro zhruba 15 mmol/l, takže u této hrstky případů by to na začátku mohlo uniknout taky. Není však nic jednoduššího než změřit aktuální glykémii.