Podmínky - dvouletý rodičák
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
podmínky - dvouletý rodičák
Dobré ráno maminy,
v dubnu mám termín porodu a přemýšlíme jestli napsat rodičák na dva nebo tři roky. Já sama mám nárok jen na čtyřletou variantu, protože nemám nárok na PPM, ale letos díky příteli, kterému teoretický nárok na PPM vzniká máme nárok na volbu, ale nevím jestli můžeme volit i dvouletou formu, když tedy za prvý já nárok na PPM nemám, ale on ano a navíc má čistý příjem přiznaný 12000,– . Jako krupiér bere tedy ještě tipy, ale ty mu nikdo do denního vymeřovací základu nepřipočte, protože je to každý měsíc jinak. Vím, že dříve na dvouletou formu měli nárok jen ti s určitým příjmem, kolik to netuším, ale nevím jak je to teď, když se vlastně volí počet měsíců. Za každou radu děkuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
na dvouletou asi nedosáhnete - musí mít 16500,– hrubého ale určitě dosáhneš na tříletou ![]()
ale zase uvidíš na kolik by ti to vyšlo a napíšeš tam když tak maximální částku co mu vyjde ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak s tříletou nám to vychází asi na 6 111,– měsíčně, když budu doma do tří let věku dítěte a přítel nenastoupí na mateřskou. Jinak kdyby teda na mateřskou šel tak to je těch 7100 potom, ale to bysme zase byli půl roku bez jednoho příjmu a abysme si váleli zadečky doma oba za mateřskou to si bohužel nemůžeme dovolit, i když by to bylo fajn ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, Tak jsem se koukala na stránky MPSV, ale odpověď na Tvou otázku jsem tam nenašla
Nejlepší by asi bylo, kdyby ses zašla zeptat na pracák (sociální odbor). Tam by Ti to řekli úplně přesně. Ale když já jsem si žádala o rodičák, tak tam pořád s tím denním vyměřovacím základem čachrovali, takže je možné, že to zůstalo po staru..... ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono je to jednoduché, nevolí se prakticky délka, ale výše měsíčního příspěvku, nemusí to být nutně 24 nebo 36 měsíců, může to být třeba 28 měsíců, jak kdo chce, pokud tedy má nárok na volbu. No a ta maximální výše toho měsíčního příspěvku se odvíjí od denního vyměřovacího základu. takže zjistit na výplatní pásce ten denní vyměřovací základ, bývá uveden na každé výplatnici a částka vyplácená při rodičáku nesmí být vyšší než ten základ, tak zjistíš, kolik na den můžeš pobírat rodičák, vynásobíš 30 a jsi na částce, kterou můžeš měsíčně pobírat, pak vydělíš tou částkou 220.000,– a jsi orientačně, kolik měsíců ji budeš pobírat. Je to udělané jako opatření proti tomu, aby když má někdo plat 8000,– nepobíral rodičák 11000,–. Prostě pobírat výši rodičáku můžeš jen adekvátně k výdělkům, k tomu právě slouží onen denní vyměřovací základ. Kdyby chtěl přítel nastoupit fakticky na PPm, může až od 6-ti týdnů po porodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem měla vyměřovací základ 560,– a vyšlo mi to krásně na 2 roky - mám tu nejvyšší možnou dávku, tedy 11500,–.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
přesně jak píše Terinka, tak si dáš prostě 7100,– akorát to holt vyčerpáš dřív než za 3 roky, ale asi po půl roku dřív ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
terinka4444 píše:
Ono je to jednoduché, nevolí se prakticky délka, ale výše měsíčního příspěvku, nemusí to být nutně 24 nebo 36 měsíců, může to být třeba 28 měsíců, jak kdo chce, pokud tedy má nárok na volbu. No a ta maximální výše toho měsíčního příspěvku se odvíjí od denního vyměřovacího základu. takže zjistit na výplatní pásce ten denní vyměřovací základ, bývá uveden na každé výplatnici a částka vyplácená při rodičáku nesmí být vyšší než ten základ, tak zjistíš, kolik na den můžeš pobírat rodičák, vynásobíš 30 a jsi na částce, kterou můžeš měsíčně pobírat, pak vydělíš tou částkou 220.000,– a jsi orientačně, kolik měsíců ji budeš pobírat. Je to udělané jako opatření proti tomu, aby když má někdo plat 8000,– nepobíral rodičák 11000,–. Prostě pobírat výši rodičáku můžeš jen adekvátně k výdělkům, k tomu právě slouží onen denní vyměřovací základ. Kdyby chtěl přítel nastoupit fakticky na PPm, může až od 6-ti týdnů po porodu.
Takže pokud tomu dobře rozumim, pokud má přítel denní vyměřovací základ kolem 460 cca, nemam výplatní pásky u sebe, a při těch 24měsících na rodičáku by nám výše rodičáku na den vycházela na 305,–, tak máme nárok, ale neni to ta nejvyšší částka při dvouletym teda těch 11a půl, ale jen 9100,– cca…správně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
malamamca jo a ještě je tam jedna podmínka, že ten rodičák nesmíš ukončit před 24 měsícem věku dítěte - teda pobírání peněz ![]()
takže u tebe 220000/24 (popř 25 měsíců pokud by se to nějak lámalo
) takže to vychází na 9166,–
takže to asi chápeš dobře, ale ted to chce spočítat, kolik to vyjde a vyzvednout si papíry na rodičák a jak se prtě narodí tak aby to manžel začal počítat a obíhat - přes mzdovou OSSZ a pracák at vám přijdou penízky co nejdřív ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jo, správně, přesně tak, můžeš si vzít měsíčně 9100 nebo míň, jak chceš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Super holky, to jsem chtěla vědět, děkuju
a kromě RL mimča pak na ten pracák teda co? jen appaír o denním vymeřovacím základu a nějakej papír, že teda máme nárok na volbu, protože má přítel odpracováno 270dní?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tak nebere se to podle čistého příjmu, ale podle hrubého. V loňském roce musel být vyměřovací základ na den nejméně 380,–, teď se ale zvyšovalo životní minimum, takže se hranice snižovala, o kolik to přesně nevím a dohledat to se mi nedaří. Můžeš si zvolit buď výši rodičovské, kdy se ti vypočítá počet měsíců po které budeš doma a nebo počet měsíců po které doma chceš být a vypočítá se ti výše rodičovské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit