Podmínky pro porodné 2012
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Podmínky pro porodné 2012
Zdravím všechny těhulky a čerstvé maminky, a i všechny ostatní ![]()
Věřím, že tu podobné téma je, ale nenarazila jsem na něj…
Podmínky pro dostání porodného se letos trošku pozměnili zvednutím výše životního minima. Dočetla jsem se, že měsíčního příjmu se nepočítá PPM? Nemocenská se tam normálně počítá?
Dle toho co jsem četla se měsíční příjem počítá jako průměr za kvartál. Zajímalo by mne ale, za který kvartál? Za kalendářní, nebo za poslední tři měsíce před porodem? A vztahuje se to ke kvartálu před porodem, nebo před zažádáním o porodné (vzhledem k tomu že zažádat se může do roku po narození)…
Budu rodit začátkem června. Kdyby se tedy porodné počítalo za kvartál před porodem, tzn leden-březen, to manžel pobírá plat plus já nemocenskou. Kdyby se ale počítalo před zažádáním, a zažádala bych v červenci, bylo by to duben-červen, a to už by byl pouze manželův plat plus část mé nemocenské plus PPM, která se údajně do příjmu nepočítá…
Poradí někdo? Uteklo by nám to o pár korun ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zdravím Hovezinko. Tuhle jsem byla na ÚP, takže to vím naprosto přesně. Demonstruji to na sobě: Já rodila 29.9.2011, takže se mi porodné počítá z uzavřeného čtvrtletí před porodem, u mě to je duben, květen, červen. Manželův plat za tyto měsíce, + můj plat ( i nemocenská ) za ty měsíce a nesmí to dát ( po zvednutí minima ) víc než 50.976,–. Pak máš nárok na porodné. Jenže pokud jste průměrná rodina s průmernými příjmy, tak si o tom nech zdát ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sakriš… doufala jsem, že to bude za poslední tři měsíce, nebo za kvartál před zažádáním… kdyby ano, nárok by byl-díky tomu, že PPM se nepočítá… ale za první kvartál máme smůlu… a měsíc bohužel asi přenášet nebudu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a jak se to dělá když tatínek je v RL ale zatím s námi nežije v společné domácnosti?? má to na to nějaký vliv?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám pocit že bohužel ano. Jednou na dítě musí přispívat, tudíž se bere i jeho příjem… to bych řešila, že bych ho tam nenapsala, nechala si to vyplatit a pak ho tam dopsala… no jsem vdaná, takže u mě těžko ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, tak já jdu na ÚP zítra, tak jsem zvědavá, co mi řeknou, jelikož jsem našla článek a tam teda psali trochu něco jiného
Měl by se počítat kvartál před porodem, pak jsem našla, že se tam počítá nemocenská a PPM také!!! Jelikož PPM je dávka ze soc. pojištění a hranici jsem našla 18 500 Kč při jednom dítěti
A měly by to být info pro rok 2012. Tak fakt nevím, ale určo pak dám vědět, co mi řekli
A kamošce, která byla na nemocenské, dokonce počítali průměrný plat v ČR, ale ta žádala už min. rok, tak to asi byly jiné podmínky. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud není otec uvede v rodném listě, posuzuje se jen tvůj příjem za poslední čtvrtletí, a myslím, že by ses musela vejít do 10.000 kč a nějakých drobných ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to je dobrý. Já byla na neschopence a přítel taky nedělal, jen bral ID cca 3300,– a podle toho co se píše v úvodu stejně nemáme nárok.
To jsou k***y tam nahoře.
- Citovat
- Upravit
PPM se normálně jako příjem počítá a jinak je to kalendářní čtvrtletí před porodem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To jsem psala, že je to za čtvrtletí před porodem, ale musí to být uzavřen= čtvrtletí, to řekli mě na sociálce…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kalendářní čtvrtletí se vždy bere to uzavřené, jiné se ani brát nedá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je mi jasné, že čtvrtletí je brané jako kvartál, tzn uzavřené, ale ve článku který jsem četla (už ho nemůžu najít) bylo za tři měsíce…
A šlo mi o to, jestli je to uzavřené čtvrtletí před porodem, nebo před zažádáním (tzn kdybych si zažádala až v červenci, bylo by to za duben-červen)… a opravdu se v tom článku uvádělo, že se PPM do příjmů nepočítá (vím, že je to v podstatě ta samá dávka jak nemocenská, také mne to zarazilo)… Zkusím ten článek ještě pohledat…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ani ho nehledej, nemá to cenu
zavádějících článků je na netu a v novinách spousta…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Už jsem ho našla.. tak se omlouvám, ale jen neumím číst
PPM se započítává, nezapočítává se prý RP, což je jedno… to bych si o porodné musela zažádat fakt až po roce od narození a muselo by se počítat čtvrtletí před zažádáním a ne před porodem..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hovezinka píše:
Mám pocit že bohužel ano. Jednou na dítě musí přispívat, tudíž se bere i jeho příjem… to bych řešila, že bych ho tam nenapsala, nechala si to vyplatit a pak ho tam dopsala… no jsem vdaná, takže u mě těžko
Ahoj, chci se zeptat jestli to jako opravdu jde, ze se otec nenapise do RL, tim padem ma zena porodny a pak se tam dopise? Jestli se to pak nejak nemusi vracet nebo tak.
- Citovat
- Upravit