Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Takže je tam ale 75%sance že vadu mít nebude…já bych to oonzultovala kvůli štítné žlázy na endokrinologii a na té genetice, ale když už se stalo tak bych jen tak na potrat nesla s tím že bych šla na odběr plodovky nebo těch chloridových klků když tu vadu lze přes to zjistit…
Ihned se objednej na endokrinologii a res to tam. Pokud se má miminko udržet, tak se udrží. Pokud ne, tak o něho bohužel v prvním trimestru přijdeš, však moc dobře víš, že první trimestr je buď - anebo. Další by byla konzultace na genetice. Na interrupci bych nesla, vždyť s tím nejsi psychicky ok, děťátko si přece přeješ, ne? Jenom máš obavy skrz to všechno.
@Giovanna1 píše: Více
To práveže nie
nepíš keď tomu nerozumieš, hrozí, že bude mať ďalšie postihnuté dieta
A jde postižení na jistotu odhalit pomocí odběru plodové vody nebo podobných vyšetření? Pokud ano, rozhodně bych si miminko nechala.
@Anonymní píše: Více
Aha, no jenže to je jaksi pozdě, to tu interupci nestihne. On je sakra rozdíl ukončit to teď a ukončit to výrazně později. A to ať už psychicky, tak zdravotně
@Jazmine píše: Více
Proc by nestihla? Ze zdrav. indikace prave po takovychto testech je v druhem trimestru mozna v CR. Rozdil to je, ale tak s tim se musi vzdy pri otehotneni pocitat - vzdyt prvni screening se dela az na konci prvniho trimestru a kdyz je potreba dalsi vystreni, logicky budou pozdeji
@Poradtepls píše: Více
No já myslím, že o ten rozdíl právě jde. Je sakra rozdíl potrat teď a potrat ve druhém trimestru. Nehledě na psychiku, kterou to totálně zbourá. Tím neříkám ani jedno ani druhé, ale myslím že tohle je to co zakladatelka řeši
V tomto konkrétním případě ale větší nápor na psychiku bude když půjde na potrat sice brzy ale dost možná i zdravého dítěte Pokud by nemoc co může přenést potvrdila později byl by ten potrat sice horší, ale měl by důvod. Nešla bych na potrat pokud nevím jak na tom dítě je..
@Jazmine ano přesně to řeším. Syn se narodil akutní sekci, po porodu se mi doslova zhroutil svět, všechna vyšetření nález potvrdily, verdikt zněl, že me vlastně ani nepozná. Mam na to období hrozné vzpomínky, kolem mě se rodily krásné zdravé děti a nám se stalo toto. Časem se ukázalo, že to nebude tak horké, ale "zdravé " dítě není, nemůže být má vadu na mozku. Takže si ted pokládám otázku, jestli toto těhotenství ukončit dokud mam možnost, dát si ŠŽ do pořádku a do budoucna podstoupit IVF s geneticky zdravým embryem, nebo čekat na CVS do cca 13tt a pak zhruba měsíc na výsledky, a v případě opakování podstupovat porod mrtvého dítěte a nebo celé těhotenství trnout hrůzou, jestli ŠŽ nezpůsobí to co způsobit může: neurovývojové poškození plodu (toto žádný test neodhalí), preeklampsii, abrupci placenty, předčasný porod, potrat, IUGR, nízkou porodní váhu, nebo VVV. Všechno jsem konzultoval s lékaři, tudíž vím, jaká je prognóza a co se může stát, byť je ta pravděpodobnost malá. Teď nevím spíš co pro mě bude jednodušší a to přiznávám zcela sobecky
@Anonymní píše: Více
Tu vadu co přenášíte tedy neodhalí předem ani případná plodovka?
Pokud je to genetické, není problém udělat vyšetření i teď. Podle výsledku bych se rozhodla.
Vlastně ani nevím, proč píšu zrovna sem, věřím, že pro spoustu lidí budu za blázna, ale asi se ze všeho potřebuji vypsat.
20.6. jsem si po vynechání MS a 1 nechráněném pohlavním styku udělala těhotenský test, kde na mě svítily hned 2 pozitivní čárky. Moji první reakci „no do pr*ele“ vystřídala radost, týden na jsem se objednala k doktorovi, který mi těhotenství potvrdil, včetně srdeční akce. První AHA moment nastal, když si pořádně přečetl mou kartu (prvorozený syn VVV, rodiče přenašeči - doporučeno IVF s PGD) podíval se na mě jako na blázna a odkázal na genetiku. Nyní je znovu pravděpodobnost, že se VVV bude opakovat 25%, druhý nastal na endokrinologii - těžká hyperfunkce štítné žlázy. Nechápu jak jste otěhotněla, pravděpodobně potratíte. K tomu ještě vrozená mutace krve, takže celé těhotenství opět na injekcích. Vím, že druhé postižené dítě nezvládnu, za poslední 2 roky jsem se ještě nezastavila fyzio, logopedie, ergoterapie… syn navzdory prognózám lékařů chodí, hraje si, směje se, ale mentálně zaostává už teďkom. Má vadu na hlavičce, která byla zjištěna pár dní před porodem. Vím, že se toto dá da pomocí CVS odhalit relativně včas a narovinu přiznávám znovu bych do toho nešla. Každopádně hrůzu mi nahání spíše dopad štítné zlazy na vývoj jak těhotenství, tak plodu. Strašně bych si přála, aby to to malé rozhodlo za nás, svět se mi momentálně zastavil, jen celé dny sedím a koukám do blba. Bojím se udělat radikální rozhodnutí, že si ho budu vyčítat, ale psychicky nejsem vůbec v pohode a nevím, jak dál
…