Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem zas absolvovala ranní boj o oblečení a uź jsem vážně uondaná ![]()
Holkám je 8, 8 a 5. Problém není jen s nejmladší, miluje šaty, tlusté punčocháče jí nevadí a ráda se hezky obléká. Takže šatičky, svetříček, háčkovaná čepička, kabátek nebo bunda a jde se do školky, na zahradu tam má šusťáky.
Ale starší.
Pořád kašlou, jenže jediné přijatelné oblečení jsou zdá se legíny. V osmi letech už se mi zdají velké na to, aby nosily na ulici legíny bez něčeho přes.
Jedna je vyloženě sportovní typ, do sukně nebo šatů ji nacpu jen po usilovném nátlaku, když jdeme na výstavu nebo do divadla. Džíny snese jen džegíny, na ty už mi přijde taky zima.
Druhá dřív šaty nosila ráda, ale teď i když kaźdý nový kus odsouhlasí, v podstatě nikdy si ho pak nechce obléct. Uf. Džíny nesnáší.
Nejradši by byly, kdybych je nechala mrznout v legínách, maximálně jsou ochotné snést přes legíny šusťáky, jako to nosily do školky na písek a k tomu softshelku.
Nemáte nějaký tip na kalhoty přes, které jsou pohodlné, ale nevypadají, že děti právě vylezly z lesa?
nebo vůbec nějaké tipy na podzimní outfity pro holčičky?
Madli,
Dcera bude mít 9 let, legíny se dají koupit i zateplené, máme z CA a Tchibo. Případně jednobarevné punčocháče bez šlapek, v tmavých barvách, dcera taky pár má. Pokud má legíny, trvám na tom, aby vršek byl delší - dlouhé triko, pletené svetrové šaty, mikinové šaty. Jako vrchní vrstva kabát.
Normální kalhoty má ráda z HM, tu jejich klasickou, cenově dostupnou řadu, kolem 250 Kč/ks. Nakoupíme vždy tak troje, vybere si různé barvy a k tomu střídá trika a mikiny. Je to takové ležérní oblečení, rozhodně nevypadá, jako by právě vylezla z lesa ani z tělocvičny
Normálně k nim nosí kozačky a kabát. Jsou zateplené, takže OK.
Je ale fakt, že jde asi 15 minut pěšky do školy a zpět, potom třeba na nějaký kroužek. Na lítání po venku bych ji taky oblékla pořádněji. Kozačky a delší kabát to kompenzuje.Ani jedno nemá zimní, ale přechodové.
Tu pětiletou máš parádnici
Taky mám pětiletou, předškolní, ale pokud jdeme ze školky, často chce jít ještě na hřiště, na houpačky, vracet se domů převlékat nehodlám, takže tento typ oblečení nosí jen, když jdou někam do divadla.
@madlicka Moje dcera naštěstí taková modelka není: elasťáky, přes to softshellky (na cestu), ve škole se svleče (má leginy + tuniku / krátné šatečky - NEEXISTUJE, aby měla jen triko! tak se chodí do tělocviku), a na odpoledne jde s družinou ven na hřiště zase s těma softshellkama.
Nepomohlo by říct děvčatům, že to jen na cestu a že ve škole si to sundají?
Dcera je sukýnková, tak jsem jí na lehké legíny pořídila teplejší - z rubu je chloupek a zdají se mi teplé. Jedny má kočičí a druhé s kytkami. Ty si obleče přes a v šatně má síťovku tak to do toho narve i s rukavicemi a čepicí.
Teplé legíny jsou od vietnamců.
A bundu nosí buď softshelku a nebo prošívanou manšestrovou. Ptám se vždy jestli jí je teplo a stačí jí to.
Ahoj, osobní zkušenost nemám, ale vím, že existují zateplené legíny, to by nesnesly? Jinak potom přes normální legíny jakékoliv pružné kalhoty. Manšestráky (netuším, jak se to slovo správně píše), pláťáky, Rejoice a tomu podobné (ty nejsou pružný, ale pohodlný ano). Nebo mě napadá koupit o číslo větší legíny a nacpat pod ně punčocháče. Nebo prostě dámám vysvětlit, že se musí oblékat dle počasí.
@madlicka Mám tedy ještě malou holčičku, ale taky nenosí džíny. Prostě jí na její postavu nesedí, ať jsem koupila střih jaký jsem chtěla. Chodí teda do školky, takže tam nevadí, že vypadá jako když vyleze z lesa, na ven tam má šusťáky nebo softshel kalhoty a nahoru sportovní bundu. Ale dovnitř do třídy nosí legíny (buď ty bavlněné nebo zateplené) a přesto šatičky nebo tuniky. Hezké mají třeba v takku
Končí těsně pod zadkem, taky nemám ráda legíny „jen tak“. Ani jsem si nevšimla ve škole u syna, že by je starší holky tak nosily
Když už je chladněji a na legíny to není a jdeme do města, tak má měkké zateplené kalhoty z lidlu, měli je asi před měsícem, jedny má jednobarevné, druhé vzorované, k tomu se dají dát jen trička, mikiny ![]()
U nás je tedy horší pořízení s klukem. Převlíkat se ve škole nechce, v džínách je mu v zimě venku zima, ve škole akorát, když mu dám zateplené, tak zase brble, že je mu horko
![]()
@Jana206 čau
ráda tě vidím. Ty zateplený legíny mívaly jako menší z Tchiba, teď to bojkotujou. Ale hlavní problém vidím v tom, že za živého boha nechtějí ani sukni přes to, ani tuniky, protože by jim čouhaly „lemrouchy“ z těch jejich milovaných mikin s kapucou a softshellek. Jsou to tuhý boje ![]()
Legíny jsem jim nechala ušít alespoň nějaké silnější, nepřiléhavý, látku si vybraly, ale stejně mi to připadá spíš na volný čas, než do školy. Na zateplené kalhoty v HMku mrknu, děkuju, třeba se inspiruju. Fast fashion bojkotuju, znáš mě - starou ekoteroristku, ale poprosím kamarádku o ušití.
@Slečna Ferka s tělocvikem souhlasím. Problém je trochu v tom, že nejsou jediné. (mimochodem, pokud jde o konkurenci předložek do a na, používá se v tomto případě „na tělocvik“, stejně jako „na výstavu“. Jde o účel, nikoli vstup do budovy. Pardon, nedalo mi to, mě ty blijící smajlíky děsně provokujou
)
Příspěvek upraven 30.10.17 v 13:41
@bublinek také bývaly šatičkové, ta jedna dost, druhá měla aspoň pár oblíbených kousků, ale jaksi se to zvrhlo
Vidí se ve thýni, která měla na sobě šaty jen když se vdávala, i do divadla nosí kalhotové kostýmy
@chaela přiléhavé džíny se na leginy špatně natahují, volnější typu rejoice mi právě do školy moc vhodné nepřipadají. V šatně je stáhnou a budou po škole pobíhat v legínách a krátkém triku. Ve školce mi to nevadilo, stejně byla hlavní náplní práce hra, ale teď už by se to naučit měly. variantou by byly nějaké vyteplené džegíny, pokud něco takového existuje, nebo ty pláťáky přes. Dětské manšestráky bych mohla nechat ušít, kdysi něco podobného měly, třeba to projde.
Někdy si připadám, že uź mám odma puberťačky. A bude mnohem hůř.
@Moise možná je to brblání od určitého věku univerzální.
No ještě zkusím na ty tuniky mrknout s nimi, třeba by si vybraly něco ony. Nicméně bohuźel to stejně většinou nefunguje, jedna si dokonce nechala tuniku od tchýně uplést k narozkám, sama si ji vybrala v časopise, na sobě ji měla jednou…
@madlicka bohužel neporadím, ale mám už podobný boj taky doma, dceři bude 7 let. Kalhoty mi nosit nechce, tuniky taky ne, nejlepší jsou leginy a triko. No, už se to snažím malinko korigovat, ale jde to stěží.
@elen-ka zkusím poprosit 13tiletou neteř, holky se v ní vidí, tak snad je trochu nasměruje ![]()
@elen-ka No dcera si teda tuniku dá zvlášť ráda, když je třpytivá nebo tak (teď máme jednu novou z kiku). A některé nejsou ani echt dlouhé - mně stačí tak do dvou třetin zadku
Ale je fakt, že moje nebojuje o centimetry - klidně si vezme šatičkovou tuniku, pod ni softshellky, na to softshellku, a koukající sukně nesukně…
@madlicka Jinak vím, že chodit „do tělocviku“ je menšinové (zamlada bych to nikdy neřekla), ale teď mě to docela baví… A když Svěrák zpívá, že chodil „s housličkama do lidušky“ a „do hodiny“, tak to nerozporuju. Btw. „Jednoduché pravidlo, kdy užít předložky v(e)/do a kdy předložky na, dát nelze.“ (zdroj: http://prirucka.ujc.cas.cz/?…)
@madlicka OT - já říkám „jdu na šatnu“, vím, že gramaticky to správně není, ale jsem na to nějak tak naučená.
Díky všem za praktické tipy!
Jen připomenu, že v Bazaru je můžete pořídit za nižší ceny + prodat kousky, ze kterých děti vyrostly.
Klidný start měsíce, ![]()
Monika