Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám kratší dobu přítele a ještě jsme spolu neměli pohlavní styk ale bavili jsme se o tom. Řekl mi že nechce používat kondom a že si radši zajde na testy.
Moje otázky zní: na kolik jsou ty testy důvěryhodné? Testuje se na jednu nemoc nebo je to souhrn všech pohlavně přenosných chorob? Kondom je jediný co by měl zajistit nepřenesení pohlavní choroby nebo existuje něco jiného co by to riziko mohlo alespoň zmenšit. Jak starý by měl test být?
Jsem v tomhle ohledu nezkušená a tak bych potřebovala radu. Děkuji za odpovědi ![]()
Testuje se na to, co chceš. Výsledky jsou spolehlivé - ale platí v době, kdy jsou udělané. Takže pokud jde někdo na testy, vyjdou negativně, a on den poté narazí na nového partnera, proběhne nechráněný styk, tak už to moc vypovídající není… Plus u některých chorob je delší doba, než jsou detekovatelné (klasický HIV). ![]()
Kondom a omezení promiskuity jsou zatím nejspolehlivější metody, de facto jediné. Jinak je fajn posilovat imunitu - aby i v případě vystavení patogenům nedošlo k nakažení, ale to je spíš loterie. ![]()
Já myslím, že je to super, zajděte si na testy oba, jsou spolehlivé ![]()
A ty jsi s tím ok, že nechce používat kondomy? Moc to nevypadá.
@Ana098 moje známá si takhle testovala každýho novýho chlapa, tuším že 6-8 týdnů po posledním styku by se měly nemoce ukázat všechny, testuje se tuším na 4, kapavka, syfilis, chlamydie a hiv
Testy jsou spolehlivé a je dobře, že se chce nechat otestovat. Ze začátku by se chránit alespoň mohl. Např. HIV může být prokazatelné až po 3 měsících.
No, já bych mu v testech nebránila, ale bez plášťenky fakt ani ránu. Jestli chce být otec, tak možná.
Nechce s gumou, ale bude muset. Nebo ať jde o dům dál.
Ty za sex bez gumy poneseš všechna rizika - možné těhotenství, nemoci. Je jenom na tobě, jak se k tomu už na začátku postavíš.
První zkouška vašeho vztahu, který může být jednostranný nebo vyrovnaný, protože kompromisy musíte dělat oba dva, nejenom ty.
Ahoj, děkuji všem za odpovědi.
Ještě bych se chtěla zeptat jakej je rozdíl mezi rychlotestem a tím klasickým co se dělá u doktora.
Díky, Enn
Jít na testy je v pořádku, ale máte domluvené, jak se budete jinak chránit? Já bych do toho bez kondomu nešla, kdyby to nebyl partner, se kterým jsem dlouho a důvěřuju mu. Mně manžel ukázal negativní test na HIV a já jsem se taky nechala testovat (pouze na HIV), aby měl jistotu. HA mi ale nedělala dobře a jinou spolehlivou metodu než kondom jsme prostě nenašli.