Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Důležité by bylo zodpovědět několik otázek:
@Doctus píše:
Důležité by bylo zodpovědět několik otázek:
- jsou horečky?
- jaká je svalová síla?
- je mimika symetrická?
- lze plně „zavřít oči“? (není tam mezera mezi víčky - lagoftalmus?)
- je přítomno dvojité vidění? (pokud lze u dítěte zjistit)
- zvrací?
- orientace místem / časem / osobou? (pokud lze u dítěte zjistit)
jsou horečky? NE
Přikládám ještě foto… A moc děkuji!
Když zakryješ jedno a pak druhé oko, tak vidí stejně? Když kouká vpravo, vlevo, nahoru, dolů má vždy oči stejným směrem? Jestli v nějaké poloze nešilhá. A zdá se mi to, nebo má na tom pokleslém oku užší zornici? Neměl klíště před třeba měsícem?
@Lucka1111 píše:
Když zakryješ jedno a pak druhé oko, tak vidí stejně? Když kouká vpravo, vlevo, nahoru, dolů má vždy oči stejným směrem? Jestli v nějaké poloze nešilhá. A zdá se mi to, nebo má na tom pokleslém oku užší zornici? Neměl klíště před třeba měsícem?
Podívám se ráno a napíši, už spí… nezdálo se mi, že by šilhal…
Pozor na to..něco podobneho měl můj syn, byl k tomu jen trochu unavený a měl neuroboreliozu.. horečky se přidaly až pátý den a taky jsme o žádném jeho klíštěti nevěděli…
@DaM2 píše:
Pozor na to..něco podobneho měl můj syn, byl k tomu jen trochu unavený a měl neuroboreliozu.. horečky se přidaly až pátý den a taky jsme o žádném jeho klíštěti nevěděli…
Uff děkuji! A jak se to potvrdilo/zjistilo? Jak se to pak léčilo?
@Anonymní píše:
neuroboreliosa ze zjistí lumbální punkcí a léčí se antibiotiky do žíly. A klíštěte si nemusíš být vědoma, boreliozu přenáší i nymfy a ty se umí samy pustit, takže o nich vědět nemusíš.
@Anonymní píše:
Ja tě nechci desit.. pokud to oko sám zavře, tak to tohle doufám nebude..Šli jsme k obvodnímu, synovi prvně poklesl koutek a potom i víčko..ten náš okamžitě poslal na neurologii a do nemocnice k hospitalizaci…v krvi se borelióza ani encefalitida nepotvrdila..takže mu museli udělat lumbalku..no a tam se ta borelióza potvrdila.. o žádném klíštěti jsme nevěděli, neměl žádný flek nic…že začátku jen únava a ten pokles koutku a pak víčka…
@Lucka1111 píše:
neuroboreliosa ze zjistí lumbální punkcí a léčí se antibiotiky do žíly. A klíštěte si nemusíš být vědoma, boreliozu přenáší i nymfy a ty se umí samy pustit, takže o nich vědět nemusíš.
No jo, ale kdo indikuje tu lumbální punkci na základě jen toho víčka? To se obávám, že se na mě lékař bude tvářit jako na blázna. Udělá krev, ta vyjde negativně a řekne, že to borelióza není…? Takhle to bylo u několika mých známých, co pak boreliózu meli. To si můžu vyžádat?
@DaM2 píše:
Ja tě nechci desit.. pokud to oko sám zavře, tak to tohle doufám nebude..Šli jsme k obvodnímu, synovi prvně poklesl koutek a potom i víčko..ten náš okamžitě poslal na neurologii a do nemocnice k hospitalizaci…v krvi se borelióza ani encefalitida nepotvrdila..takže mu museli udělat lumbalku..no a tam se ta borelióza potvrdila.. o žádném klíštěti jsme nevěděli, neměl žádný flek nic…že začátku jen únava a ten pokles koutku a pak víčka…
A ten pokles toho koutku měl pořád? Já si totiž na jedné fotce z asi před měsícem všimla, že má pokleslý koutek, ale říkala jsem si, že se asi jen zaksichtil… teď už má normálně koutek v pořádku… uff. Naštěstí letíme ve středu domů, tak ve čtvrtek hned k lékaři.
@Lucka1111 nebo bys šla k lékaři hned tady v zahraničí?
@Anonymní píše:
No jo, ale kdo indikuje tu lumbální punkci na základě jen toho víčka? To se obávám, že se na mě lékař bude tvářit jako na blázna. Udělá krev, ta vyjde negativně a řekne, že to borelióza není…? Takhle to bylo u několika mých známých, co pak boreliózu meli. To si můžu vyžádat?
Pokud se to obvodnímu lékaři nebude líbit, pošle ho na vyšetření k neurologovi a ten ho pak vyšetří a pozná jestli se jedná o neurologický problém.
Máte prosím někdo zkušenost? Syn má už druhý den pokleslé jedni víčko, vypadá to opravdu na pokles, ne alergii nebo tak něco. Večer, když je unavený, je to opravdu hodně výrazné, nicméně i přes den je tam vidět dost.
Jsme zrovna letecky na dovolené v zahraničí, takže jít hned k lékaři je spíše obtížné.
Anonym - info o dovolené.
Děkuji.