Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera měla prý málo místa v děloze (i když jsem druhorodička a kluk byl větší
) a má polohovou vadu nožičky. Cvičím s ní, co mi poradila doktorka a ortopedka na kontrole kyčlí. Nožička je lepší, ale má stejně dost tendenci si nožičku dávat do „zakroucené“ polohy. Chtěla jsem se zeptat, zda to mělo některé vaše dítě, co jste s tím dělaly a kdy to zmizelo úplně?
Má to/ měl to chlapeček známé. Když pak začal chodit, tak vtáčel nožičku dovnitř. Zkoušeli několik postupů. Ale co vím, že zabralo: nožičku asi na 14 dní do sádry, srovnat. Pak ihned nazout ortopedické boty, co drži nohu ve správné pozici (stojí asi 3000,–, vyrábí se na míru a je důležité je obout hned po sundání sádry). K tomu ještě chodili na tejpování, které podporovalo zapojit správné svaly a držet nožičku ve správné poloze.
S nohou nic neměl, ale jeho stereotyp chůze byl prostě takový, že ji kroutil dovnitř.
Ahoj. Můžeš napsat o jakou vadu jde? Můj syn má metatasrus varus adducti/obounož - též dáno intrauterinní polohou plodu.
Cvičí, nosí boty na objednávku nehorázné ceny, zn. Schein (objednává je sem teplická firma)a asi od 8m půl roku nosil na spaní a ježdění v kočáře dlahy jemu zhotovené na míru až nad kolínka… stav se upravuje, jak roste, hodně pomáhají boty, cvičení flinkáme se přiznám..zatím ho ortopedka hodnotí stabilizovaně, chce ho upravit do normální polohy (ale už tak letmým pohledem vadu nepoznáš, ostatní boty má normální - ne od deichmana samozřejmě), operace měkkých tkání v nízkém věku zatím ticho po pěšině, snad ještě visí hrozba kolem desátého roku, kdyby byl stav neuspokojivý.
Známé dali holčičce hned 5.den v porodnici nožičku do sádry, když neviděli, že by se to nějak viditelně samo lepšilo. Taky měla málo místa v děloze, měla strašně malinké bříško..
A ještě dodám, že při chůzi není nic znát, prostě má trošku vbočené palečky, jak říkám letmým pohledem normální chlap křivonožka:-)i mě osobně jde o to, aby si nějak nezačal postupem času ulevovat a nezatěžoval třeba kyčle a ve 40 se nemohl přes záda pohnout nebo tak něco..prostě aby to nemělo dlouhodobé následky na pohybový aparát, tak doufám, že to ta ortopedka pohlídá..
@lekarnicka28 píše:
Známé dali holčičce hned 5.den v porodnici nožičku do sádry, když neviděli, že by se to nějak viditelně samo lepšilo. Taky měla málo místa v děloze, měla strašně malinké bříško..
to je pravděpodobně vada pes equinovarus, mnohem závažnější, dědičná. Děckám se nařezávají šlachy a noha se dává na x týdnů do sádry úplně malinkejm.
Píšeš, že je to polohová vada… http://www.wikiskripta.eu/…lcaneovalgus nebude to tohle?
Příspěvek upraven 11.09.12 v 13:22
Nevím jakou má přesnq vadu tovje holčička, ale našemalá stáčela špičky dovnitř amá nožky do O…jednoduchým cvičením co nám ukázali na ortopedii jsme ťapky spravili. Nožky trošku do O má pořád, ale nic hrozného.
A co máte za vadu? Syn měl po porodu Pes calcaneovalgus. Taky z dělohy. Diagnostikovali mu to už v porodnici při UTZ. kyčlí. Po porodu jsme začali cvičit a v podstatě hned se to upravilo. Pak jsme začali mít opačný problém - vytočené špičky a valgózní patu. Při lezení si dával nožky špatně, vytáčel ty špičky ven, stával pak jak baletka, nakonec jsem si v roce vyžádala žádanku na ortopedii a jsme tam sledováni. Syn má na obou nohách diagnostikovaný Pedes planovalgi - u dětí to prý bývá dost často a v podstatě se to u tak malých neřeší. Jen cvičíme a chodíme na kontroly, u starších se pak dávají vložky do botiček, což nás možná v budoucnu čeká.
Ahoj, naše malá měla taky polohovou vadu nožiček, ale bylo nám řečeno, že by se to mělo spravit samo. Samozřejmě, že se mi to nezdálo a ptala jsem se i jiných doktorů, ale všichni řekli, že to má volné a že to bude dobré ani nám nedoporučili žádné cvičení. Jenom, že je máme občas dávat do protipolohy.
Teď je malé 5m a je to opravdu o dost lepší.
No, tak já vůbec nevím, co přesně za vadu má. Kyčle má naprosto v pořádku. V porodnici až při propuštění (já si toho ani nevšimla
) mi to oznámila doktorka, že má polohovou vadu nožičky, že by se to mělo upravit samo, pokud ne, že postačí lehké rehabilitační cviky. Obvodní mi ukázala asi 2 cviky, ortopedka na kyčlích, které jsem se o té vadě zmínila, taky ukázala pár cviků a jak dávat nožičky, když je na bříšku atd. a že se mám někdy zastavit na konzultaci a zhodnocení stavu kolem 6. týdne, tam se do konce týdne chystám. O jakou vadu přesně jde mi nikdo neřekl.
Ona tu nožičku už dává celkem normálně, ale dyž třeba tlačí prdy, tak jak je v křeči, tak jí zakroutí chodidlem dovnitř. Tak snad mi ortopedka přesně poví o jako vadu jde.
@lekarnicka28 To ale nebude vada polohová, ale vrozená, ne? ![]()
A ty spešl boty pak nosí jak dlouho? I po odeznění problému nějakou dobu? A přispívá na to pojišťovna? Jako jestli jí poroste noha takovým tempem, jako roste synovi, tak to se máme na co těšit
![]()
@Quida To mi řekla právě ortopedka na těch kyčlích, že je znát, že cvičím, že má nohu pěkně volnou a že by mělo postačit pár lehkých cviků, ale mně se to moc nezdá. Obvodní víceméně mluví skoro stejně ![]()
Pokud patří otázka na boty mě - tak přispívá pojišťovna (nám )1000 kč. ALe vím, že lze i celoúhrada, asi na to nesplňujeme podmínky. Je i poukaz na 2000. Fakt netuším, podle čeho se to rozlišuje, asi jaké kdo má smlouvy a s kým. Boty už máme třetí pár..takže čistá cena přes deset tisíc dohromady (bez přispění poj.)Ale nehudruju, protože pomáhají fakt nejvíc. A docela vydržej, noha mu roste pomalu. ve dvou letech má 22.
Taky jsem byla překvapená liknavostí ortopeda, prý neřešit, holt bude kluk „šmajdat“, kdyby to byla holka, bylo by to horší..tak jsem šla k jinému /jiné a ta rovnou začla řešit - viz výše: cvičení, dlahy, boty. Takže z takovéhleho ode zdi ke zdi jsem byla dost rozčarovaná a objednala se přes známost ještě na nezávislou konzultaci do centra Prof. Čecha v Praze, což všichni chválí. Byla potvrzena diagnoza druhé paní doktorky (co to řešila). Koukám, že těch vad je hodně a že se příznakama i trochu překrývají. Fakt mi to přijde podle tvého popisu jako ta vada co jsem dávala odkaz z wiki. Byla bych docela v klidu, to cvičení zabere, je malinká, my s tím šli až v půl roce, na kyčlích si ten doktor nevšim až mě to bylo podezřelé, jak se v půl roce postavil a dával palce křivě. Držím palce.
@slunicko200 píše:
Píšeš, že je to polohová vada… http://www.wikiskripta.eu/…lcaneovalgus nebude to tohle?Příspěvek upraven 11.09.12 v 13:22
To bude podle doktorů (jejich přístupu) ono. No, as možná ještě zkusím konzultaci jinde, jen pro jistotu.
Tak můj syn, kterému budou na konci měsíce 2 roky už má boty 26-27 dle výrobce, za zimu musel mít troje zimní, jak mu noha rostla neuvěřitelně rychle, tak doufám, že holka bude mít drobnější nohu (i když nemá po kom, já mám 42, manžel 45
, leda po babičce, ta má 36
). Dobře, že pojišťovna přispívá
Díky moc za vyčerpávající info a přeju, ať to má syn v pořádku ![]()
@slunicko200 A moje mamka mi říkala, že můj starší brácha to měl taky, tenkrát nebylo ani nějaký cvičení, natož boty a prý, když začal chodit a šmatlal, tak mu na doporučení doktorky dávala boty obráceně a dneska teda nešmajdá
Mně spíš zaráží, že to má moje druhý dítě, který bylo menší, než první ![]()