Pomalý růst miminka

183
9.2.25 15:30

Pomalý růst miminka

Ahoj maminky,
měla bych na vás dotaz ohledně pomalého růstu mojí dcerky.
Dcerka má teď 3,5 měsíce, porodní váha 3000 g a 48 cm, při propouštění z porodnice 2740 g, na porodní váhu jsme se šplhaly tři týdny. Aktuálně má 5100 g, ale jen 56 cm, plně kojená, od začátku je kojení většinou záležitost 5-7 minut, dudlík vůbec nepoužíváme, plive ho od samého začátku. Ani není takový ten dudlací typ, prostě se napije a ve většině případů odpadne. Minulý týden jsem zavedla aspoň jedno noční kojení, protože byla schopna spát 6-8 hodin v kuse a týdenní váhové přírůstky byly malé (kolem mezi 70 g až 180 g). Po pár dnech se začala už budit sama častěji. Doktorka na to nic neříká, jen že je prostě drobná. Já měřím sotva 160, manžel 169, tak se uklidňuju, že tahle druhá asi zdědila ty menší geny, ale pořád si říkám, jestli je všechno v pořádku. Jinak je usměvavá, klidná, moc nepláče, koníky pase, už má tendence se naklánět za hračkou na bok, prostě pohodové miminko, což jsem u první věčně uřvané dcery, co se nedala odložit, nezažila. Té už teď budou 3 roky, má asi 95 cm a 14.5 kg, s ní žádné takovéhle „problémy“ nebyly, měla v 6 týdnech 56 cm, ve 3m 60 cm, ve 4 m 62 cm. Tak mě zajímá, jak to bylo s vašimi takto malými dětmi postupem věku, jestli pak nějak skokově vyrostly, nebo si držejí ten svůj pomalý růst stále. Koukla jsem na percentilovou kalkulačku a tam je vzrůstem pořád kolem 3. percentilu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9.2.25 15:40

Když je doktorka s růstem v pohodě a dcerka je veselá a ty sama nemáš nějaké špatné intuitivní pocity, vůbec bych se nebála. :kytka: Někdo ten třetí percentil taky musí obsadit a jestli jste oba rodiče drobnější, tak to dává smysl.

Jen bych navrhla přehodnotit sdílení fotky dcerky takhle na veřejném fóru, aspoň obličej bych zakryla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
9.2.25 15:50

@broskvová zmrzlina díky za reakci, chtěla jsem tou fotkou právě demonstrovat, že není nijak pohublá, protože i s váhou jsme bojovali. Nicméně pokud má v půl roce porodní váhu zdvojnásobit, tak teď už to bude asi v pořádku. Je to holka, tak nebude až tak vadit, že bude třeba malá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10868
9.2.25 15:52

Jste hodne mali, takze dite bude proste po vas
Tezko ho muzete srovnavat s ditetem, kde ma matka treba 175 a otec 190.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10923
9.2.25 15:59

@Vela7 nase dcera 3,5 mesice, narodila 22. rijna, takze asi popdobne jako tvoje. Porodni vaha 4125g, aktualne se dohrabala na 6kg. Vyskou bohuzel ted nevim jak je, ale asi vyssi. Ale my mame oba s manzelem dost cm, ja 177 a manzel okolo 188. Je proste aktivni, uz se sama pretaci na bricho, strka pod sebe kolinka. Je na UM teda. V noci spi taky dost a vydrzi 8 hodin nekdy bez jidla. Ale jak pises ty, je to spokojeny mimco, usmiva se, hejbe se az az, je hodná. Doktorka jen rekla, ze by mohla pribirat vic a ze bychom mohli zkouset davat vic mlika, ale ona nam pak dost zvraci, uz tak mliko musime zahustovat. Tak nakonec rekla, ze vypada ale dobre a ze to nebudeme resit. A jinak jo, deti rostou skokove. :hug:

Jo a na porodni vahu se splhala jeste dyl, orvni tri tejdny nejak vubec nepribirala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8531
9.2.25 16:13

Pokud doktorka nic neříkala a dcera normálně funguje a usmívá se, tak bych se toho nebala :kytka: i ty s manželem jste malí. Jinak bych fotku raději smazala nebo alespoň skryla obličej ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1795
9.2.25 16:27

@Vela7 syn měl ve 4 měsících 57,5 cm a 4750 gramů a je to naprosto zdravé, veselé dítě. Teď mu bylo 18 měsíců, měří 76 cm a nemá ani 9 kg a doktorka s tím nemá nejmenší problém. No prostě každé dítě je jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
9.2.25 16:55

@DandátkoP já mám pocit, že si tě podle přezdívky pamatuji z jedné snažící skupiny, můžeme si napsat do zprávy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
183
9.2.25 17:15

@Magda124 děkuji za sdílenou zkušenost. Tak to máme s tou mírou skoro stejné, já doufám, že na těch 57 se snad do té 4m prohlídky taky vyškrábe, až pokoří 60 cm, tak budeme blahem bez sebe :D Já si to říkám pořád, že každé dítě je jiné, ale stejně mi to nedá nad tím pořád hloubat a říkat si, jestli jsem neměla dělat něco jinak. Spíš jsem myslela, že ty děti tak nějak ze začátku rostou hodně a pak se to až zarazí později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3135
9.2.25 17:43

Od narození až dosud (7 a 9 let) mám obě dcery pod 5. percentilem. Nejstarší teď, ve 3. třídě, vysoká cca.132 cm a váží 21 kg. Jak bylo psáno, někdo ty nízké hodnoty obsadit musí :lol: Krize je každá nemoc, kdy přestanou jíst. Ale jinak jsou chytré, akční, sportují atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18660
9.2.25 21:27

Ja mam dvě děti a každé přesně na té druhé skále. Jako rodiče máme 179/183 cm. Holka jede furt tu nižší lajnu a šestiletý prvňák je větší mat odkladovi spolužáci a neni problém ho ztratit ve třídě třeťáku :lol: vr 2r8m nosí velikost 92. Tu končil syn před 1,5r. Ve 3 letech savno nosil a skoro končil 104 a batole předpokládám, že se konečně dohrabe na 98. Zad je podle všech strašně šikovná. Jak je mala tak od ní moc necekaji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1795
9.2.25 21:37

@Vela7 no syn se narodil hodně drobný, poprvé ho měřili ve 14ti dnech a to měl 44,5 cm, pak docela rostl do těch 8 měsíců, pak za 4 měsíce vyrostl pouze o 2,5 cm a už se dostal pod 3 percentil. Teď vyrostl za 6 měsíců o 6 cm, což je takový průměr, ale bohužel nedohání to zpoždění. Taky mi to pořád šrotuje v hlavě, jestli to dožene, jak bude vysoký. Přitom chuť k jídlu má velkou, sní téměř všechno, ale asi má geny po mě (měřím 1,66m).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí