Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
potřebuji rady, útěchu, názory..
Můj syn, kterému za týden budou 2 měsíce, je často velmi ztuhlý. Při chování, při přebalování. Jedině když spí nebo se krmí, tak je relativně uvolněný. Trpí hodně na prdíky, ale naštěstí to není takový ten klasický křikloun, že by proplakal dny i noci 🙏🏻
Další problém je jeho záklon hlavy a nekoordinované pohyby. Někdy se hýbe tak rychle a křečovitě, že je opravdu problém ho i přebalit! Nejsem schopná mu obléci tepláčky, protože nemůžu ohnout nohu v kolínku, nelze vytřít tříslo, protože má křečovitě nohy u sebe apod.
Koníky nepase, na břiše se chová tak, že hlava jde okamžitě do záklonu, zvedne zadek a ruce do vzduchu a dělá letadýlko. Chodíme na rehabilitace, tak mu mám přidržovat loktem zadek na podložce a rukama držet ruce na zemi. No…. Ok, udělám to, ale on buď zaboří hlavu na podložky a konec nebo začne plakat a taky konec. Nemůže být řeč o tom, že by snad měl snahu v té poloze zůstat sám bez mé pomoci.
Motivace hračkami nefunguje, protože o ně nejeví valný zájem. Dokonce ani na mě se moc nedívá. To si musím vzít jeho hlavu do dlaní a z blízkosti na něho mluvit, to se pak na mě kouká, sem tam vykouzlí krátký úsměv. Většinu času je ale ukňouraný, v napětí a bez zájmu o své okolí.
Ještě jedna věc, co mě hodně stresuje - stále se dívá kamsi nahoru, nedívá se rovně před sebe.
Mám strach, jestli to má v hlavě všechno v pořádku, nebo jestli nemá nějakou vážnou nemoc jako např. mozkovou obrnu nebo mentální retardace?! Nevím, co si mám myslet a co si počnout. Jsem z toho fakt hodně v pr***i.
Měla některá z vás tyto nebo podobné problémy? Jak jste je řešili a jak to dopadlo?
Já bych zašla na fyzio. Může mít nějaké blokády. A neboj, bude to dobrý ![]()
Máme stejně starého kluka. Také se takto někdy dívá směrem nahoru, jakoby do blba. Podle mě to je proto, že zaregistrujte nějakou velkou plochu, na kterou se mu dobře dívá. Někdy se dívá směrem na čelo. To je prý proto, že čelo je velká světla plocha a je tam výrazný kontrast mezi čelem a vlasy (máme tmavé). Na fyzio jsme také začali chodit, protože se mu moc nechce zvedat hlava. Navíc ji dost stáčí k jedné straně.
Jo znam to dcera do 3 mesicu nemela moc zajem o nic ani nesahala po hračkach, hrála si az kdyz jsem ji hračku polozila na bříško. Na nas teda ocne reagovala ale jinak mela vse na salamu. Konicky správně začala past skoro az v 6 měsících, no pak v 7 lezt, v 8 stala v 11M si tedka sedla a cekam kdy prijde ta chuze
. Snaz se uklidnit a presvedcit svou mysl ze ma spoustu času a nic se nedeje. U nas to byl čiste fyzio problem (jo a lenost to ona je lina na neco doted )a podarilo se nam nakonec i bez vojtovky a podobnych metod vse vice nez srovnat, byli jsme celou dobu pod dohledem fyzioterapeutky. Hele pokud by se ti fyzio nezdala nrbo se ti nelibilo co jak doporucuje dela nebo nedela tak můžeš chosit jinam. Ja jsem mela stesti na supr pani ale kamradka prave musela menit protože ta prvni byla drsná
@Mamkapoprve
Mam to samé teď s tříměsíční dcerkou. Začaly ji ty svalové problémy cca před 14ti dny. Nevim co se deje. V utery jedeme na tříměsíční k doktorce, tak uvidím co mi řekne. Jsem uz o objednaná na fyzio, ale je tam dlouhá objednací doba ☹️
Taky jsem z toho v háji. Dřív byla úplně spokojené miminko, hodně se smála. Ted spis pláče.